Jörgen LindgrenFoto: Bildbyrån

Nästa säsong ska SHL spelas i 52 omgångar och det lanseras som någon form av nyhet idag.
Även om man vet att SHL kan göra lite precis hur som helst, så har de där 52 omgångarna känts som fullt självklara eftersom det inte kändes sannolikt att återgå till derbygrupp-systemet… och 65 omgångar vore uteslutet att spela med en start i mitten av september och alla de uppehåll som krävs för landslag och CHL.

SHL valde dessutom att meddela att man ska köra med det som Aftonbladet inkorrekt kallar ”äkta back-to-back” och som jag själv tycker är lite onödigt sätt att lägga potentiellt heta matcher på.
Att spela exempelvis Luleå-Skellefteå och Skellefteå-Luleå – två av de fyra matcher lagen ska spela under ligaspelet – på två dagar i låt säga oktober och sen bara ha två matcher kvar att sprida över november, december, januari och februari känns lite onödigt.

Men å andra sidan är det väl enklast möjliga sätt för SHL att lägga upp det på för att det inte ska bli några problem med att se vilka som spelar hur. Låter man samma lag som spelar fredag spela omvänt nästa speldag, så blir det ju PerDef inga fel.

Men den stora nyheten är väl egentligen inte det här. Den stora nyheten ligger i att SHL för första gången sedan 95/96 faktiskt ska spela en säsong där allt är rakt igenom rättvist (minus eventuella pengar som någon klubb måste ge bort till ett lag som åker ur).

Sedan 06/07 har vi spelat 55 omgångar där hälften av lagen fått en hemmamatch mer än den andra hälften.
Dessförinnan spelades det 50 omgångar hela vägen bak till och med 96/97 (bortsett från 97/98 då man spelade 46 omgångar) med massa derbygrupper vilket gav vissa lag extramatcher mot svårare motstånd än vad andra fick och tvärtom för andra. Den där udda säsongen 97/98 spelade man bara extramatcher mot ett lag istället för mot tre lag, som var fallet under 50-matchersäsongerna.

Så detta får ses som ett klart fall framåt. Nu hoppas vi bara att Karlskrona eller Karlskoga är ett av lagen som är med under den första säsongen under den här första rättvisa säsongen på nära 20 år.