• Publicerat 16 juni, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Solen skiner för fullt, juni är på väg att bli juli och de flesta SHL-lag påbörjar sina sommarsemestrar. Om drygt fem veckor har de flesta återsamlats igen – redo att dra igång förberedelserna ordentligt inför säsongen 2018-19.

Då byts sommarvärmen ut mot kalla ishallar, stenhård skridskoåkning och puckar som smäller mot sargen på grund av ringrostigt sikte. Med bara en knapp månad kvar till allt det där härliga satt jag och tänkte över hur klubbarna egentligen har det just nu eller vilka spelare jag mest ser fram emot att se. Det mynnade ut i en tanke om varje SHL-klubb.

Brynäs IF
Kan semestern ge Brynäs lite nödvändigt andrum? Det har jus trots allt varit lite turbulens i klubben under våren. De tappade storstjärnan Aaron Palushaj, förlorade målvakten Joacim Eriksson på grund av långtidsskada och tvingades på grund av det leta nytt. Sommaren kan ge välbehövlig vila innan säsongen brakar igång på riktigt i höst.

Djurgårdens IF
Helsvenskt ett framgångsrecept? Importer har länge varit en influens i svensk hockey. Men i Djurgården satsar man till nästa säsong på en ren blågul trupp. Samtliga spelare i 25-mannatruppen är svenskar. Intressant är också att i stort sett alla har sina rötter i olika Stockholmsklubbar. Kul!

Frölunda HC
Talangerna Gustav Lindström och Tim söderlund har valt Göteborg. Ett erkännande för Frölunda såklart och kul för svensk hockey att få behålla dem minst en säsong till innan de drar över till NHL. Båda kan få ännu mer fart i karriärerna med Roger Rönnberg som coach. Det borde i all fall bli så.

Färjestads BK
Hur kommer centerhierakin i Karlstad se ut? Johan RynoTomi SallinenLinus JohanssonAlexander Johansson är de fyra tilltänkta namnen, vilket inte är en uppställning man skojar bort. Seriens kanske bästa uppställning, vilket verkligen ger tränare Pennerborn delikat uppgift att lösa.

HV71
Kommer det ens gå att göra mål på HV i vinter? Ja, det är klart, men det känns som en svår uppgift. Backsidan är storväxt, stabil och svåröverlistad, och till råga på allt har de Jonas Gunnarsson och Felix Sandström som målvakter. Gunnarsson var lysande i slutspelet förra säsongen och Sandström är erkänt lovande. Det borde vara svårt att hitta rätt på HV i år.

Malmö Redhawks

MIF har bantat truppen rejält ekonomiskt och många undrar nog om det ska hålla? Nu ska allsvenska toppspelare försöka hålla klubben kvar som en utmanare och varför inte? Peter Andersson har byggt ett lag förr och kan såklart göra det igen.

Linköping HC
Vad går LHC och väntar på egentligen? Truppen innehåller just nu bara elva forwards, och tiden går. ”Rätt spelare” har sportchef Fredrik Emwall sagt tidigare. Vem är han eller de? När kommer han?

Luleå HF
Hur bra blir Isac Lundström den här säsongen?

Mora IK
Först tappade Mora Jacob Nilsson och sedan den naturlige ersättaren (på pappret) Martin Bakos innan han ens handlat på matbutiken i Mora till NHL. Mora har inte haft turen med sig den här lågsäsongen. Hur mycket har det påverkat inför hösten? Den där spetsvärvningen måste ju fortfarande in.

Rögle BK 

Bryan Lerg sa ”nej tack” igår och nu står Rögle utan sin bäste målskytt de två senaste säsongerna. Vi får väl räkna med att sportchef Chris Abbott har ett ess i rockärmen och plockar in en målskytt av samma kaliber – men vem?

Skellefteå AIK
Mathis Olimb istället för Pär Lindholm mellan Oscar Möller och Joakim Lindström. En kombination som borde kunna fungera, även om Olimb inte har samma defensiva register som Lindholm. En stor roll att axla för normmannen – så mycket kan vi konstatera.

Timrå IK
Nykomling och just nu den lägsta snittåldern i SHL (23,92) och bara två spelare är över 30 (Morten Madsen och Andreas Molinder). Det var talangerna som tog upp Timrå och det verkar vara talangerna som ska hålla dem kvar. Friskt vågat av Timrå, såklart. Frågan är bara om det håller. Dahlén är ju inte kvar…

Växjö Lakers
Efter alla tunga tapp räknar åtminstone jag med att Henrik Evertsson värvar in en riktig knallvärvning. Han har visserligen redan förstärkt med klass, men silly-älskaren inom mig hoppas på en riktigt bomb. NHL:s free agent-marknad öppnar på söndag. Händer det något efter det?

Örebro HK
Aaron Palushaj i all ära, men jag är mest nyfiken på Marcus Björk, backen från Oskarshamn som gjorde 13 mål och totalt 34 poäng i HockeyAllsvenskan förra säsongen. Jag tänker att den mer organiserade SHL-hockeyn kan passa honom ännu bättre. Kanske minst lika bra som den gjorde med Joel Persson i Växjö förra säsongen, och då kom ju herr Persson från Hockeyettan…