Robert Pettersson
Längsta slutspelsmatchen i Finland genom tiderna

Daniel Grillfors fick kliva av i det första mötet och var inte med i IFK Helsingfors bortamatch i socialslutspelet i Finland när man gästade Tammerfors för match mot Ilves. Därmed saknade matchen svenska inslag, vilket var lite trist eftersom det blev en historisk tillställning.

Matchen blev nämligen den längsta match som någonsin spelats på den högsta finska nivån.

Matchen slutade 1-1 efter ordinarie tid. Ilves hade kostat på sig att missa en straff. Något som man även gjorde i slutet av den första övertidsperioden.

När matchen var slut hade man spelat i 134 minuter och 14 sekunder. Då avgjorde Mika Partanen för HIFK och skickade laget till kvartsfinal mot Tappara, vilket ger en ny resa till Tammerfors inom kort.

HIFK hade precis missat ett numerärt överläge när Partanen, som bara sköt sex mål i ligaspelet, vände spelet och från vänsterkanten lyckades hitta rätt bakom Joonas Korpisalo.
I HIFK:s mål, där Kevin Lakinen tagit över jobbet som etta framför JVM-målvakten Ville Husso, stoppades 59 av 60 skott inklusive två straffar.

Mest istid i matchen hade Ilves Tommi Kivistö, finsk VM-back förra säsongen. Han spelade 55.35. Ingen annan var över 50 minuter.

Det tidigare rekordet är från 23 mars 2001 då just IFK Helsingfors och Ilves möttes i Helsingfors och matchen var mållös i 124 minuter och 41 sekunder innan Jani Nikko avgjorde för Ilves i den första kvartsfinalen.
Nikko, som säsongen innan spelat i HV71 och väl inte direkt gjort något jätteintryck, hade tidigare spelat just för HIFK.

Ilves vann den där kvartsfinalserien till slut. Samtliga fem matcher i matchserien vanns av bortalaget. Man åkte sedan ut i derbysemin mot Tappara i raka matcher.

Vi hade ju uppe det här ämnet redan bara för några dagar sedan när Junost och Gomel spelade i 165 minuter och 11 sekunder innan Junost avgjorde den matchen i det vitryska slutspelet.

Från den texten minns ni så klart att det svenska rekordet är en Play Off-match mellan Troja och Bofors från 2002 som spelades i 140.41. Rekordet i SM-slutspleet är på 119.16 och rekordet i stora, fräcka Stanley Cup ligger på mäktiga 176.30.