Robert Pettersson
Här är lagen som kommer toppa KHL i vinter
ANNONS

På onsdag drar vi igång med KHL igen. Det kommer bli en ganska spännande säsong nu när Jokerit kliver in i turneringen och dessutom gör det med ett ganska bra lag, som jag tror kommer att klara sig riktigt bra i KHL.

Jag tänkte, på ett ovanligt kort sätt, ge er hur jag tror att det kommer att se ut under säsongen i ligan.

I västra konferensen tror jag absolut att de kommer kunna hålla sig till att bli bland de fyra som skrapar ihop flest poäng av alla lag.
SKA kommer, förstås, att vara med där uppe. Sen blir det kanske Lokomotiv, kanske Dinamo Moskva, kanske CSKA.
Något av de där lagen kan mycket väl i slutändan nå högre än Jokerit, men jag ser det inte som troligt att samtliga tre gör det.

Sen vill jag gärna varna för både Vitiaz och Sotji, som jag tror kommer att bli de två skrällgängen i väst den här säsongen.
Ifjol var det lågbudgetgänget Medveščak som skrällde, tillsammans med pausade Donbass och Dinamo Riga. Medveščak tror jag inte kan upprepa fjolårets starka ligaspel. Klubben är bland de lag som har lägst budget och två år i rad – med ny tränare dessutom – tror jag att det blir en tung säsong.

I öst har vi två av försäsongens stabilaste lag. Ak Bars och Avangard. Det sistnämnda laget lyckades inte ens ta sig till slutspel ifjol och ska nu försöka studsa tillbaka. Och det kommer man göra. Man har skaffat en bra målvakt, man har bred skön backsida och bra ställt offensivt både vad gäller topp och bredd.
Man är också det enda KHL-lag som gått rent på försäsongen och vunnit samtliga sina åtta matcher.

Det blir de här två och mästarna Magnitogorsk – som har kvar i princip samma lag som var giganter ifjol – som kommer ligga där uppe i toppen. Gissningsvis med Barys där uppe bland de fyra främsta.
De rullar vidare med samma offensivt starka gäng som man haft de senaste åren och har fått tillbaka stjärnbacken Kevin Dallman och lyckats plocka till sig en stark målvakt i Ján Laco.
Den konferensen känns mer given rörande topplagen än den den västra.

Däremot är den betydligt svårare att förutspå utöver det, mer än att Novokuznetsk mest sannolikt kommer att vara det sämsta laget. Men i övrigt känns det ganska öppet.

Vad jag ser fram emot i spelarväg är väl mest att få se hur många mål- och poäng Sergej Moziakin kan göra den här säsongen. Se om Aleksandr Radulov kan studsa tillbaka som en poängproducent av högsta snitt efter ett minst sagt tungt fjolår som stördes av flera tunga skador (axelskada och hjärnskakning).
Sen blir det så klart lite spännande att se om Ilja Kovaltjuk kan komma igång och leverera på allvar under sin andra säsong i ligan.

Sen blir det förstås extra spännande att se hur strulputtar som Nikolaj Zjerdev (Dinamo Moskva) och Michail Anisin (Sotji) ska klara sig när de fått nya chanser efter att mer eller mindre ha missat sista halvan av förra säsongen.
Båda två har sett bra ut på försäsongen åtminstone.

Inte minst Anisin, som varit en av försäsongens bästa poängplockare med elva poäng. Bara Sergej Plotnikov, Lokomotiv (1+12), Vadim Sjipatjov, SKA (6+6) och Vladimir Galuzin, Torpedo (3+9) gjorde fler poäng.
Jan Muršak, CSKA; var försäsongens bästa målskytt med åtta mål.

Ja, som väntat så sa väl inte det här inlägget speciellt mycket i sig. Mer än att ni fått lite koll på vilka lag som lär vara bra. Det blir inte mycket djupare än så.
Däremot kommer ni att få lite mer djup imorgon när jag ska lista upp lite svenska spelare som jag ser fram emot under säsongen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL