• Publicerat 30 oktober, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Foto: Imago Sport

Förlust i första matchen efter Auston Matthews skada. Nu får Toronto Maple Leafs bekänna färg.

Toronto Maple Leafs gick i går ut med att Auston Matthews inte kommer att spela på minst fyra veckor. Anledningen en axelskada som uppkom i mötet med Winnipeg Jets i söndags. Första matchen utan sin poängkung och stora stjärna slutade med en 3-1-förlust mot Calgary Flames på hemmaplan.

Och efter att ha sett en del av den matchen kan jag dra (den lätta?) slutsatsen att Leafs kommer sakna sin förstacenter.

Att ha en spelare som honom på skadelistan är inget som något lag vill ha. Och under de kommande fyra veckorna kommer Leafs centerdjup att testas ordentligt. John Tavares måste bli ledaren alla räknat med. Nazem Kadri behöver visa att han kan kastas in i en större roll och producera. Och Pär Lindholm kommer få en rejäl chans i den så viktiga rollen som tredje center. Sedan är det relativt öppet över vem som ska ta centerplats nummer fyra.

Oavsett hur bra de här spelarna gör det kommer tappet av Auston Matthews bli kännbart – frågan är bara hur mycket?

Tjugoettåringen har flest mål (10) och poäng (16) i Leafs så här långt. Han har varit kanske ligans bästa spelare under inledningen vilket också synts på Torontos start. De har levt upp till allt surr från i somras om att laget nu skulle kunna utmana om en Stanley Cup-titel.

Men om de ska kunna göra det måste Toronto också kunna spela utan en av sina viktigaste spelare. De fyra veckorna utan Matthews blir ett test för Toronto att se vilka andra lirare som kan kliva fram i centerns frånvaro.

Ska vi dra en vända till om William Nylander också? Okejdå. 

Svensken står fortfarande kontraktslös. Förhandlingarna verkar inte gå framåt och igår trappades snacket om en trejd upp igen. Frågan är dock om Matthews skada inte sätter lite mer press på general manager Kyle Dubas? Han vet att Nylander kan spela center och han vet också att Matthews lucka måste fyllas av någon. Är det efter gårdagens besked och nattens förlust som parterna till slut kan komma överens? Det är trots allt bara en knapp månad till deadline.

Vi får helt enkelt vänta och se. Men är det något vi lärt oss är det att vi nog ändå inte ska ropa hej ännu.

Nattens match vara bara den första utan Matthews – och dessutom den andra på två dagar för laget. Det är för tidigt att dra några slutsatser redan nu – men de kommande kamperna blir viktiga och nytta för Toronto.

Ni som känner till Matthews karriär vet att han varit skadad tidigare. Förra säsongen missade han 20 matcher på grund av tre olika typer av skador.
Leafs vann då elva av de matcherna – det är något de ska ha med sig såklart, nu när de för första gången den här säsongen kommer att få visa sitt sanna jag.

/Ekholm