Robert Pettersson
Här bestraffas filmarna med tio procent av månadslönen
ANNONS

Vi gillar ju tjeckiska ligans initiativ till att sätta dit filmare. Tidigare under säsongen bötfällde man Petr Leška för en filmning och nu har även hans lagkamrat i Zlín, målvakten Libor Kašík, åkt dit i en slutspelsmatch mot Brno. En situation som varken gav Kašík en filmningsutvisning, eller gav Zlín fördel i form av att motståndaren visades ut.

I tjeckiska ligan bedöms det dessutom som synnerligen allvarligt att filma. Man får böta tio procent av sin inkomst när man åker dit.
Det kan jämföras med de 2 000 dollar som är flat-rate för en NHL-spelare som filmar och bötfälls första gången, vilket väl är runt tre procent av en månadslön för de sämst betalda NHL-spelarna om vi slår ut NHL-lönen över tolv månader, även om de inte får betalt över tolv månader.
Medan det förstås är en piss i havet för folk som Pernell Karl Subban.

Åtminstone sex spelare har åkt dit under säsongen i Tjeckien. Utöver de två nämnda har jag klippt ihop ett gäng andra som åkt dit. Det är Jan Schleiss, Zdeněk Okál, Petr Vampola, och Radan Lenc. Vampola har åkt dit tre gånger inom ett års tid och fick därför en match avstängning som straffbonus vid tredje tillfället.

Tio procent av månadslönen är strax under på var SIF ligger i sina bötesnivåer när de omvandlas till en match böter. Den ligger på mellan 11-17 procent på de flesta nivåer, även om nu matchboten som ger 3 000 kan slå lite annorlunda och hamna på runt 30 procent av lönen om du skulle råka tjäna 10 001 kronor.
Men överlag ligger det mellan 11-17 beroende på om du råkar ligga högt eller lågt på respektive lönenivå där 50 001-70 000 är exempel på en nivå.

Det är själv lite frågande till det här med att bötfälla folk för filmningar i och med att filmning i sig är utvisningsgrundad och bara ger två minuters utvisning om man gör det i en match. Ska det ge böter i efterhand bör ju straffet antingen vara hårdare i själva matchen alternativt ge böter även om man åker dit för filmning i matchen och inte bara vara något man får i efterhand och kommer undan med det om man blir påkommen under matchen.

För varför ska man få två minuter om man åker dit i matchen, medan man får tio procent av månadslönen i böter om man kommer undan med det i matchen?
Det är ju inte så att man får böter i efterhand om man hakar (vilket ger samma straff som att filma) någon utan att domaren ser det.

Sen kan jag visserligen förstå problematiken i att ge mer än två minuter för filmning i matchsituationer också. Vi kan ju ta Robin Figrens exempel från matchen mot HV71 tidigare under säsongen där han åkte ut för filmning, men reprisbilderna sedan visade att det inte alls rörde sig om en sådan.
Det hade ju varit en smula dumt i det läget om filmning gav matchstraff eller 2+2. Så det är ett ganska komplext ämne överlag om man nu vill försöka tänka lite bredare än ”ööh, klart det ska vara böter”.

I SHL jobbar man tydligen för att kunna hitta en lösning med böter eller avstängning för det här. Vi kan väl konstatera att det man fick för sig inför den här säsongen med varningar där ingen spelare någonsin ens outas som en fuskare inte riktigt känns speciellt seriöst.

Om jag förstått saken rätt ska SHL faktiskt ha velat hänga ut filmarna offentligt, men att spelarfacket ska ha satt sig emot det och SHL valde att ge vika. Vi får se om man klarar av att hitta en lösning på detta till nästa säsong.

Jag tycker väl själv att det borde vara en självklarhet att om du som spelare filmar och ligan konstaterar att det är en filmning, så får du nog fan vara så snäll att stå för det och inte gömma dig bakom att facket tycker att det är elakt att folk som fuskar ska hängas ut som just de fuskare de är.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL