• Publicerat 24 april, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Foto: Getty Images

Inför nattens match pratade Marcus Johansson om sin måltorka i slutspelet. Sedan gick han ut och sköt de två mål som tog Washington vidare till andra rundan i Stanley Cup. Efter slutsignal fick han dessutom en segerkyss av Washingtons ägare Ted Leonsis.
– Det var skönt att få hänga dit ett par. Extra skönt när man har fått kämpa för det, säger han till hockeysverige.se.

Marcus Johansson har den här säsongen gjort sin bästa grundserie i NHL-karriären. På 82 matcher stod 26-åringen för imponerande 58 poäng (24 mål och 34 assist). I slutspelet hade han inför nattens match samlat ihop tre assist, men målen har dock uteblivit för forwarden. När hockeysverige.se träffade Johansson inför nattens match mot Toronto var ”måltorkan” något som diskuterades.
– Jag har inte lyckats göra något mål än, men det kommer väl, sa han efter matchvärmningen.

Och det var precis vad det gjorde. Noll mål i slutspelet inför nattens match. Nu har Marcus Johanssons gjort två stycken och det var inte vilka mål som helst. Först kvitterade Johansson till 1-1 med drygt sju minuter kvar av tredje perioden. Ett mål som tog matchen till övertid. Men Johansson var inte färdig än. 06:31 in på sudden death frälste han laget med sitt andra mål i matchen. Ett mål som skickade laget vidare till andra rundan av Stanley Cup. Washington besegrar Toronto med 4-2 i matcher.
– Det är inte så mycket att säga. Det är bara skönt att vi lyckas vinna, säger han med ett stort leende.

Mitt i segerintervjun med Johansson kommer Washingtons ägare Ted Leonsis fram för att gratulera sin spelare.
– ”Victory selfie, give me a kiss”, utbrister Leonsis medan han knäpper av kvällens bästa bild tillsammans med en glad Marcus Johansson.

Kedjan med Marcus Johansson, Justin Williams och Evgeny Kuznetsov har varit bra hela slutspelet. Trion avgjorde bland annat match fem när det var Williams som blev hjälte på övertid. Marcus Johansson minns givetvis snacket om ”måltorkan” innan matchen.
– Det är så ibland. Ibland får man jobba lite hårdare för dom när pucken inte riktigt studsar vägen.
– Det var skönt att få hänga dit ett par, extra skönt när man har fått kämpa för det.

Hur högt rankar du dom här två målen?
– Ganska högt tror jag. Men vi har inte nått vårt mål än. Det är en bra bit kvar till dit vi vill så det är bara att jobba vidare.

”Skönt att han fick lite islossning”

Nicklas Bäckström har varit en av lagets bästa spelare genom hela serien. Nu kunde  han glädjas åt att vännen och lagkamraten blev matchhjälte.
– Det var otroligt kul för Marcus att få avgöra. Det har varit fyra övertid och olika hjältar varje gång. Det var viktigt, en skön känsla, berömmer ”Bäckis”.
– Han har haft mycket lägen och pucken har inte riktigt velat studsa in. Det var skönt att han fick lite islossning i dag.

På tal om Justin Williams som avgjorde match fem i sudden death. I natt gratulerade han sin kedjekamrat till hjälterollen.
– Du kan se i hans ögon att han bryr sig och vill vinna. I kväll var kvällen när det skulle ske. Han sa att han skulle ta hand om det (i övertid). Det fanns ingen anledning till att han inte skulle kunna göra det matchavgörande målet också, berömmer Williams.

Av amerikansk media får Williams frågan om Marcus Johansson flyger lite under radarn.
– Marcus flyger inte under radarn för oss. Han är en livsviktig del av det här laget, precis som alla andra. I kväll var det hans tur att avgöra.

För Washington väntar nu bäst av sju matcher Pittsburgh. Precis som förra året ställs lagen mot varandra i den andra rundan av Stanley Cup. En serie som Pittsburgh då vann med 4-2 och sedermera blev mästare.