• Publicerat 21 september, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Foto: SVT/Bildbyrån

I kväll börjar HockeyAllsvenskan. Och frågan är om serien någonsin varit hetare?

När jag växte upp under sent -90 och tidigt -00-tal var hockeytisdag en ständigt återkommande punkt. Morsan var iväg och lämnade mig, farsan och syrran hemma. På den tiden fanns inte C More. Skulle man följa hockeyn var det text-tv som gällde. I kombination med radiosporten följde vi hockeyn framför TV:n och varje gång den svarta bakgrunden blinkade till letade vi intensivt efter vilket lag som gjort det senaste målet. Går det att få det mer spännande?

Det var mest Elitserien som gällde på den tiden. AIK, Leksand, Björklöven, Södertälje, MODO och Västerås fanns i högsta serien då. I år spelar samtliga av de lagen i HockeyAllsvenskan.

Är det konstigt att jag får nostalgikänslor?
Det är ju som att uppleva 377-tiden igen. 

Kanske är det för att min yrkesroll gör mig mer insatt. Kanske är det bara för att nyheterna kommer lättare till än nu än via text-tv? Men jag vill ändå inte tro det. För vissst är det högre temperatur, mer intresse och fler intressanta spelare och lag i Hockeyallsvenskan än på många år?

Till kvällens premiär är det slutsålt i Umeå där Björklöven möter MODO. Det är på väg mot slutsålt på Hovet där AIK möter BIK Karlskoga. Och från Leksand rapporteras det om högt biljettryck inför premiären mot Tingsryd.

FLERA VASSA PROFILER

Jag förstår att folk vill se på allsvensk hockey. Inte bara för att flera av de klassiska hockeyorterna är representerade i landets näst högst serie, utan också för att kvalitén på serien känns bättre, spelet är mer ostrukturerat (i positiv mening) och profilerna fler.

Tobias Enströms hemkomst är en värvning utan dess like. Att Tony Mårtensson börjar om på ålderns höst i Almtuna är häftigt och att flera allsvenska toppspelare valt att stanna i näst högsta serien och inte ”chansat” på en plats i SHL är en ren och skär bonus. Och ett gott betyg till Allsvenskan.

Leksandsfansen körde ett Text-tv-tifo 2016.

AIK och Leksand är topptippade, men kanske kan Oskarshamn eller Almtuna hota? Ska Västervik trotsa förhandstipsen och inte alls sluta i botten? Kommer Pantern att fortsätta vara ”hela Sveriges underdog” och spelar Enström tillbaka MODO till SHL?

I kväll spelas den första omgången av många innan vi får svaren. Men det viktigaste är att Hockeyallsvenskan äntligen är här igen. Och kanske ska jag följa premiären via text-tv klockan 19:00 ikväll, bara för att.

Tack för att ni läser/@ekholmpeter