• Publicerat 5 maj, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Connor McDavid.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Efter 50 dagar och 22 matcher i Nordamerika är undertecknad tillbaka på svensk mark. Det blev en resa med hockey i världsklass och många minnen för livet. Här är mina tre bästa ögonblick från del tre av NHL-resan.

3. McDavid ger Edmonton hopp
NHL-resan startade på bästa tänkbara sätt. Pittsburgh vs Edmonton i nya Rogers Place den 10 mars. McDavid mot Crosby. McDavid var fenomenal men Crosbys lag vann på straffar i en riktigt fin smällkaramell. Efter så många år av kräftgång befinner sig fansen och hela Edmonton i någon form av euforiskt tillstånd. En Stanley Cup-titel vore sensationellt och nu är man är bara tio vinster från att bli mästare. Intresset för hockey är svårt att förklara. Men det säger en hel när över 15 000 går och ser juniorhockey (Edmonton Oil Kings i WHL) i en vanlig seriematch. Dagarna i Edmonton är helt oförglömliga, åk dit om du har möjlighet.  

2. Slutspelsstämningen i Centre Bell
Montreal Canadiens har haft bäst tryck i arenan även i grundserien. Men alla jag pratade med berättade att en slutspelsmatch är något helt annat. Och så rätt dom hade. När Montreal tog emot New York Rangers i första rundan av Stanley Cup var det ett sådant tryck i Centre Bell så man fick nypa sig i armen. Det var det mäktigaste jag har upplevt i en hockeyarena. 

1. Slutspelsfebern i Toronto
Det var inte riktigt samma galna ljudvolym som i Centre Bell. Men när Toronto var tillbaka i slutspelet för första gången sedan 2013 var inramningen i Air Canada Center ändå helt fantastisk. Man kunde på något sätt ta på stämningen och en känsla av framtidstro. Utanför arenan samlades tusentals fans utan biljett för att se matchen på storbild på Maple Leafs Square. Toronto är tillbaka och är här för att stanna. Mest talang i hela ligan och en tränare som gör att ”hockeyns mecka” kan börja tro på en ny storhetstid. Trots förlust mot Washington med 2-4 i matcher fick laget stående ovationer efter uttåget på hemmaplan. Det var en slutspelsfest av sällan skådat slag mot ett Washington som kom undan med blotta förskräckelsen. 

Jag vill rikta ett stort tack till alla som följt NHL-resan, läst och engagerat sig. Efter några dagar hemma i Sverige väntar nu ett VM i Köln. Ett VM som kryllar av NHL-stjärnor. Hockeysverige.se är på plats och ger er det senaste från turneringen. Visst känns det som Sverige har något riktigt stort på gång? Det andas optimism även kring Tre Kronor.