• Publicerat 28 augusti, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

I fredags meddelade MODO att Tobias Enström återvänder till svensk hockey och till HockeyAllsvenskan. Det är en hemkomst som heter duga och plötsligt blev förhandstipsen om att MODO ska bli ett topplag allt mer ingjutna. 

Men ska en spelare verkligen kunna göra skillnad tänker ni? Kan en enskild spelares intåg verkligen leda till att ett lag blir SHL-mässigt igen? Självklart.

Tobias Enström kommer göra MODO till ett bättre lag, det är inget snack om saken och även om det skiljer drygt 100 mil mellan Skåne och Örnsköldsvik känns de positiva vindarna hela vägen ner hit.

Jag har snokat lite i historieböckerna och hittat åtminstone tre namn som kommit hem från NHL och sett till att deras moderklubbar avancerat från Allsvenskan till Elitserien eller SHL. Alla tre under olika omständigheter, men ack så spektakulära och minnesvärda.

Kommer ni ihåg de här?

Kenny Jönsson – Back – Rögle BK 

OS-säsongen 2005-06 blev Kennys riktiga återkomst till svensk hockey efter massvis med år i NHL och New York Islanders. Förutom att leda Rögle i Allsvenskan blev Jönsson också utsedd till OS bästa back, något som gav eko i hela hockeyvärlden. Kenny skapade hockeyfeber i Ängelholm och gjorde Rögle till ett allsvenskt topplag. Med Jönsson i laget tog sig ”de grönvita” till tre raka kvalserier. Tredje gången gillt lyckades han sedan ta upp sin moderklubb till Elitserien igen, i en match som Rögle-fansen aldrig kommer glömma.

Johan Hedberg – Målvakt – Leksands IF

Det var visserligen lockout säsongen 2004-05. Men Leksand satsade på att snabbt ta sig upp till Elitserien efter att ha åkt ur säsongen innan. De värvade in spelare som Francis Boullion, Michael Ryder och Hedberg. Målvakten spelade bara 12 matcher under grundserien, men var en vägg i kvalserien vilket räckte för att Leksand skulle säkra Elitserieplatsen hemma mot Nyköping i kvalseriens näst sista omgång. Det var dessutom den sista matchen i gamla Isstadion vilket satte extra mycket grädde på moset.

Dick Tärnström – Back – AIK

Till säsongen 2008-09 presenterade AIK Dick Tärnström som nygammal spelare efter sju säsonger i NHL och i Schweiziska ligan. Tärnström blev direkt lagkapten och såg sedan till att ”Gnaget” blev att räkna med. AIK var tre poäng från en Elitserie-plats första året med Tärnström på blålinjen, men året efter gick det bättre. Tärnström slutade nia i kvalseriens poängliga den säsongen och såg till att klubben kunde återvända till landets högsta serie igen.

Sen har vi de spelarna som kommit hem från NHL och gjort sina nya lag till topplag. Andreas Lilja, Malmö-spelare en gång i tiden, men när han återvände till Skåne blev det till Rögle. Efter två säsonger i Ängelholm fick han 2014-15 fira en SHL-plats efter att Rögle slagit Västerås i direktkvalet och Liljas betydelse och rutin den säsongen var stor. Marcus Ragnarssons betaldes i Almtuna under tre säsonger var också den stor, även om det inte tog Uppsala-klubben till SHL.

Så kan Tobias Enström – med 719 NHL-matcher i bagaget – lyfta MODO Hockey så pass mycket att en SHL-plats kan bli verklighet redan våren 2019? Eller behöver han ett par år på sig? Frågan är ställd – nu är det upp till han och framtiden att ge svaret.

Jag tror i alla fall att han kommer göra stor skillnad för MODO.

/@ekholmpeter