Robert Pettersson
Målvakten som spelade 25 VM-turneringar
ANNONS

Vi brukar inte vara främmande för att skriva om de där lite mer udda sakerna som inte direkt får så mycket utrymme på andra ställen alla gånger. Så är fallet även idag och det handlar om målvakten Konstantin Michajlov, bulgaren som spelat 25 VM-turneringar under en karriär som han avslutade strax före han fyllde 50 år.

Det finns ju sköna lirare och så finns det sköna lirare. I helgen snubblade jag över en IIHF-text om målvakten Konstantin Michajlov, som spelade inline-VM för Bulgarien nyligen i vad som han hävdade var hans avsked från ‘hockeyn’.

Han tog egentligen avsked från det vi kallar hockey för ett år sedan, men fortsatte ändå att lira ett inline ett år extra.

Det som är hela grejen med Michajlov är att han är 51 år idag. Han spelade hockey på landslagsnivå tills han var strax före 50 och gjorde totalt 25 VM-turneringar för Bulgarien, vilket väl får ses om en rätt stor grej även om nivån på turneringarna knappast varit skyhög, så har han spelat VM-matcher mot spelare som Heinz Ehlers, Ivo Ján, Jevgenij Koresjkov, Ramil Juldasjev, Andrej Skabelka, Miroslav Šatan, Valreij Sjirjajev, Oto Haščák, Jens Nielsen och Tony Hand. Den sistnämnde förstås en annan superlegendar som nyligen avslutade sin karriär, vid 47.

För IIHF.com berättar Michajlov att några av orsakerna till att han fortsatte spela så länge som han gjorde var 1) att han älskar sporten och 2) ‘det fanns ingen som var lika bra som mig i Bulgarien’.
Den senare motiveringen måste jag ändå klassa som en av de bättre jag hört. Att man lirar vidare som målvakt i ett land för att man helt enkelt är den bästa målvakten nationen har. Och är det så får man lira fram till man nästan är 50. Får man måste ju ställa upp.

Han började inte spela hockey förrän han var 14, men var med och spelade U18-EM – samma turnering som bland annat Geir Hoff spelade 1981 – när han var 16 och gjorde sin första VM-turnering 1985.

Fördelen när man spelar VM-hockey på lite lägre nivå och gör det under en så lång tid, är att man får förmånen att se väldigt många ställen som man inte direkt får när man spelar VM på högsta nivå och åker runt till ungefär samma länder hela tiden. Sverige, Finland, Ryssland, Tyskland, Österrike, Schweiz, Tjeckien, Slovakien och ett par till kanske man hinner beta av.
Michajlov har bland annat fått spela VM-hockey i följande länder:
Frankrike, Spanien, Danmark, Australien, Ungern, Österrike, Nederländerna, Slovakien, Litauen, Andorra, Kina, Nya Zeeland, Sydkorea, Mexiko, Turkiet och Luxemburg.

Michajlov vann tretton bulgariska mästartitlar under sin karriär.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL