Oliver KylingtonFoto: Bildbyrån

Ni är förstås många som undrat. Hur bra är egentligen Oliver Kylington historiskt sett. Att U17-spelare tar plats på elitnivå är ovanligt. Men hur ovanligt är det? Och hur ofta gör de överhuvudtaget poäng? Hockeysverige.se har förstås svaret på frågorna. 

Att U17-spelare levererar på SHL-nivå i Sverige hör absolut inte till vanligheterna.
Oliver Kylington är ett av undantagen och har redan – trots att han är back – levererat två mål och fyra assist på 32 matcher den här säsongen. Jag tänkte försöka ta er med på någon form av tidsresa för att understryka och visa hur stort det Kylington just nu håller på med faktiskt är ur det bredare perspektivet.

Bara matchantalet är fler än vad U17-spelare totalt spelade i ligan förra säsongen. Jakub Vrána hade fem matcher, Markus Magnusson, Sebastian Aho och Robin Kovács hade var sina och frågan är hur mycket istid spelarna såg över de här kombinerade åtta matcherna.

11/12 spelade inte en enda U17-spelare i SHL. Innan dess var Ludwig Byström, Sebastian Collberg, Jonas Brodin, Gabriel Landeskog, Adam Larsson, Anton Lander, Magnus Pääjärvi, Jacob Josefson, Peter Andersson och Tim Erixon med och lekte lite smått på nivån.

Lander och Pääjärvi spelade en hel del. De levererade till och med tre poäng vardera. Landeskog hade en assist.
1996 till våren 2006 spelade inte en enda U17-spelare ens något som kan liknas vid ordinarie i Elitserien. Det var bara sporadiska inhopp, merparten satt och nötte bänk hela matchen. Dessförinnan spelade faktiskt John Wikström – utan att det blev så mycket av honom – en del för Luleå. Han bildade bland annat ett superungt backpar ihop med Mattias Öhlund i Luleå. Men det rörde sig inte heller om speciellt mycket matchning.

För att överhuvudtaget hitta spelare som gjort multipla poäng innan Lander/Pääjärvi gjorde det får man gå hela vägen bak till när Niklas Sundström hade åldern inne. Han sköt ett mål och tre assist och bara ytterligare tre spelare har lyckats göra fler än en poäng som U17-spelare. Det är Peter Madach (1+1), Thomas Steen (1+1) och Calle Johansson, giganten i sammanhanget, som sköt fyra mål och fyra assist för Frölunda när det begav sig.
Han är den enda spelaren som bräcker Oliver Kylington just nu.

Utöver Kylington och de redan nämnda multipoängarna och Landeskog så har bara ytterligare fem U17-spelare gjort poäng i Elitserien/SHL. Per Hållberg, Johan Davidsson, Jesper Mattsson, Daniel Rydmark och Mikael Andersson.

Det gör att vi totalt, sedan 1975, bara haft tretton spelare totalt i den åldern som gjort poäng på den här nivån. Tretton stycken. På 39 säsonger.

Flest poäng av en U17-spelare 
4+4 Calle Johansson, b
2+4 Oliver Kylington, b
1+3 Niklas Sundström, f
1+2 Anton Lander, f
1+2 Magnus Pääjärvi, f
1+1 Thomas Steen, f
1+1 Peter Madach, f
1+0 Johan Davidsson, f
1+0 Mikael Andersson, f
0+1 Gabriel Landeskog, f
0+1 Daniel Rydmark, f
0+1 Jesper Mattsson, f
0+1 Per Hållberg, b

Notabelt att bara tre av de tretton spelarna är backar, men att listan ändå toppas av två av dem. De är dessutom de enda som lyckats göra fler än ett mål under säsongen i fråga.

När vi nu dessutom går in i slutspelet är det fullt möjligt att Kylington blir unik. Att han blir den första U17-spelaren i modern tid att göra poäng i SM-slutspelet.
Av spelarna som nämns ovan är det bara Anton Lander och Magnus Pääjäri som överhuvudtaget spelat slutspelsmatcher. Utöver det har även Jonas Håkansson, en Malmökille som aldrig blev något i hockeysvängen, varit ombytta i slutspelsmatcher i den åldern.