• Publicerat 23 augusti, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Filip Johansson, Björn Hellqvist, Tony Mårtensson. Profiler i årets HockeyAllsvenskaFoto: Bildbyrån

Att tippa en serie är som att måla in sig i ett hörn. Det blir allt som oftast helt fel. Lagen som ska vara så kallade favoriter kanske floppar och några lag kommer alltid att överraska – det blir helt enkelt väldigt sällan som man tänkt sig.

Men, det är förbaskat roligt.

Nu är det visserligen en bit kvar till seriestart, men dagarna går snabbt och snart står vi där inför nedsläpp i den första omgången. Personligen tycker inte jag att det finns en given etta eller en given jumbo, som jag skrev igår tror jag att vi får en av de jämnaste och roligaste HockeyAllsvenskorna på många år.

Så till er klubbar som hamnat långt ner i tabellen, förlåt. Men någon ska ju hamna där också. Ni kan också ta med er att jag sällan har rätt när jag tippar….vad nu det kan betyda.

Här är mitt tips över hur HockeyAllsvenskan 2018-19 slutar.

1. Leksands IF
Med det här laget ska Leksand ligga i topp, och enligt undertecknad känns truppen nu redan bättre och mer tillspetsad än fjolårets. En del klagade då över målskyttet, som också visade sig ineffektivt i kvalet mot Mora, men här har Leksand förstärkt och det kan bli ordentlig islossning. Ett frågetecken ska vi ha också – målvaktssidan, håller den hela säsongen?

Spana in: Filip Johansson – Var grym ifjol och är det någon spelare jag kommer följa i vinter är det den Minnesota Wild-draftade backen.

2. AIK
Johannes Jönsson i kassen kommer stadga försvaret, där backsidan kommer få bevisa sin kapacitet i början av säsongen innan en riktig dom kan ges. Men får de bara fram pucken till forwards ska det räcka för att ett vasst AIK ska hamna i topp.

Spana in: Mathias From – Dansken får förhoppningsvis lite lugn och ro nu, och kan på så vis få utlopp för sin kapacitet.


3. Södertälje SK
En målvaktssida av rang med Sahlin och Sørensen, backsidan är stabil rakt igenom och framåtär det tillspetsat med Liljewall, Ahlén och Dyk. Södertälje har tagit steg framåt och kan lika bra sluta etta eller tvåa också.

Spana in: Christopher Liljewall – kan producera poäng, och ”ett steg ner” kan göra Ängelholmaren gott i långa loppet.

4. MODO
Nog ska det lossa nu? Efter ett par år i HockeyAllsvenskan ser Modo ut att ha fått ihop något intressant, och med tränare Björn Hellqvist kan det bli en lyckad kombo. MoDo kommer definitivt inte lägga några fingrar emellan i år och kommer bli svårslagna. Dessutom ryktas det om Tobias Enström, och kommer han hem bör alla andra lyfta sig minst ett pinnhål.

Spana in: Tom Hedberg – Den 19-årige backen kan få sitt stora genombrott i år.

5. IK Oskarshamn
Nog för att bröderna Ludvig och Lucas Elvenes, Manuel Ågren eller Marcus Björk inte är kvar, men IKO ser ändå ut att ha något på gång med spelare som Joakim Hillding, Arsi Piispanen och Joakim Thelin framåt. Vissa frågetecken för en en relativt oprövad målvaktssida och en till viss del orutinerad backsida där nye Nolan Zajac får dra ett tungt lass. Tränarduon Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg har gjort underverk med Pantern innan, och kan göra det med IKO nu.

Spana in: Joakim Hillding – Återvänder till Sverige och allsvenskan. Med lite självförtroende i den grabben kan han var med och slåss högt upp i poängligan.

6. Almtuna IS
Det finns mycket att ta av i Almtuna, som säkert gärna tar rollen som en underdog och uppstickare. I truppen finns en hel del ungtuppar som kommer sprätta. Alexander Lunsjö kan bli ett utropstecken och tar New York Rangers-draftade Jacob Ragnarsson för sig ordentligt i år? Almtuna ska vara med på en topp-8-placering.

Spana in: Tony Mårtensson – Självklart kommer Tony vara en av seriens bästa, men också viktigaste spelare.

7. Björklöven
Ett intressant lag på pappret och svårspelade, inte minst på hemmaplan. Lövens backsida är gedigen, men vem ska göra poängen framåt? Förra säsongens interna poängvinnare Axel Ottosson finns ju numera i Färjestad. Här måste någon kliva fram.

Spana in: August Tornberg – Är 26 år men har aldrig lirat i Allsvenskan förr. Gjorde 38 pinnar på 38 matcher med Piteå förra säsongen. Kan bli en komet!

8. Karlskrona HK
Nedflyttade och som led av det spelarflykt. Jag har för dålig koll på de som kommit in, men något säger mig att Karlskorna kommer få en jobbig vinter. Första tredjedelen av serien blir väldigt viktig för att bevisa, inte minst för sig själva, var de står.

Spana in: Linus Karlsson – Boro Vetlanda-sonen fick känna på SHL förra året och gjorde det bra. Draftades av San Jose Sharks i somras och kan bli en attraktion i Allsvenskan.


9. BIK Karlskoga
Strålande i förfjol, mindre bra förra säsongen. Vad är status i år? Klubben har en ny lagledning, men ganska mycket är sig likt i BIK från ifjol och en ”nystart” tar tid.

Spana in: Fredrik Forsberg – Nu i BIK på riktigt och har redan börjat leverera mål och poäng…

10. Tingsryd AIF
Målvaktssidan med Tex Williamsson som etta är bra, backsidan är storvuxen så det kommer säkert bli svårt att göra mål på Tingsryd den här säsongen. Framåt finns frågetecken, där ett par importer tillkommit. Som MrMadhawk skrev: ”kan vara säsongens skrällgäng i positiv bemärkelse”

Spana in: Hampus Melén – Har skills och är tillbaka efter långtidssjukdom. Har fått två säsonger i benen sedan dess och börjat hitta tillbaka.

11. IK Pantern
Det har stormat rejält i Pantern under hela våren, och under första delen av serien kommer laget spela sina hemmamatcher i Rosengårds ishall. Pantern jobbar i motvind, men har ändå fått ett ganska hyfsat lag på pappret till den här säsongen. Så som de presterat de senaste två säsongerna är det svårt att placera dem långt ner i tabellen. Men i år tror jag de får kämpa lite extra.

Spana in: Nick Olesen – Jag har rankat honom som ett av seriens mest spännande nyförvärv innan. Gjorde 43 poäng på 50 ligamatcher i Danmark förra säsongen.

12. Vita Hästen
Leif Strömbergs gäng kan sluta åtta lika väl som att få kvala neråt. Det finns både rutin och ungdomlig entusiasm i truppen och ”Strumpans” kvalitéer som coach ska man aldrig underskatta.

Spana in: Henrik Rommel – är ett spännande nyförvärv som kan få ett lyft i Norrköpingsklubben.


13. Västerås IK
Nykomlingar, men en hel del intressanta värvningar gör att det här laget inte kommer bli någon slagpåse och nödvändigtvis inte behöver vara nära att få kvala. Backsidan är rutinerad, tung men också spelskicklig och framåt finns det potential att kombinera för tre producerande kedjor. Västerås är tillbaka och det borde vara en motivationshöjare för alla lagets spelare och fans.

Spana in: Isac Skedung – Fick inte speltiden han ville ha i Leksand, men det finns mycket hockey i honom. Får säkert en större roll i Västerås och kan då explodera i utvecklingen.

14. Västervik IK
Kanske seriens mest svårbedömda lag. Mycket är nytt vilket får ge Västervik en startsträcka att visa upp sig på. Tränaren Mattias Karlin är däremot tillbaka, och det kommer säkert ge ett lyft åt hela klubben. Kan bli flipp – kan bli flopp. Jag låter mig med glädje gärna överraskas.

Spana in: Filip Suchý – Har spelat juniorlandslagsturneringar med Tjeckien och gjorde 69 poäng på 54 matcher i USHL förra säsongen. Hur långt räcker det i Sverige?

Vad tror ni egentligen? Tyck till!

//@ekholmpeter