Rögle BK
Dagen efter Deveaux-drevet – inte är det väl fulast genom tiderna?
ANNONS

Det är en del snack om André Deveaux nu. Krav om tidernas längsta avstängning eftersom det är det fulaste som ungefär alla har sett hända på en hockeyrink. När Nils Andersson, Malmöbacken, på Twitter försökte ge sin syn på saken igår förklarade han att han hellre tar den smällen Deveaux delade ut än åker på en sådan tackling Daniel Fernholm fick av Johan Forsberg.

Han fick en del mothugg. För man kan inte jämföra en ful sak med en annan (trots att mängder av folk ägnade hela kvällen åt just det… det är ju en jämförelse att förklara att något är det fulaste de sett). Som att det Nils skulle ha menat var att bara en av sakerna var fula och den andra var typ okej.

Snyggt är det ju inte, Deveaux grej. Men jag har svårt att kalla det fulare än Marty McSorleys sving på Donald Brashear. Jag vet inte ens om jag vill kalla det för värre än Magnus Wernbloms dubbla crosscheckingar i bakhuvudet på Andreas Jämtin. Det är väl snäppet värre än Ron Hextalls sving mot Kenta Nilsson, men det är väl mest för att det sker under uppvärmningen.

Det är definitivt inte värre än den här ryska tjejen som blir väldigt förbannad när hennes lag släpper in mål.

Det som skiljer alla de här sakerna åt från Deveaux-grejen är ju att allt sker under match och Deveaux sker på uppvärmningen. Sen kan man ju tvista hur mycket man vill om att allt som sker på en uppvärmning per definition alltid är fulare än om en ännu värre sak sker under en match. Jag tycker inte nödvändigtvis det.

Sen är det väl kanske svårt att rangordna vad som är värre än något annat (även om väldigt många inte har några som helst problem att tycka att Deveaux toppar alla listor). Men min ‘favorit’ är Martin Mráz i Zvolen som avslutade sin karriär för elva år sedan genom det här sinnessjuka utbrottet i slovakiska slutspelet mot Slovan.

Han stängdes av i 18 månader av förbundet, vilket i runda slängar innebär två säsonger. Han spelade inte en match till efter den här händelsen, så vitt jag vet. Då var han ändå bara 23 år när det här inträffade. Om jag inte minns fel var det den tredje semifinalen mot Slovan. Zvolen blev utspelade och, uppenbarligen bortdömda enligt Mráz. Zvolen reste sig till slut och vann den där matchserien. Förlorade finalen mot Trenčín . Som att det nu är av något intresse.

 

Jag tycker, av någon anledning, inte ens att Deveaux överfall är det mest ledsamma i den här händelsen. Jag förstår ju till och med att det är fullt möjligt för en enskild individ att reagera så som Deveaux gör på den smällen han fick av Helmersson i matchen innan.
Det ursäktar inte vad han gör. Det försvarar inte varför han gör som han gör. Men det förklarar varför han gör som han gör.

Nej, det jävligaste i hela soppan är Deveaux uttalande om att han spelade två matcher som han visste att han egentligen inte borde ha spelat i för att ‘det är slutspel’. Han erkände själv i Viasat-intervjun igår att han fortfarande hade symptom (av hjärnskakning) efter smällen han fick av Helmersson. Men valde ändå att spela vidare… och gnälla på att hans karriär kunde gått åt helvete när han fick smällen av Helmersson, när han själv utan omsvep väljer att sätta karriären i stor fara genom att spela vidare trots att han vet att han borde ge fan i det.

Om man inte kan visa sig själv respekt för sin egen karriär… hur kan man då ha som krav att andra ska visa det för honom?

Sen kan jag väl förstå varför just så många förklarar att detta är det fulaste de någonsin sett. Och kräver att det ska bli gärna ett år eller två i avstängning. Helst att det ska dömas fängelse också.

Det är lite av det debattklimatet vi har i Sverige idag. Tycker man inte helst lite överdrivna saker om fula händelser, så är man emot bestraffning överhuvudtaget. Det såg jag fler än ett exempel på igår.
Det är viktigt att vara TYDLIG. Det är därför det tog emot lite att skriva den här texten. Eftersom jag vet att den kommer att tolkas som att jag försvarar Deveaux. Eftersom jag inte är tillräckligt TYDLIG i att jag inte gör det.

Och det tycker jag är tråkigt. Nyanser är ganska relevant. Om inte annat för att vi ska sluta att hela tiden ha ”det värsta” om varenda incident som dyker upp. Hur många gånger har vi inte sett krönikörer och tyckare i kvällstidningarna drämma till med ”detta måste vara bli strängaste straffet genom tiderna!!” de senaste säsongerna?

Sen vet jag egentligen inte om det beror på just det där med att man måste vara TYDLIG för att pöbeln inte ska börja rasa, eller om allt hänger på att mediabranschen måste peka med hela handen och alltid tycka att allting är värst.
Eller om det helt enkelt bara är tidsbrist. Man har helt enkelt inte tid att som jag sitta ner och fundera lite innan man ska gå igång med storjävla sågen i all sin TYDLIGHET.

Sen kan man ju fråga sig varför jag gör det till en grej att tävla om det verkligen är fulast eller inte fulast genom tiderna.
Som om det egentligen spelar någon roll. Det Deveaux gjorde förändras ju inte för att det finns en massa situationer som är värre.

Sen vet jag inte riktigt vad fallet ska till domstol att göra, egentligen. Visst kan han dömas (det är väl kanske en anledning god som någon att det ska avgöras där?), men jag kan ändå tänka mig att Jakob Liljas crosschecking på Jens Olsson har större chans att ge ett hårt straff där än vad Deveaux grej har.
Deveaux skulle nog inte dömas för så mycket mer än ringa misshandel i värsta fall, med tanke på den minimala skada Helmersson ådrog sig.

Men det här med 30-talet matchers avstängning? Nej, jag är skeptisk. Hade vi sagt samma sak om det inte handlat om en goon från Nordamerika?
Vad hade vi krävt om det varit låt säga Daniel Fernholm som valt att göra samma sak och ge igen på Johan Forsberg? Hade vi bett idioten lämna landet för gott? Hade vi krävt mer eller mindre livstids avstängning?
Eller hade vi sett folk snacka om människan bakom handlingen och att alla måste få ha rätt att göra fel och förlåtas? Att killen inte är riktigt så här korkad i normala fall?

FOTNOT: Jag har medvetet valt bort Todd Bertuzzis överfall på Steve Moore från fula överfall. Även om det var en hämnd (precis som detta) och även om utgången blev för jävligt (till skillnad från detta) så blev konsekvenserna så mycket värre än vad Bertuzzi hade planerat. Själva grejen som sådan hade knappast ansetts som speciellt vidrig om skadan inte blivit så allvarlig som den blev. Då hade det varit som vilket ‘försök till slagsmål för payback’ som helst.

Sen finns det så klart mängder av överfall som jag inte nämnt som är värre. Kanske till och med värre än de jag nämnt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL