Robert Pettersson
Supertalangen Puljujärvi inblandad i rekordförlängning

Bara tio dagar efter att Ilves och HIFK spelade den längsta finska slutspelsmatchen genom tiderna var supertalangen Jesse Puljujärvi inblandad i en ännu längre slutspelsmatch i den finska andraligans slutspel. En match som pågick i över 150 minuter. Och ja, det är tydligt att det tycks vara lite av mastodontförlängningarnas år i år, även om SM-slutspelet gått precis tvärtemot hittills.

Det märks kanske inte speciellt mycket i Sverige just. Men det är lite av förlängningarnas år i år.
I SM-slutspelet så här långt har vi sett fem förlängningar. De har varat i 0.09, 1.31, 2.06, 2.57 och  3.35. Den senare var Skellefteå-Brynäs där Daniel Widing avgjorde.
Däremot har kvalen till SHL haft lite bättre utdelning. Ni minns kanske att det tog Joel Kellman närmare 31 minuters övertid att sänka Västerås borta i den fjärde matchen och när Tomi Sallinen avgjorde för Leksand borta mot Malmö i deras andra möte tog det närmare 14 minuter.

Men i övrigt har det funnits en hel del mastodontförlängningar runt om. I början av månaden spelades en match mellan Gomel och Junost i det vitryska slutspelet som avgjordes först efter 165.11. En match som bar var strax under elva minuter från den längsta OT-matchen jag lyckats hitta, Stanley Cup-mötet mellan Detroit och Montréal från 1936 som Detroit vann efter 176.30.

I ungefär samma veva som den vitryska matchen spelades tidernas längsta collegematch när UMass slog Notre Dame efter 151.42 i total speltid i den första slutspelsrundan av college-konferensen Hockey East.

För en och en halv vecka sedan spelades den fram till då längsta slutspelsmatchen i Finland när IFK Helsingfors vann mot Ilves och tog sig till kvartsfinal efter seger på bortaplan efter 134.14 i total matchtid.

Den rekordet slogs däremot tämligen snabbt, när Hokki och Jukurit på onsdagskvällen möttes i andraligan Mestis semifinalspel i en match som dröjde över midnatt lokal tid innan Jukurit avgjorde.
Då hade man spelat i 151.31 när Joonas Kalliola sköt segermålet.

Det kanske mest notabla med matchen var att det bara blev 54-35 i skott på mål trots att den var två och en halv normal match lång.
Jukurit, som alltså vann matchen, sköt bara åtta skott på mål i period 6, 7 och 8.

I motståndarlaget Hokki spelade för övrigt superlöftet Jesse Puljujärvi, som är med och lirar det slutspelet istället för med Kärpät. Han hade en assist i matchen.

Och visst blir vi lite avundsjuka när vi ser sånt här? När det poppar upp match efter match som löper en bra bit över 120 minuter, medan vi i SM-slutspelet inte haft en enda match som gjort det någonsin.