Robert Pettersson
Lyxigt finalsammandrag från runtom

Det har varit fullt finaldrag ute i Europa idag. Så fullt att jag ska försöka ge er en någorlunda bred koll över hur det gått och vad som hänt i inte alltför långa drag.

Tappara-Kärpät. Andra finalmatchen i Finland. Tappara hade 3-0 inför tredje perioden när Mika Pyörälä på 13 sekunder – via två olika utvisningar – sköt 1-3 och 2-3 för Kärpät som sedan även kvitterade till 3-3.
Men som ni vet så finns det inget svårare i hockeyn än att hämta upp 0-3 till 3-3. Så Tapparas veteran Ville Nieminen skickade in segermålet med bara tretton sekunder kvar sedan Kärpät dragit på sig en sen utvisning.
Finalserien står nu 1-1 i matcher.

Robert Nilsson levererade sin första finalpoäng för ZSC Lions när man körde över Kloten och vann med 5-2 och tog ledningen med 3-0 i matcher i den schweiziska finalserien.
Nilsson, som haft ett poängmässigt tungt slutspel, spelade fram Morris Trachsler till 2-0-målet. Hans blott fjärde poäng på 17 matcher efter att ha snittat över en poäng per match i ligaspelet.
Men lik förbannat är han bara en seger från bli den första svensken att bli schweizisk mästare på tio år.

Det tyska slutspelet inleddes med att Köln, med fem svenskar i laget, slog svensktränade Ingolstadt med 4-2. Matchen stod 0-0 efter 34 minuter, men hade innan andra perioden var slut fått se fem mål efter ett imponerande målkalas.
Köln gjorde tre raka mål – två med assist från Daniel Tjärnqvist – innan Ingolstadt reducerade två gånger om.
Tjärnqvist hade bara noterats för ett mål och en assist på tio matcher i slutspelet innan den här matchen.
Andreas Holmqvist hamnade också i protokollet när han spelade fram till 4-2-målet tidigt i andra perioden.
15 167 åskådare hittade till matchen.

I Slovakien var det högdramatiskt. 2-2 i matcher stod det när Nitra, med gamle Jozef Stümpel på jakt efter sin första mästartitel, gästade Košice. Matchen blev 1-1 efter ordinarie tid och de tio övertidsminuterna innan gamle (inte lika gammal som Stümpel) Peter Bartoš avgjorde i fjärde straffrundan.

I Tjeckien inleddes finalspelet genom att Zlín programenligt slog Brno med 3-0. Veteranerna och SHL-bekantingarna Marušák och Balaštík sköt var sina mål.
Libor Kašík, lagets målvakt, stoppade 34 skott och är på väg att göra något så fräckt som att lotsa sitt lag till mästartiteln trots att han knappt (två matcher bara) spelat i den tjeckiska högstaligan innan säsongen. Än mindre deltagit i ett slutspel.
Det där med slutspelsrutin är inte allt. Det är tydligt det.

Plus att det ju finns en annan final som inte är en riktig final. Men mellan sämsta laget i schweiziska högstaligan och segrarna från andraligan. Biel mot Visp, som spelar om vem som tar den tolfte platsen i högstaligan nästa säsong.
Där har Dragan Umičević levererat bra de två senaste matcherna. Han sköt två mål senast (seger 5-1) och hade två assist ikväll (seger 4-1) och har tagit matchserien från 1-1 till 3-1 i bäst av sju.

Imorgon är det Långfredag. Och inte bara det. Det är även dags för Gagarin Cup-finalen att dra igång. Bara en sån ska.