Robert Pettersson
Mitt SHL-tips
ANNONS

Idag är det en månad kvar till SHL-premiären.
Det är snart den tiden på året.
Tiden då man ska sitta och försöka tippa hur SHL, eller HockeyAllsvenskan slutar.
Det har aldrig riktigt varit min grej och sedan ganska länge har jag måhända slängt ur mig ett ‘tips’ då och då, men det har aldrig varit mer än att jag listat lag rakt upp och ner och inte gjort någon som helst analys av läget.

Jag finner nämligen det här med att ‘tippa SHL’ som en ganska poänglös grej. Det finns många olika sätt att se på det och många olika sätt att göra det på.

Man kan göra som en del gör. Tippa för att provocera och sen sitta och göra gråtskrattemojis när det lags fans man på förhand bestämt ska bli förbannade, blir förbannade över hur oseriöst tipset är och dra in sina klick den vägen.

Man kan göra som de flesta gör och ranka lagen utefter hur starka man tycker att lagen är just nu. Något som i slutändan framstår som ett tips och senare kommer användas som bevis emot dig för att du är en sopa om du råkat ranka fel i början av mars när tabellen är klar.
Alternativ kommer du själv att använda din rankning för att visa hur bra du är, om den skulle vara någorlunda korrekt med hur tabellen ser ut – trots att du vid ‘fel’ skulle hävda att det bara var en rankning på hur starka lagen var i augusti/september och inte ett tips om hur tabellen skulle sluta.

För det ska vi ju ha klart för oss. Tippar man en tabell korrekt så är det ingen läsare som kommer hylla dig för hur bra du är. Vi kommer inte se någon dyka upp på Facebook, Twitter eller i något kommentartrollsfält och förklara att du är bäst på att tippa, om du inte ingår i någon form av Twittersekt där du ska ryggdunka folk som visar spelkvitton efter att matcher är avgjorda, där ingen meddelat i förväg vad den spelat.

Skulle du tippa rätt i augusti och meddela folk det i mars, så kommer folk bara förklara för dig att du är en dryg jävel som skryter om hur bra du är.
Tippar du fel kommer de som förklarar att du är en dryg jävel om du hade haft rätt att förklara för dig exakt hur fel du hade.

Men det här med att tippa utgången av serien i augusti/september, när värvningsstopp är i slutet av januari. Nej, jag är skeptisk till hur seriöst det egentligen är.
Det känns mer som något som bara görs för att det ska göras av många, medan det säkert finns folk som gör det och på allvar går in seriöst för att ”göra det rätt”, vilket i sig gör den personen till ganska oseriös eftersom det är omöjligt att avgöra hur en SHL-tabell ska sluta på ett seriöst sätt med de förutsättningar som finns på bordet idag.

Jag ska faktiskt förklara exakt hur jag menar och varför det är omöjligt att på ett seriöst sätt tippa hur en tabell ska sluta efter 52 omgångar där man får värva hur man vill fram till 30:e omgången.

Ponera att du är Petter Carnbro och är bäst i Sverige på att analysera hur starka lagen är baserat på vilka spelare som finns i klubbarna.
Du syr ihop en rankning som är korrekt, lag 1-14 i SHL, exakt utefter hur bra lagen är. Det finns ingen som helst anledning att betvivla att det är så SHL skulle sluta.
Om alla lagen hade spelare som inte blev bättre än senaste säsongen. Eller sämre. Eller fick skador. Eller värvade in nya spelare under säsongen.

Det är just de där faktorerna som ställer till det en smula, även om du är bäst i världen på att analysera trupper och hur de borde göra ifrån sig.
För att kunna få fram det som ska bli ett SHL-tips, på riktigt, så måste du GISSA vilka klubbar som ska bli värst utsatta för skador. Vilka som ska värva bäst under säsong. Vilka som drar mest nytta av att spelarna tagit kliv framåt. Vilka som drabbas hårdast av att spelare ‘tar slut’.
Att en klubb ”har en bred trupp och inte är så känsliga för skador” betyder inte nödvändigtvis att den klubben har en fördel gentemot en klubb som har en tunn klubb, även om vi nu ser mängder av folk värdera in dessa faktorer i sina tips.
Den breda truppen kanske får sina två bästa skadade i två månader och har spelare som är sämre än förväntat. Den tunna truppen kanske inte får några tunga skador alls och har flera unga spelare som tar ett kliv framåt.

Så för att få den där Petter Carnbro-perfekta rankningen att bli till ett tips måste du gissa på ett par lag som ska flyttas ner i din rankning. Du måste gissa ett par lag som ska flyttas upp.
För så fungerar det alltid, utan undantag. En tabell kommer aldrig någonsin att sluta så som den är logisk att sluta på från början. Det kommer alltid vara lag som är bättre än förväntat och alltid vara lag som är sämre än förväntat. Av olika anledningar.
Och hur fan ska man kunna motivera det för sina läsare? Varför man valt ut just Lag A, B och C till att gå sämre än man egentligen tror, och varför lag D, E och F går bättre än man egentligen tror? Hur motiverar man att saker inte blir som man faktiskt själv tror?

Och det är därför jag inte har någon lust att ”tippa SHL”. För hur man än vänder och vrider på det så måste du på ett eller annat sätt sitta och gissa. Och det tycker jag inte är seriöst.

Visst skulle en ”rankning av hur bra lagen är” kunna vara kul i sig. Men med tanke på att den uppfattas som ett tips om hur det ska sluta, så känns det som att det är upplagt att gå åt helvete med det också.
Dessutom, med tanke på att lagen kan värva på sig vad som helst fram till sista januari, så är det kanske ändå inte jätteintressant att veta hur bra lagen är på pappret nu, eftersom förutsättningarna kan vara förändrade inom någon vecka av att du antingen värvat in något eller åkt på en långtidsskada.

Så kort (nåja) och gott är mitt SHL-tips att inte ha något SHL-tips. Även om det innebär en massa förlorade klick från superarga supportrar som blir kränkta av att deras lag hamnat för lågt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga