Robert Pettersson
Fetisov vill stoppa ryska spelare från NHL tills de fyller 28
ANNONS

Den gamle storbacken Vjatjeslav Fetisov vill se en lagändring i Ryssland. Han tycker inte att spelarna där ska få möjligheten att åka till Nordamerika och spela så tidigt som de gör, ja, inte bara gällande de ryska spelarna egentligen. Utan alla spelare som sätter sin fot i Ryssland.

Hans poäng är att KHL och NHL ska ha liknande värde. Han vill att spelarna ska tillhöra klubben de skriver på för, fram till de är 27-28 år oavsett det må vara en NHL-klubb eller en KHL-klubb du valt att skriva ditt kontrakt med.

– Om en utländsk spelare kommer hit och skriver på ett kontrakt så får han acceptera att han tillhör klubben och ligan tills att han blir obegränsad fri agent, säger Fetisov till Sovjetskij Sport.

Fetisov tycker, mer eller mindre, att det är åt helvete att Artemij Panarin lämnar Ryssland för spel i NHL nästa säsong, när han bara är 23 år.
– Han är 23 år och redan obegränsad fri agent. Hur är det möjligt? I en liga där man bygger för framtiden och så lämnar en av de bästa spelarna?

Hela utspelet som sådant kan låta en smula absurt. Speciellt för oss svenskar som är vana att spelare som vill till NHL lämnar SHL i princip när de behagar och att det inte är speciellt långt ifrån att det funkar likadant för de som vill till KHL.
Vi är vana vid att läget är som det är och vi vet också med oss att det inte finns något att göra åt saken. Vi har ju till och med testat att vara avtalslösa gentemot NHL för att slippa släppa spelare dit – men att sätta hårt mot hård innebar inte direkt någon större skillnad.

Att KHL tänker annorlunda än Sverige är inte speciellt konstigt. Man är på en nivå som SHL aldrig någonsin varit och gissningsvis aldrig någonsin kommer att vara heller.
Man är fortfarande, givetvis, långt i från NHL men jag misstänker att det i pamparnas sinne är närmare mellan KHL och NHL än vad det egentligen är.
Man har sett att man kunnat locka hem Ilja Kovaltjuk, man har sett att man kunnat locka hem Aleksandr Radulov. Ja, fan, man har till och med sett att det gått att få en utländsk stjärna som Jaromír Jágr att lägga tre år av sin karriär på spel i KHL.

I KHL-pamparnas värld är man fortfarande ute efter att bygga något som kan liknas vid ett NHL. Tron på det blev nog inte mindre av faktumet att ligan faktiskt gick plus under den senaste säsongen – för första gången i ligans sjuåriga historia.

Ligan har dessutom redan en ganska väl fungerande överenskommelse med NHL om att respektera varandras kontrakt redan. Att har en KHL-spelare kontrakt, så ska NHL ge fan i spelaren i fråga.

Men nu vill Fetisov alltså gå ett steg längre och få till en lösning som innebär att man även ska respektera varandras rättigheter till spelarna. Inte bara ryska, utan även utländska spelare.

Man kan kalla det för storhetsvansinne. Man skulle kunna kalla det intressant och spännande. Man skulle kunna säga: ”Fan vad skönt att någon ändå vågar stå upp mot NHL”. Man skulle även kunna säga ”Hur fan kan man vilja göra så att spelarna saknar valmöjligheter”. Men det sistnämnda är ju något som är verkligheten för alla under 27-28 år i KHL och NHL redan idag.
De är bundna till sin NHL- eller KHL-klubb tills de är 27-28 år. Det enda som finns idag som inte skulle finnas med Fetisovs förslag är att spelarna kan hoppa mellan de två ligorna.

Den bajsnödige ser förstås det som märkligt att just Fetisov – som banade vägen för ryssar till väst en gång i tiden – är den som nu försöker stänga vägen.
Få tycks ta notis av att Fetisov var 31 när han debuterade i NHL (30 när han i första skedet fick ett löfte om att få flytta över, men stoppades av Tichonov ett år innan han faktiskt kom över). Det vill säga tre år äldre än han nu anser att man bör vara innan man ska flytta dit.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL