Robert Pettersson
Påstods vara i VM på semester – krossade nuvarande spelformatets målrekord
ANNONS

Ni vet sedan tidigare att det finns väldigt mycket slentrianmässigt beteende där ute, inte minst bland experter. Det förklarade jag ju för er för ett par veckor sedan om inte annat. Om hur det är enkelt att bara drämma till med att lag inte kan gå bra om de har för många nya spelare, eller om de har för många utlänningar, eller om de saknar spelare som varit ”med tidigare”.
Allt det där hittade jag ju bevis på att det inte riktigt stämmer. Men ändå ska det år efter år drämmas till med att det är så.

För att inte tala om det jag skrev om häromdagen, om killen på en av de större tidningarna som hävdar att det alltid är lite snårigt för Sverige att vinna VM-guld. Som att vi vinner VM speciellt ofta: Eller att det ens stämmer att det är snårigt varje gång. Tvärtom.

Det slängs gärna också in facit om att sena NHL-förstärkningar aldrig har levererat, trots att Sverige inte vunnit VM 2013 utan Henrik och Daniel Sedin. Vi ser folk som ofta förklarar att Aleksandr Ovetjkin är en diva som alltid slöar när han spelar VM, trots att han alltid ställt upp för Ryssland och faktiskt spelat VM när det funnits möjlighet för honom att göra det.

Just den där myten om Ovetjkin och VM har man sett åtskilliga gånger. Så sent som inför den här turneringen kunde man läsa att Ovetjkin inte är en vinnare, trots att han har tre VM-guld varav han var grymt bra i förra årets VM-turnering och likaså var en viktig kugge när man vann både 2008 och 2012 (då han dessutom anlände först till kvartsfinalen).

Det är till och med så att Ryssland fortfarande har en plats öppen i sin trupp för att ta in Ovetjkin till en eventuell semifinal, ifall Washington skulle förlora mot Rangers i G7.

Men det hetaste just nu är väl kanske det här utspelet som kom under Tre Kronors match mot Kanada.

Slentrianmässigt efter en period bara, rakt upp. Kanada är i VM för att supa och inget annat. Och det fanns det bevis för… under en period.
Ni vet själva hur det gick sen. Kanada vände och körde över Tre Kronor under de två sista perioderna av den matchen.

Nu har vi dessutom fått ett gruppspelsfacit på semestersuparna från Kanada. Partyprissarna har tagit full pott i gruppspelet och även om man skulle åka ut någonstans på vägen i slutspelet så har gruppspelet bevisat att man tagit VM på rätt stort allvar.

Sedan VM delades in i två gruppspel med åtta nationer i vardera grupp 2012 har inget lag varit i närheten av Kanadas dominans i gruppspelsfasen.
Rysslands +24 i målskillnad ifjol är den bästa målskillnaden ett lag haft på de tre tidigare åren av det här spelformatet.

Kanadas 35 mål från 2012 var den högsta målnoteringen ett lag hade gjort på de tre tidigare åren.

I årets gruppspelsfas drog Kanada ihop 49 mål och hade +35 i målskillnad.
14 mål mer än någon annan nation spelat ihop och elva plusmål bättre än någon annan. En fullständig kross.
De har vunnit 17 av 21 perioder. De har förlorat två. Ändå är det en av de där förlorade perioderna som blir något som en avlönad hockeyexpert väljer att lägga sitt i princip enda Kanada-fokus på under VM-turneringens gruppspel.

Man avslutade med att göra 10-1 mot Österrike i en match som inte betydde ett skit för Kanada. Ändå går man ut och gör 10-1 och 40-13 i skott på mål. (räknade ej KLARA målchanser, tyvärr).
Man gjorde det dessutom utan Crosby.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL