• Publicerat 17 oktober, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Nya riktningen utpekad för Jacob de la RoseFoto: Bildbyrån

Jacob de la Rose till Detroit Red Wings – det här kan bli en riktigt fin matchning för den svenske världsmästarcentern.

de la Rose sattes i går på waivers av Montreal Canadiens. Vilket NHL-lag som helst kunde under 24 timmar plocka upp den 23-årige värmlänningen och till slut blev han nästa pusselbit i Red Wings – genom åren kända för att locka till sig svenska spelare. 

De la Rose inledning på säsongen kunde ha varit mycket mer att hurra över än den varit. Ett hjärtproblem har skjutit upp säsongsdebuten. Och att Canadiens satte upp honom på waivers för att han eventuellt skulle kunna få speltid i AHL är egentligen inget konstigt. Nu är det bara att hoppas att allt är bra med de la Rose inför hans nästa steg i karriären.

Att Red Wings blir ny klubbadress kan nämligen bli en ”perfect match”.

Detroit är en klubb som bygger om. De behöver centrar och helst sådana som fortfarande är unga. Jacob de la Rose är både ung – 23 år -, center och dessutom sitter han på ett tämligen billigt kontrakt (900 000 dollar per år enligt CapFriendly) i ytterligare en säsong efter den pågående.

Jacob de la Rose är i mitt tycke en av de mest underskattade svenskarna i NHL. Han kan spela både offensiv och defensivt. Döda utvisningar eller spela powerplay. Och i mina ögon är han en perfekt tredjecenter för ett lag som jagar en slutspelsplats. Vilket Red Wings gör – kanske inte i år, men på sikt. Dessutom kan de la Rose också spela på en kant vilket ger ännu fler möjligheter.

”EN LARS ELLER-TYP”

Det är alltid kul att analysera en övergång – även om den inte är en av de allra största NHL sett under 2018. Men jag kommer osökt att tänka på Lars Eller. Han var i ungefär samma sits som de la Rose varit. Han växlade inte heller ut fullt i Montreal, men sedan han trejdades till Washington Capitals har NHL-karriären blommat rejält. Eller är i dag ankare i lagets tredjekedja och får stort förtroende i klubben från den amerikanska huvudstaden. Det var ju dessutom dansken som avgjorde hela Stanley Cup-finalen i våras. Bara en sådan sak.

Lars Eller har lyckats sedan han försvann från Montreal: FOTO: Bildbyrån

Att jämföra Capitals och Red Wings i dagens läge är orättvist. Washington är mästare och Detroit en klubb som på sikt vill vara med i slutspel igen. Men om de la Rose får förtroende från start, får spela avslappnat och under lite mindre press (än vad det faktiskt är att spela i Montreal). Då kan han bli en ”Lars Eller”-typ för Red Wings. 

Jag tror att det här kan bli lyckat för båda parter. För Jacob de la Rose är en gedigen hockeyspelare. Det visade han när han kom hem till det svenska VM-guldlaget i Köpenhamn i våras. Han fick då stort förtroende av förbundskapten Rikard Grönborg. Nu hoppas vi han får det av Jeff Blashill i Red Wings också. 

/Peter Ekholm