• Publicerat 1 juni, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Några av de mest intressanta värvningarna i allsvenskan.Foto: Bildbyrån

För en dryg vecka sedan rankade jag de hittills tio mest spännande värvningarna i SHL – men jag har givetvis inte glömt Hockeyallsvenskan.

Timrå är i SHL, Västerås är tillbaka från ettan och flera av de klassiska klubbarna har rustat med etablerade allsvenska- eller SHL-namn för att ännu en gång ge sig på ett försök att ta sig till SHL. Lågsäsongen i Hockeyallsvenskan har varit minst sagt intressant.

Medan många klubbar värvat etablerat har många också försökt att att hitta guldkorn, fyndat spelare från lägre nivåer eller från utlandet med knapp allsvensk erfarenhet. De har jag satt ihop en lista på och rankat från 10-1:

Så håll tillgodo…här är de tio mest spännande värvningarna i Hockeyallsvenskan…hittills:

10. Acke Ringström – Back – Från Kristianstad till Västerås HK 
Den 185 centimeter långe och 85 kilo tunge Ringström har varit en av hockeyettans bästa backar de senaste säsongerna. Han har hunnit bli 27 år och samlat på sig värdefull rutin genom bland annat ett par kvalserier med Kristianstad samt två matchers utlåning till Oskarshamn 2014-15. Gjorde 20 poäng förra året, hur klarar han steget till Allsvenskan?

9. Markus Modigs – Forward – Från Vimmerby till Oskarshamn
Listans enda undantag – 26-åringen har registrerats för 24 allsvenska matcher – men fick då sparsamt med speltid och det var för tre säsonger sedan. Efter två år i Vimmerby och en explosionsartad fjolårssäsong där han gjorde 53 poäng på 40 matcher får han nu chansen igen. IKO blir ny klubbadress och med de positiva vindar som blåser där kan väl det här bli en lyckad kombo?

8. Niklas Folin – Back – Från Umass-Lowell till Västerviks IK
Spelare från college-hockey är alltid spännande inslag. Folin kommer från tre år på Umass i NCAA D1 och innan dess spelade han tre år i den amerikanska juniorligan USHL. Han beskrivs som en smart och rörlig back som har sin styrka i defensiven. Dessutom är han bror med Christian Folin, som förra säsongen spelade i LA Kings i NHL.

7. Jonatan Harju – Forward – Från Piteå till BIK Karlskoga
Lillebror Harju (bror till Johan) är storväxt (191/93) och bara 20 år och har endast en seniorsäsong i ryggsäcken, men det behöver inte betyda något negativt i sammanhanget. I kvalet till allsvenskan stod han för 14 poäng på 15 matcher vilket var en mer än vad han gjorde på 29 matcher under grundseriespelet. Fortsätter utvecklingen som den gjorde i slutet på säsongen kan BIK-fansen jubla.

6. August Tornberg – Back – Från Piteå till Björklöven
Det råder stor inflation av offensiva backar i svensk hockey för tillfället. Tornberg är en av dem. Hans poängfacit de tre senaste säsongerna med Piteå är 32-30-38 vilket är imponerande siffror. Har Björklöven gjort ett riktigt fynd här?

5. Marcus Hellgren Smed – Målvakt – Från Borlänge till Vita Hästen
Hade delat fjärde bäst räddningsprocent i hela ettan förra säsongen och var en stor anledning till varför Borlänge småchockade Hockeysverige med att ta sig hela vägen till kvalserien för allsvenskan. Får i Vita Hästen konkurrera med Viktor Kokman, men bli inte förvånade om Leksandsprodukten nyper förstaspaden.

4. Alexander Lunsjö – Forward – Från Kallinge/Ronneby till Almtuna
Var ordentligt på gång i SHL och Rögle (22 matcher) säsongen 2015-16, men fick inte stanna och det blev istället Hockeyettan och KRIF. Där gjorde han under sin första säsong 20 poäng, men tredubblade den skörda under förra säsongen då han noterades för 59 poäng på 40 grundseriematcher.
Står för fart och finness och kan bli en riktig överraskning på den allsvenska scenen.

3. Filip Suchý – Forward – Från Omaha Lancers till Västervik IK
Västervik lyckades landa den tjeckiske talangen Suchý från den amerikanska junioligan USHL där 20-åringen stod för 69 poäng på 54 matcher under fjolårssäsongen. Forwarden har bland annat spelat JVM för Tjeckien så sent som 2016-17 och gjort matcher för HC Plzen i den tjeckiska ligan. Det här blir ruskigt intressant att följa.

2. Nick Olesen – Forward – Från Fredrikshavn till IK Pantern
Dansken återvände till Sverige där han tidigare spelat i både Karlskogas och Växjös juniorlag samt en säsong i Brunflo i Hockeyettan. Han kommer till Pantern som landslagsman och som femte bästa poängplockare i den danska ligan förra säsongen – totalt 53. 22-åringen har framtiden för sig och ska nu snirkla sig fram i allsvenskan.

1. Garry Nunn – Forward –  Från Frisk Asker till AIK
28 år, kanadensare och högerskytt. Mer spännande än så kan det val knappast bli? AIK har förmodligen fyndat i Norge där Nunn smällde in 24 mål och totalt 62 poäng på 45 matcher vilket räckte till en förstaplats i poängligan. Nunn har erfarenheter från både ECHL och AHL och har alltid varit en flitig poängmakare under sin karriär. Dessutom ska han bära nummer 9…

All gott,
@ekholmpeter