• Publicerat 29 maj, 2019
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån/AllOverPress

En av NHL:s stora gåtor de senaste åren har varit: Hur ska man få rätt på Edmonton Oilers?
Kanske är svaret Dave Tippett. 

Det har varit frågan utan något uppenbart svar. Med spelare som Connor McDavid, Leon Draisaitl och Ryan Nugent-Hopkins har delarna funnits – men att få ihop framgångspusslet i Edmonton har varit lättare sagt än gjort. På de senaste 13 åren har klubben bara nått slutspel en gång (2016-17). En mörk tid i den tidigare så framgångsfyllda klubbens historia. Säsongen som just nu håller på att avslutas i och med Stanley Cup-finalen mellan St. Louis och Boston blev inte heller den särskilt framgångsrik för Oilers del:

  • Coach Todd McLellan sparkades
  • General manager Peter Chiarelli sparkades
  • Oilers missade slutspel

Nu har klubben tryck på ”reset”. Ken Holland, den legendariska general managern, blev klar som sportsligt ansvarig för tre veckor sedan. Och i går presenterade han sin första riktigt stora åtgärd: Dave Tippett.

Tippett skrev på ett treårskontrakt, och nu ska han axla en av NHL:s svåraste arbetsuppgifter. För det är uppenbart inte helt enkelt att coacha Oilers som haft sju coacher sedan säsongen 2009-10.

Men jag undrar om han inte är rätt person att göra det ändå.

SKA SKAPA TRYGGHET

Dave Tippetts tränarkarriär har varit satt på paus sedan säsongen 2016-17 när han fick lämna tränarposten i Arizona Coyotes. Han hade då varit där i åtta år. Innan flytten till Arizona tillbringade han sex säsonger som huvudtränare i Dallas Stars, och innan det tre som assisterande i Los Angeles Kings.

Det finns med andra ord rejält med erfarenhet hos den 57-årige kanadensaren. Den ska sprida lugn och ro i Oilers och tillsammans med Holland tror jag klubben hittat en perfekt duo.

Hollands karriär talar för sig själv. Tippets är inte så pjåkig den heller. På 14 säsonger har han nått åtta slutspel och tre Western Conference-finaler. Det är meriter som Oilers vill lägga till i sina historieböcker – särskilt nu när Connor McDavid är i sina bästa år.

Att Edmonton Oilers valt en erfaren tränare istället för en ung och hungrig tror jag kommer bli otroligt värdefullt i slutspelsjakten. Åtminstone i Oilers fall. Tippetts främsta egenskaper ska enligt honom själv vara kontakten med sina spelare och tydligheten med deras roller – ännu en trygghetsfaktor och något som verkar ha saknats senaste säsongerna.

EN KAMELEONT

Det spekuleras i vilken typ av hockey Tippett ska spela med Oilers. Och vilken typ av tränare han egentligen är. Vissa menar att han är offensivt lagd, medan de flesta ändå hävdar att han är en defensivt inriktad coach. Själv säger han att han är varken eller. Under gårdagens presskonferens motiverade han, intressant nog, att han fått anpassa sig efter lag och förväntningar.

Under sin tid som assisterande i Kings ansvarade han för lagets powerplay. Med framgång. Och det var – enligt honom själv – till viss del därför han sedan hamnade i Dallas Stars. I Texas förfinade han Stars offensiv och under hans på bänken nådde klubben som bäst konferensfinal och missade bara slutspel en gång. När han sedan kom till Arizona fick han ett lag utan samma offensiva spetsar som i Dallas. Ändå tog han dem till tre raka slutspel.

Tippett har således fått jobba med olika typer av lag, anpassat sin coachstil och sitt spelsätt. Det har fungerat och en sådan tränare borde passa Oilers som en diskhandske (och som ni vet sitter en diskhandske oftast perfekt på handen). Ni som känner till Oilers laguppställning vet att den är kraftigt lutad åt McDavids håll, den behöver jämnas ut och Tippett känns på förhand som en man att kunna lösa det.

Det kommer förstås krävas en hel del jobb från den nye huvudtränaren, och ingen ska nog ropa hej ännu. Holland kommer behöva lösa en massa knutar i laguppställningen för att få ett mer balanserat och slagkraftigt lag på benen. Men om det går kan Oilers definitivt bli ett slutspelslag igen.

Gåtan ”Hur ska man få rätt på Edmonton Oilers?” lever fortfarande i allra högsta grad. Men kanske är Dave Tippett nästa del i att luska ut svaret.