Robert Pettersson
De små sanningarna är de som kränker mest
ANNONS

Det är något speciellt med fans och att bli upprörda över att spelare levererar sina versioner av något inom en klubb de lämnar. Saker de tyckt varit fel. Saker som man kan tycka är något som fansen borde vara glada för att det förs upp snarare än att bli irriterade över det och se det som otacksamt eller, som någon tyckte, att sticka en kniv i ryggen på föreningen.

I det senaste fallet handlar det om att Joakim Hillding tycker att Färjestad är för gammaldags. Att man inte utvecklas tillräckligt som förening. Han menar exempelvis på att FBK ofta, nära på alltid, går trögt under hösten för att sedan komma igång senare under säsongen.
Och det har han ju rätt i. Det har blivit lite av en verklighet det där. Att så ska det vara. Men Hillding tänkte ett steg längre och konstaterade att ingen inom föreningen direkt verkar bry sig om att det är så eller verkar intresserade av att göra något åt saken (troligen då eftersom det oftast löser sig i slutändan och det är slutprodukten som är relevant och då tycker man att det är skit samma om svackan alltid ligger på samma plats säsong efter säsong).

Jag har svårt att se uttalandet som ett svek mot FBK. Att symbolisera det som ett knivhugg gör väl att man kan känna att den som gör den liknelsen kanske inte riktigt är med på vad knivhugg innebär.

Det är inte heller speciellt bittert att uttrycka sig så här, som jag såg att några andra tyckte. Han ger en förklaring till något som inte känns bra i FBK och det ska han kredd för, givetvis. Han hade kunnat ta den enkla utvägen och mumlat något som inte gett någon förklaring alls. Som de flesta väljer att göra.
Vilket jag har full förståelse för att de gör, med tanke på hur lite (uppenbarligen) som krävs för att en del fans ska bli upprörda.

Någon tyckte att Hillding visserligen hade rätt, men att det ändå var fel eftersom han inte ska ta det i media utan förklara det för klubben.
Det tror jag är lättare sagt än gjort. Jag har svårt att se en kille som Hillding knalla in till Leif Carlsson eller Håkan Loob och boka ett privat möte med dem där han sitter under sin fjärde säsong i klubben och förklarar att de fan får se till att göra något åt att man är så gammaldags.
Det är liksom inte hans jobb att göra det. Det vet han, det vet Håkan Loob och det vet Leif Carlsson.
Därför blir det bra mycket mer sannolikt och även rimligt att han väljer att nämna det i förbifarten i en intervju.

Förra året var ju Mikael Johansson i ett liknande läge när han hade lämnat Leksand. Han förklarade då i en intervju med Måns Yao här på sajten att det skilde väldigt mycket på en del plan mellan FBK och Leksand och vips var han en extremt hatad människa bland en hel del leksingar och skulle fan inte säga något för han åt minsann chips.

Och då var det han egentligen sa att kvaliteten på träningarna var mycket högre i Färjestad än i Leksand. Att kraven var tuffare där.

Inte så att jag så här ett år i efterhand vill säga att Mikael Johansson hade rätt bara för att Leksand åkte ur SHL. Men med tanka på hur det gick och inte minst hur tröttkörda leksingarna såg ut i stort sett hela säsongen, så vill jag väl åtminstone konstatera att det nog åtminstone inte var rätt att bli så upprörd över vad han sa.

Kort och gott skulle jag väl vilja tycka att spelarna som är ärliga nog att när de lämnar en klubb och ger ett par såna här förklaringar runt vad som är fel ska ha en eloge. Klubben får feedback som man i vissa fall nog bör försöka ta med sig och analysera och se om det nog inte stämmer. En feedback som inte är speciellt rimlig att de skulle få av en spelare som tillhör klubben.

Kan ni tänka er Mikael Johansson, mitt under en träning, ställa sig och vråla ”FY FAN VILKET SKIT DET HÄR ÄR!” och fylla på med ”I Färjestad, minsann, där är nivån så jävla mycket högre”.

Hur tror ni medspelare, tränare och framförallt Tommy Salo hade reagerat på det där och då?
Det är inte jättelätt att kliva in i en grupp som ny och förklara att de gör fel. Jag skulle nog vilja bedöma det som mycket mer sannolikt att man framstår som en dryg diva som tror sig veta bättre än alla andra, än att det skulle generera något positivt. Det är få människor förunnat att ha DET… DET som gör att man kan komma med den kritiken och det blir något bra av det.

Vi ska ju ha väldigt klart för oss att grundprincipen är att ingen utomstående ska tycka att någonting alls är fel inom en förening.
Se bara på mig och vilken Luleåhatare jag är så fort jag yttrar mig om att sportchefen Osten nog inte är riktigt som han ska alla gånger. Det får man inte tycka.

Däremot var det helt i sin ordning när det internt bland egna fansen tyckte att det var lite för mycket när Osten började gnälla på Chris Abbott i en direktsändning som man hade just för att Osten skulle få gnälla på Chris Abbott.
DET förstörde anseendet för klubben… men inget annat av vad han gjort genom åren, av någon märklig anledning.

* * *

Lite sent tillägg här också eftersom jag såg att det fanns en del som ifrågasatte varför Sam Hallam inte ens var nominerad till att vinna Årets Tränare på SHL Awards.
Jag vet inte om någon redan förklarat det här, men det är ganska simpelt egentligen.

Sam Hallam coachade ett favorittippat lag till en tredjeplats i ligan. Hans Wallson coachade ett på många håll ganska uträknat lag till en klar ligaseger. Hans Särkijärvi räddade kvar ett bottentippat Djurgården utan kval och Lill-Kenta Johansson tog en andraårsklubb till en direktplats i kvarten.

Att Wallson, Säcken och Lill-Kenta var etta, tvåa och trea känns i det sammanhanget inte som några konstigheter. Problemet ‘folk’ har kan väl vara att Hallam råkade vinna SM-guld, vilket inte har ett dugg med det här priset att göra eftersom man röstar efter ligaavslutningen. Slutspelet är exkluderat från priset, precis som i NHL, vilket förstås ställer till det för en del när priserna sedan delas ut efter slutspelet och folk har just slutspelet som grund för hur bra alla är eftersom det är det som ligger färskt i minnet och eftersom det trots allt är närmare två månader sedan grundserien avslutades.

Sen kan man väl, om man så vill, tycka att en tredjeplats för Sam Hallam är ganska bra med ett lag med såååå många utländska spelare som ju enligt myten är så extremt jävla svårt att få ihop att fungera som ett lag (eftersom alla utländska spelare alltid är diviga jävlar som är svåra att handskas med, som bekant).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch