• Publicerat 12 september, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Har ni också längtat? Längtat efter ishallsdoft, efter rubriker och analyser? Jag har det. Ända sedan Växjö fick lyfta SM-pokalen i våras efter enkelt ha sopat rent med Skellefteå.

Men nu behöver vi snart inte vänta längre. För om bara tre dagar är det dags för SHL-premiär. Säsongen startar upp igen och framför oss ligger drygt åtta månader av hockey. Supportrar, spelare och klubbledningar kommer svingas mellan hopp och förtvivlan. Media kommer analysera varje steg och nya profiler och talanger kommer blomma ut.

Som liga och organisation har SHL fått mycket kritik den senaste tiden. Senast i går när idén om att förlänga periodpauserna flöt upp till ytan. Men för en stund glömmer vi all negativitet och fokuserar på det allra viktigaste: sporten.

Jag har därför funderat ut åtta anledningar till att vi ska vara själaglada till att SHL äntligen drar igång igen.

8. TV eller Radio-nörderiet

Om man inte kan vara på en arena är, som ni vet, TV eller Radio ett lysande alternativ. Förra året var det hologram i C Mores studio som var en av de stora nyheterna. Vad bli det nya i år? På vilket sätt kommer Lasse Granqvist, Lena Sundqvist och de andra ge tittarna det senaste och nyttigaste från Skellefteå-Timrå eller Mora-Djurgården?

Och finns det förresten något som slår att lyssna på Radiosporten längs en mörk motorväg någonstans i Sverige. Lyssna till Magnus Wahlman från Gävle eller Christian Olsson från Göteborg? SHL finns överallt och för den superinsatta är detta rena rama guldgruvan.

7. Joel Lundqvist mot Jimmie Ericsson

Oavsett vilket lag man håller på kan man sätta sig och se Frölunda-Skellefteå. Duellen mellan lagkaptenerna är en av de hetaste i ligan, och sådana behövs. Vem älskar inte att höra det uppsnappade ljudet från isen när Joel Lundqvist och Jimmie Ericsson hamnar i en dispyt om en närkamp framför mål eller en preskriberad utvisning? Det är sådana här ”dueller” som piggar upp när serielunken är som störst i slutet av november.

Jimme Vs. Joel – En het duell

6. Strecksnacket

Numera är strecken ganska många i SHL. Topp-6-strecket. PlayIn-strecket. Kvalstrecket. Men det är de här som gör säsongen intressant under så lång tid. Jakten på en topp-6-placering var i full gång långt in mot slutet av förra säsongen och även kvalplatserna blev helt klara ganska sent. Strecken gör att serierna (även HockeyAllsvenskan) blir levande. I år känns platserna dessutom mer ovissa än på länge – det gör det hela ännu mer kul.

5Artisterna

SHL är en profilrik liga, även om klubbarna ofta är lite blygsamma i att sätta dem i rampljuset till skillnad från exempelvis NHL. Men de finns.

I Skellefteå Juhamatti Aaltonen och Joakim Lindström, Dick Axelsson i Djurgården, Broc Little i Linköping och Lucas Elvenes i Rögle är bara några av de som gärna gör en dragning extra, hittar den öppnande passningen eller avslutar spektakulärt. Och får publiken att jubla. 

Lirarna är många i SHL.

4. Skånederbyna

Nu har jag inte varit på så många andra derbyn runt om i Sverige, men jag är säker på att Luleå-Skellefteå eller Linköping-HV71 också är stekheta. Men har du varit på ett skånederby? Framför allt i Ängelholm. Där relativt lilla Lindab Arena förvandlas till en kokande kittel? Prova. 

De senaste derbymatcherna har bjudits på massor av mål och svängningar tillställningar. Det har varit High Chaparral. I år är Rögle dessutom tippat att ligga ungefär likvärdigt med Malmö i tabellerna. Blir derbydagarna därför ännu hetare i år?

3. Genombrotten

Förra säsongen kom väntade genombrott från Rasmus Dahlin och Elias Pettersson. Men varje säsong sker också genombrotten ingen räknat med. Eller vad sägs om Joel Persson eller Olle Liss som förra säsongen kom från ingenstans och gjorde succé. Vilka det blir den här säsongen är ännu skrivit i stjärnorna, men kanske är Marcus Björk, Nils Höglander eller Olle Lycksell essen som får de stora rubrikerna.

Joel Persson, ett utropstecken förra säsongen.

2. Hemvändarna

SHL är blivit en liga dit många spelare återvänder efter utlandssejourer. I år är det dessutom flera gamla profiler som är tillbaka. Petter Granberg är tillbaka i Skellefteå, Erik Gustafsson gör SHL-debut i Luleå, Jonas Ahnelöv och Mattias Sjögren ska förgylla publiken i Ängelholm. Niklas Svedberg har kommit till Timrå, Simon Önerud till HV71 och Jacob Josefson till Djurgården. Det bästa med de här spelarna är att de inte är särskilt gamla och har flera år kvar av topphockey i sig. Det förgyller SHL och det förgyller svensk hockey. 

1. Pulsen

Det är inte mycket som slår pulsen som stiger i Hockeysverige i samband med höstens första nedsläpp. Hockeysurret tar på många ställen över i kafeterior, matsalar, mötesrum och det är inte det tokhärligt så säg? Att sitta och lyssna på medmänniskor som diskuterar Färjestads senaste insats, var Växjö Lakers får alla pengar ifrån eller hur Timrå ska kunna överleva i SHL utan kval förgyller de annars så gråa höstdagarna. 

***

Jag har med all säkerhet glömt att nämna ett eller två namn som mycket väl skulle ha varit med i texten på den här listan. Men det är också en del av tjusningen med SHL, att det finns så mycket att välja mellan.

Tack för att ni läser/ @ekholmpeter