• Publicerat 6 juni, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer

Vi är i början av juni och solen fortsätter att värma den svenska sommaren. Men om bara två månader snörar SHL-lagen på sig skridskorna igen och påbörjar isförberedelserna inför säsongen 2018-19. Men hur är egentligen den tidiga sommarstatusen på klubbarna? 

Även om det är lågsäsong i hockeyn är tempen på SHL alltid hög. Igår hettades den upp ännu mer när Örebro snodde stjärnan Aaron Palushaj framför näsan på Brynäs. Det är just nu så varmt att enda sättet att svalka sig är att dyka ner i SHL-poolen.

I två delar sammanfattar jag därför mina tankar om SHL-trupperna  och så klart blir det sol- och badinspirerat.

För att sätta betyg på trupperna använder jag tre grader av badtemperaturer:

”Var beredd med handduken” – Det blir ett snabbdopp (Kallt)
”Jag hoppar i” – Svalt i början, skönt när man väl kommer i (Ljummet)
”Jag börjar likna ett russin” – Här kan jag ligga hela dagen (Varmt)

Så luta brassestolen ett hack bakåt…

Brynäs IF

Palushaj kommer bli saknad.

Lika viktigt som  hemvändaren Niclas Andersén kommer bli, lika tungt tapp är Aaron Palushajs avsked. Hans 45 poäng kommer bli svårersatta och än så länge har BIF ingen glasklar ersättare för dem. Men utan Palushaj lär det finnas mynt i sportchef Stefan Bengtzéns plånbok att lägga på annan spets – för det måste in om Brynäs återigen ska ta sig till slutspel.

Truppen har ändå många intressanta inslag, Joel Kellman från Karlskrona kan ta nya utvecklingssteg i ny miljö, och ungtupparna Marcus Westfält samt Jesper Boqvist är några andra godbitar att hålla ögonen på.

Badtemperatur: ”Var beredd med handduken” – bra, men måste till mer här.

Djurgårdens IF

Får Andreas Engqvist vara hel? Kan Jacob Josefson hitta självförtroende igen? Om ja, kan Djurgården räkna med att säsongen 2018-19 blir en rolig sådan. Josefson är kanske hela SHL:s hetaste värvning. Han är fortfarande ung, 27 år, och har massvis med erfarenhet från NHL. Han är dessutom en spelskicklig spelare i grund och botten och kanske kan poängen börja trilla in i allt högre takt igen efter att han mestadels varit andra- och tredjekedjespelare i NHL de senaste åren.

Adam Reideborn var en av ligans bästa målvakter förra säsongen och nya Robin Jensen är ett spännande namn, som gjort det bra i Allsvenskan med Pantern. Backsidan är spelskicklig och en fröjd för hockeyögat.

Badtemperatur: ”Jag börjar likna ett russin” – Roligt, fräscht och hemvävt.

Frölunda HC

Kommer med all säkerhet att tappa Rasmus Dahlin till NHL, allt annat vore en skräll. Men backsidan ser ändå intressant ut. Gustav Lindström (ny från Almtuna) kan bli en höjdare och OS-backen Chay Genoway har gjort över 20 poäng i var och en av sina senare fyra säsonger i Europa.

Framåt försvinner skyttekungen Victor Olofsson till Buffalo Sabres organisation, men Ryan Lasch är kvar och hur nyttig kan egentligen kvicke Tim Söderlund bli i Frölunda? Kan han få en större roll än i Skellefteå och lyfta sitt spel ytterligare?

Frågorna är många i Frölunda, men åt det positiva hållet 

Badtemperatur: ”Jag hoppar i” – Det här kan nog bli något.

Färjestad BK

Zetterlund får måljubla i SHL i vinter?

Center-sidan är kanske SHL:s bästa. Johan Ryno får i år sällskap av nyförvärven Tomi Sallinen, och Linus Johansson och sedan finns ju redan lagkaptenen Alexander Johansson i omklädningsrummet. Michael Lindqvist kommer naturligtvis att saknas, men  Jesper Olofsson är värvad från Skellefteå för att göra mål och kanske är det dags för talangen Fabian Zetterlund, 18,  att slå igenom ordentligt på SHL-nivå.

Försvaret kan få sig en boost med nya Markus Svensson i kassen och att backen Jesse Virtanen valt att stanna stärker lagets chanser, även i powerplay. Dessutom är Robin Press tillbaka i svensk hockey efter 1,5 år i AHL och ECHL där han i den senare ligan gjorde 44 poäng på 52 matcher under fjolårssäsongen.

Badtemperatur: ”Jag börjar likna ett russin” – Centerlinjen, wow!

HV71

Jonas Gunnarsson och Felix Sandström, det kommer bli svårt att göra mål på HV under kommande säsong. Båda två är unga och väldigt talangfulla i sitt spel. Gunnarsson var strålande i Malmö under det gångna slutspelet och kan mycket väl nå nya höjder till hösten. 

Backförvärvet Martin Fehévary är en av SHL:s mest spännande enligt undertecknad och Mikko Lehtonens återkomst visar att HV står högt i kurs. 

Joakim Andersson hade ett par struliga år i Örebro sedan hemkosten från Detroit Red Wings, men klickar allt för 29-åringen så kommer han bli enormt nyttig i Jönköping. Veteranerna Martin Thörnberg, Simon Önerud och Oscar Sundh står för hjärta.

Badtemperatur: ”Jag börjar likna ett russin” – HV ser väldigt intressanta ut.

IF Malmö Redhawks

Semifinal två år i rad, men Malmö är ändå svårbedömt inför kommande säsong. Målvaktssidan med Oscar Alsenfelt, Cristopher Nihlstrop är 4+, forwardssidan har tyngd, men en del frågetecken, medan backsidan saknar nyckelspelaren Nils Andersson som lämnat efter fyra raka säsonger i klubben.

Nyförvärvet från IK Pantern, Martin Janolhs, gör sin första SHL-säsong, men med en bra start kan han fortsätta producera mål som han gjort i Allsvenskan. Danskarna Frederik Storm och Nicolas Hardt var två av lagets bästa spelare förra året och stod för en hel del mål, även om de inte alltid var av karaktären finlir. 

Men det är grovjobbet som symboliserat Malmö de senaste säsongerna och det finns såklart en charm i det också. Får coach Peter Andersson ännu en gång ihop gruppkänslan kan Malmö återigen bli ett utropstecken. 

Badtemperatur: ”Jag hoppar i” – Har gjort det förr, kan göra det igen.

Linköping HC

Jonsson har ett spännande jobb framför sig.

Nya tränaren Tommy Jonsson har ett stort jobb framför sig. Sett till truppen, som ännu inte är helt fulltalig, kan LHC vara med och simma i toppen av tabellen, men då blir de sista pusselbitarna avgörande.

Bröderna Olimb – nummer 2 och 3 i lagets interna poängliga förra säsongen är inte kvar. Däremot har LHC fått behålla både Derek Roy och Andrew Gordon som slutade etta respektive fyra. De två måste fortsätta leverera samtidigt som ”secondary scoring” måste till. En av spelarna som kommer tillkomma måste vara en sådan spelare om inte någon av de som redan finns i truppen tänkt ta den rollen. Fredrik Karlström kan tänkas vilja det. 20-åringen har debutsäsongen avklarad, och har betydligt fler poäng i sig än de fem poäng han mäktade med förra säsongen.

Badtemperatur: ”Var beredd med handduken” – precis på gränsen till att hoppa i. Men bredden på spetsarna?

Det var del 1 – imorgon fyller vi på med resten av klubbarna.

Allt gott,

@ekholmpeter