Robert Pettersson
Hockeylilleputten kan få en av Europas bästa kedjor i sitt VM-lag
ANNONS

Kazakstan börjar bli hett i hockeysammanhang. Nationen har aldrig vunnit en match i A-VM på ordinarie tid i en match som inte varit i nedflyttningsgruppen och de tre senaste gångerna man varit uppe har man åkt ut direkt för att ta sig tillbaka året efter.

2016 spelar man i A-VM igen och då kan det kanske bli så att man faktiskt håller sig kvar och vinner lite matcher.
Man har åtminstone skapat sig förutsättningarna till det. Kanske inte så mycket genom talangutveckling som av att man lyckats få ett gäng transatlanter att bli kära i staden Astana.

Sedan ett par år tillbaka spelar Kevin Dallman, KHL:s poängbästa back genom tiderna, för Kazakstan. Han gjorde sex poäng på sju matcher när han debuterade i A-VM för lite över ett år sedan. Men en stjärna gör ju inget lag.

Nu pekar allt däremot på att det blir betydligt mer än så till Ryssland-VM i maj nästa år.
En av KHL:s absolut bästa kedjor spelar i Barys Astana. Den är fylld av transatlanterna Nigel Dawes, Brandon Bochenski och Dustin Boyd.
Kedjan går in på sin femte säsong där man spelar ograverat i lagets förstakedja. Kedjan är, förstås, ordentligt sevärd och samspelt men eftersom alla tre har representrerat USA/Kanada i JVM/VM har de behövt vänta fyra långa år på att ens teoretiskt kunna bli kazakiska VM-spelare.

Men säsongen som kommer blir den första där de kommer kunna göra det valet och enligt kazakstanske landslagschefen Aleksandr Koresjkov så kommer det också att bli så att de väljer att bli medborgare och spela för landslaget, vilket förstås kommer att ge laget en extrem boost.

Förra säsongen fick kedjan pris som KHL:s mest produktiva (priset går till den kedja som gjort flest antal mål) efter att de svarat för 71 mål sinsemellan.
De sköt dessutom 56, 56 och 53 poäng på de 60 omgångarna och var 9:a, 11:a och 15:e i KHL:s poängliga, så det är inte direkt en urusel förstakedja Kazakstan ställer på isen i VM till våren.

Kazakstan spelar i samma grupp som Tre Kronor, Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Lettland, Norge och Danmark och om allt går som man planerat och kan spela med Dallman, Boyd, Dawes och Bochenski så vetefan om man inte har en liten, liten chans att lyckas konkurrera om en kvartsfinalplats. Det hänger väl ganska mycket på om Tjeckien och Schweiz har tänkt att ha såna där VM som de kan ha ibland, där de är lite halvdassiga.

Men under alla omständigheter är det få förunnat att kunna spela landslagshockey med en ograverad kedja som är i toppklass i en av världens bästa ligor och det kommer, högst överraskande om man ser tillbaka några år, att göra Kazakstan rätt sevärda i VM-hockeyn i vår.

* * *

Som om det inte vore nog med det har Barys Astana blivit med ny arena. En arena man invigde igår när man startade upp en fyralagsturnering i stan där Jugra, Admiral och Nozokuznetsk är de övriga lagen.

Borta är arenan man haft tidigare under KHL-eran som bara tagit 5 500 åskådare. In kommer istället Astana Arena som tar 12 000 åskådare.
Det ska bli spännande att se om det ger en liknande boom som Minsk fick när man bytte från en ganska liten arena till det monster på 15 000 åskådare man har sedan några år tillbaka och som gjort laget till ett av Europas mest publikdragande lag.

Barys snittade inte ens 4 000 åskådare förra säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games