• Publicerat 19 mars, 2019
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Rögles säsong är överFoto: Bildbyrån

Någonstans mellan besvikna Röglespelares summeringar kunde jag ändå utläsa en stolthet över vad de lyckats med den här säsongen. Detta trots åttondelstorsken mot HV71 igår.
Och nog kan de grönvita lämna den här säsongen med huvudet högt.

Rögles säsong tog slut via en 4-3-suddenförlust mot HV71 i ett sanslöst drama i Lindab Arena. Men Let’s face the facts. Rögle har gjort sin bästa säsong någonsin i högsta serien – och åttondelsfinalen var den första slutspelsserien i lergöksland på 25 år. Det är något som för alltid kommer stå i historieböckerna.

Resan dit började i våras.
Några veckor efter att Rögle räddat sig från kvalspel började en lagledning med efternamnen Abbott i täten prata om topplaceringar och till och med SM-guld.

”Ska jag vara ärlig är det inte omöjligt om vi går hela vägen”, sa Samuel Jonsson till mig när vårsolen lös som starkast över Skåne för knappt ett år sedan.

”Va, i Ängelholm? tänkte jag.
”Menar de allvar med det där?”

Det gjorde de, även om SM-guld var ett långskott till uttalad målbild – men samtidigt: om man inte satsar – hur ska man då kunna vinna?

Hockeytitlar i nordvästra Skåne har bara varit fantasier, men efter den här säsongen är det fantasier med något starkare konturer. Från min position på läktaren har riktningsförändringen varit tydlig – och den har också satt viss färg på årets serie.

FRÄCK SATSNING

Satsningen, att gå från bottenlag till att utmana om slutspelsplatser var kaxig och välbehövlig, för varför ska en klubb vara nöjd med att undvika kval?

Försäsongen spädde på fräckheten, men när serien sedan började kom Rögle närmare jorden igen. Sex raka förluster blev lagets facit inledningsvis och snabbt kom gliringarna mot det där SM-guld-snacket från några månader tidigare.

Chris och Cam Abbott tvingades till en rad obekväma beslut under sin första hela säsong som sportchef respektive tränare, men lyckades till slut hitta ett vinnande koncept. Det ska de ha en eloge för. Hade det varit tidigare år hade den sex matcher långa förlustraden i början orsakat panik. Så blev det aldrig i år och där har Rögle som förening tagit ett stort steg framåt.

ALL IN FÖR TOPP-6

Slutspelsplatsen, den första sedan 1994 för klubben, var också den ett stort steg för klubben. Publikintresset här nere har nog inte varit större under min livstid. Och fortsätter det så här är snart dags att se över Lindab Arenas kapacitet. 

Kvarstår gör dock det faktum att Rögles säsong är slut. Laget räckte inte till när det väl gällde mot ett rutinerat HV71. Visst, de hade taskig timing med en del skador samt sjukdomar i truppen, men där har klubben lärdomar att hämta inför framtiden.

Jag kan däremot redan se en revanschsugen trupp som kommer gå all in för topp-6 nästa säsong, och sätta ännu en grönvit färgklick på SHL.

***
Två av HV:s mål igår satt i Justin Pogges högra kryss – var det scoutat av jönköpingsklubben eller bara en slump?
***
Och apropå mål. Ted Brithén gjorde Rögles första mål igår. Han har varit fullständigt fenomenal den här säsongen och borde få en landslagschans under den här våren.

// @ekholmpeter