17 maj, 2018

KLART: Så testas organisationen inför U18-VM på hemmaplan

I augusti kommer Juniorkronorna spela en fyrnationersturnering på hemmaplan. Arrangerande ort blir Örnsköldsvik - staden som dessutom är medarrangör till U18-VM 2019. Sveriges U20-landslag kommer i augusti ställas mot Ryssland, Tjeckien och USA i Örnsköldsvik. -- Sverige kommer komma med ett attraktivt lag, så vi hoppas på en rolig turnering, säger Peter Blomqvist ordförande i Ångermanlands ishockeyförbund, till Hockeypuls. Turneringen blir ett test för organisationen runt 2019 års U18-VM som spelas i Örnsköldsvik och Umeå. -- Det blir ett test på vår organisation och arenan inför den turnering som kommer i april 2019, säger Peter Blomqvist och fortsätter. -- Det som känns bra att få testa nu är att alla faciliteter i arenan fungera, att Fjällräven klarar av det här trycket av fyra lag som ska komma och spela. Det är en del saker som måste fungera. VARIT I DANMARK Som ett led i förberedelserna har organisationen runt U18-VM varit nere i Köpenhamn för att se hur det fungerar där i samband med senior-VM. -- Det är ju ett stort VM, ett A-VM, men själva arbetssättet och hur de lagt upp det har vi fått ta del av och kommer kopiera lite.

29 april, 2018

Nu lämnar förbundskaptenen: ”Jag är färdig nu”

Efter att ha basat över det svenska U18-landslaget i tre år lämnar nu Torgny Bendelin sitt uppdrag efter dagens bronsmedalj. En sorti som var bestämd på förhand. -- Det är inte alla gånger man får bestämma sånt här själv inom det här yrket så det känns bra, säger 61-åringen till Hockeynews. Torgny Bendelin har en lång karriär bakom sig inom svensk ishockey. Först som spelare och sedan som tränare i klubbar som AIK, Leksand och HV71. Mellan 2004 och 2007 basade han över det svenska JVM-laget, dock utan att ta medalj, men många menar att det var under den perioden som det vände för svensk juniorhockey internationellt efter några mörka år. VANN SILVER 2016 De tre sensate säsongerna har gotlänningen basat för U18-landslaget med ett silver 2016 som bästa resultat. Men nu lämnar han sin tjänst på svenska ishockeyförbundet. --  Det var min sista match så jag är färdig nu. Det är inte alla gånger man får bestämma sånt här själv inom det här yrket så det känns bra. Jag är jätteglad för åren jag fått här och möjligheten att jobba med alla killar genom åren. Jag har älskat varje dag av det här, säger Bendelin till Hockeynews. Nu väntar…

29 april, 2018

Två svenskar utsedda till U18-VM:s bästa

Alldeles nyss säkrade Finland sitt fjärde VM-guld på U18-nivå genom tiderna. När det var dags att dela ut direktoratets utmärkelser fanns två svenskar bland pristagarna. Finland lyckades i den tredje perioden av VM-finalen i Chelyabinsk betvinga USA med Niklas Nordgrens segermål. Efter matchen delades det ut priser och där var det svenskt. Inte nog med att Småkronorna tidigare idag bärgade bronset. Målvakten Olof Lindbom från Djurgården utsågs till turneringens bäste keeper och Brynäs Adam Boqvist till bäste back. Lindbom släppte bara 1,66 mål per match under sina sex framträdanden i turneringen och räddningsprocenten blev 94,9. Boqvist gjorde tre mål och tre assist under mästerskapen och vann därmed backarnas poängliga. Till VM:s bäste forward och MVP utsågs amerikanen Jack Hughes som vann hela poängligan på tolv poäng. Det röstades fram ett all star team också och det såg ut på detta vis. Noterbart är att svenskamerikanen Oliver Wahlstrom kom med. Målvakt: Olof Lindbom, Sverige Back: Cameron York, USA Back: Anton Malyshev, Ryssland Forward: Oliver Wahlstrom, USA Forward: Niklas Nordgren, Finland Forward: Jack Hughes, USA

29 april, 2018

FINLAND VÄRLDSMÄSTARE

Tidigare idag plockade Småkronorna hem bronset i U18-VM som har spelats i Chelyabinsk. Ikväll kammade Finland hem guldet efter ett sent avgörande mot USA i finalen som slutade 3-2. USA har plockat hem tio av gulden sedan U18-VM började spelas 1999 och på senare år har Finland prenumererat på finalplatserna och även de har tre guld genom historien, senast 2016. Idag var det dags för det fjärde. USA KOM TILLBAKA Rasmus Kupari gav Finland ledningen i powerplay med nästan halva den första perioden spelad och bara minuter senare gjorde Kaapo Kakko 2-0. Innan periodvisslan tjöt skulle dock USA reducera genom Patrick Giles och i den andra perioden kvitterade man när Trevor Janicke gjorde mål. Oavgjort inför den sista perioden och i mitten av den fick USA ett gyllene läge att avgöra i numerärt överläge. Istället var det Finland som förvaltade det läget när Niklas Nordgren satte dit 3-2-pucken bakom den amerikanske målvakten Spencer Knight. Den ställningen stod sig matchen ut och Finland världsmästare på U18-nivå för fjärde gången alltså.

29 april, 2018

Brons för Småkronorna – han gjorde tre assist

Efter gårdagens bittra semifinalförlust blev det idag lite revansch för Småkronorna när de i bronsmatchen besegrade Tjeckien med 5-2 i ryska Chelyabinsk. Oskar Back gav Sverige en tidig ledning och bara några minuter senare ökade Nikola Pasic på till 2-0 i powerplay. Karel Plasek skulle dock reducera innan Marcus Westfält återställde ordningen med sitt 3-1. Också de båda målen i powerplay. REDUCERADE IGEN Michal Teply reducerade ytterligare en gång för Tjeckien men återigen var Sverige snabba att kväsa deras försök till uppstudsighet när Leksands back Filip Johansson ökade på till 4-2 i numerärt överläge. Adam Ginning punkterade sedan matchen definitivt med sitt 5-2. HV71:s David Gustafsson hade tre assist i matchen och målvakten Olof Lindblom stoppade 38 skott.

28 april, 2018

Småkronorna föll tungt mot Finland

Småkronornas hopp om VM-guld dog idag när Finland blev för svåra i semifinalen. 2-0 till vårat östra broderland skrev siffrorna till. Finland har de senaste åren prenumererat på finalplatser i U18-VM och i år är inget undantag. För Sveriges del väntar istället match om bronset imorgon. Konsta Hirvonen gav Finland ledningen i matchen i den första perioden och innan Hesa Fredrik hunnit ljuda för pausvila hade även Jesperi Kotkaniemi ökat på till 2-0. MÅLVAKTEN HÖLL NOLLAN Småkronorna försökte komma ikapp, men den finske målvakten Justus Annunen räddade samtliga skott han fick mot sig och tog sitt land till den fjärde raka VM-finalen på U18-nivå. För Sveriges del väntar match om bronset imorgon och vilket lag det blir som väntar där står mellan USA och Tjeckien som spelar dagens andra semifinal i eftermiddag.