Tuukka MäntyläFoto: Bildbyrån

Tuukka Mäntylä och Tappara har utan tvekan hockeyvärldens mest märkliga kontrakt genom alla tider. Jag utmanar er alla att hitta en spelare som sitter på ett märkligare kontrakt.

Nu är kontraktet däremot över och förbi. Klubben tyckte väl gissningsvis att det började bli lite löjligt hur det fungerade.

Den 34-årige landslagsbacken lämnade Frölunda för att flytta tillbaka till moderklubben Tappara 2009. Han skrev på vad som mycket väl kan ha varit det längsta kontrakt en hockeyspelare skrivit i Europa.
Han skrev på ett tioårskontrakt.

Men kontraktet innehöll klausuler om att han fick lämna klubben tillfälligt så fort han fick ett utlandskontrakt.
Och det har han fått en hel del under de sju första (inkluderat nästa säsong) säsongerna av det där kontraktet.

Han har nämligen bara spelat tre fulla säsonger i Tappara under den tiden. De två första säsongerna och säsongen 12/13.
11/12 lämnade han tidigt för Neftechimik. 13/14 spelade han hela säsongen i Novokuznetsk och den senaste säsongen hamnade han i Amur.

Till nästa säsong har han redan aviserat att han kommer spela utomlands igen. För fjärde året av de sju under sitt tioårskontrakt.
Men vid det här uppbrottet insåg uppenbarligen parterna att det var lika bra att avbryta det där låtsaskontraktet man haft.
– Vi har inte längre något bindande kontrakt med Tuukka. Nästa gång han kommer tillbaka hit, så måste vi göra ett nytt kontrakt, säger VD:n och tidigare Modostjärnan Mikko Leinonen till tidningen Aamulehti.

Tappara fick ut lite mer av Pekka Saravo när denne lämnade Linköping i samma veva som Mäntylä gjorde det.
Bara två veckor efter Mäntylä skrev sitt tioårskontrakt skrev Saravo på ett sexårskontrakt. Han spelade ut det sexårskontraktet den här säsongen och har förlängt för ett sjunde år i rad.

Anledningen att jag räknar det som att Mäntylä gått in på sju säsonger av sitt kontrakt, trots att det bara spelats sex säsonger är att jag bedömer kommande säsong som en säsong där han skulle varit i klubben och bröt först efter att det nya kontraktsåret officiellt kickat igång.

Vän av ordning tycker förstås, angående Mäntylä, att Leksand fick ut väldigt lite av det femårskontrakt Johan Ryno skrev med klubben i och med att han spenderade noll dagar i klubben på det nya kontraktet.
Men å andra sidan revs kontraktet automatiskt i samma sekund som slutsignalen gick i sista kvalmatchen mot Malmö – innan det ens hade börjat gälla.