Robert Pettersson
Ryssfaktorn på väg att snabbt bli ett minne blott
ANNONS

Över en sommar är det tidigare så svårlösta problemet kallat ‘Ryssfaktorn’ på väg att bli ett minne blott för NHL-klubbarna. Bara i sommar har en rad ryska spelare av hög kaliber lämnat KHL för NHL och flera andra har redan nu beslutat att de kommer dra över när deras kontrakt går ut de närmaste åren. Som om det inte vore nog med det kan nästa sommars absolut hetaste UFA som omväxling vara en spelare som inte spelat i NHL på flera år.

Ryssfaktorn tycks vara ett minne blott. Det är ganska lätt att tolka de signalerna från båda läger numera.
NHL-klubbarna jagar aktivt ryssar, de draftar ryssar i större utsträckning än på över tio år och ryssarna själva är mer inställda på att åka över till NHL än de varit på tio år.

Under den senaste tiden, det är väl i runda slängar sedan lockouten 04/05 vi snackar om egentligen, så har den ryska hockeyn varit så pengastark att den lyckats hålla ett flertal vassa inhemska spelare kvar i landet. Eller lockat hem dem.
Aleksej Morozov är väl det första lysande exemplet på spelare som hade kunnat fortsätta i NHL och även kunnat återvända dit efter att han valt att flytta hem, men som aldrig återvände utan fortsatta vara en gigant hemma i Ryssland – till en lön som NHL-klubbarna inte var aktuella att framförallt kanske inte vilja matcha och i vissa fall kanske inte heller kunna.

I många fall har det bara varit de där riktigt stora ryska namnen som valt att lämna. Spelare som vetat att de kommer bli superstars i NHL. Eller åtminstone vetat att de kan bli det. Ovetjkin, Malkin, Tarasenko, Kuznetsov exempelvis.

För stor ekonomisk skillnad för spelarna – inte minst i AHL

Och det är fullt förståeligt att det varit så. Det är svårt att locka över välbetalda spelare som tjänar en bit över vad NHL kan erbjuda som bäst till en rookie, där det dessutom är så illa att spelaren – om han hamnar i AHL – kanske bara tjänar en tiondel av vad han får i KHL. Kanske mindre än så i vissa fall.

Men med en starkare dollar och svagare rubel (jag påstår inte att detta är det enda som fått ryssarna att ändra sin attityd mot NHL-spel) samtidigt som vi snackar om spelare som etablerar sig under flera år i KHL och kanske känner att det är mer troligt att undvika AHL-spel, så har det där ändrat sig ganska rejält nu. Från att nära på inga spelare alls valt att lämna Ryssland för Nordamerika av de etablerade namnen har det varit stor flykt den här sommaren och det kommer att fortsätta de kommande åren.

Artemij Panarin, Viktor Tichonov, Sergej Kalinin, Jevgenij Medvedev, Sergej Plotnikov och Aleksandr Burmistrov har dragit över till kommande säsong.
Nikita Zajtsev, Vadim Sjipatjov och Maksim Tjudinov har alla deklarerat (själva eller via agenter, även om nu SKA:s GM av oklar anledning kände att behövde dementera att Sjipatjov ska till NHL när kontraktet går ut om ett år) att de kommer åka över efter säsongen som kommer. Bara Sjipatjov är kontraktsbunden då, ett år till, men uppges vara villig att lösa ut sig själv.
Sen har vi Andrej Mirnov, Dynamos unge VM-back, kommer att sticka över när hans kontrakt går ut 2017.
Vladimir Tarasenko, när han skrev på sitt nya långa Blues-kontrakt nyligen, hade för övrigt ett bud från ”en rysk klubb” (SKA, kan man gissa) motsvarande 33 miljoner dollar för tre år. Det skulle i runda slängar ge honom lika mycket pengar in på kontot som hans sjuårskontrakt med Blues kommer ge honom. Ändå valde han att fortsätta i NHL.

Radulov – nästa sommars hetaste UFA?

Lägg därtill att man nog kan utgå från att Aleksandr Radulov gör sin sista säsong i KHL på ett tag. Han har inte öppet sagt att han kommer att lämna KHL när hans kontrakt med CSKA går ut efter säsongen, men i och med att han är fri att söka sig till vilken klubb han vill och att det inte heller finns någon lönebegränsning att ta hänsyn till så känns det som en självklarhet att han väljer att ge NHL ett försök. Det blir lite av en sista chans för honom att visa vad han går för på den största scenen.

Men det finns en del frågetecken att ta hänsyn till här som skulle kunna sabba en flytt. Dels att Radulov är såpass bra att det kommer ösas KHL-pengar över honom. Han kommer förmodligen att, med skattefaktorn i åtanke, erbjudas mer pengar i KHL än de bäst betalda spelarna i NHL har.
I andra änden av det hela sitter dilemmat om vad en NHL-klubb vågar slanta upp för att få Radulov till klubben. Att det kommer krävas en hög lön för att han ska flytta är givet och nästan lika givet är att många klubbar lär ha vissa tveksamheter kring om man verkligen vågar satsa en topplön på just Radulov, som är en udda figur som gärna går sina egna vägar.

När han lämnade NHL 2008 var han en rätt bra NHL-spelare redan, god för minst fem miljoner i lön (troligen högre än så om alla fick buda på honom i det skedet) om det hade varit så att hans nya avtal skulle förhandlas fram där och då och han är bättre spelare idag än han var då och det råder inget tvivel om att han är bra nog för att kunna vara med och slåss om en poängligatitel i NHL.

Förutsatt att Radulov inte väljer att sajna med någon KHL-klubb kommer nästa sommars mest intressanta UFA inte att vara någon befintlig NHL-spelare. Det kan jag nog fastslå redan nu.
Det är långt ifrån varje år det finns en potentiell poängkung med i UFA-poolen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch