Robert Pettersson
Några tankar inför KHL-starten – vad kan vi förvänta oss av säsongen?
ANNONS

Idag startar KHL-säsongen och det vore väl på sin plats att jag försöker gå in på att skriva lite om vad man egentligen bör kunna förvänta sig av säsongen.
Jag fick frågan av en vän för ett tag sedan eftersom han gillar att hitta spelvärda odds. Han undrade om det fanns några lag som var lite dassiga ifjol och som kunde bli betydligt bättre den här säsongen.

Salavat Julajev var ju ett lag som snabbt dök upp. Laget var sexa i öst ifjol, framförallt för att man satsade åt helvete snett på målvaktssidan. Nu har man Niklas Svedberg där och hoppas väl att det ska ge någon form av trygghet.
Man har dessutom spetsat till sin offensiv en hel del med Andreas Engqvist, Igor Grigorenko och Linus Omark samtidigt som flera av lagen som var före ifjol har tappat en hel del i slagstyrka (Sibir har tappat två bästa backarna och klart vassaste forwarden, Ak Bars har tappat Anders Nilsson och sina två bästa backar).
Det skulle inte förvåna mig det minsta om Salavat Julajev och Magnitogorsk är de två lagen som gör upp om slutsegern i öst.

CSKA och SKA kommer vara västra konferensens giganter precis som ifjol. CSKA har ju till skillnad mot de flesta lagen i ligan inte blivit sämre på pappret utan har kvar sitt ramstarka försvar, har fått in Viktor Fasth i mål och har lyckats stärka upp sitt redan vassa anfall med Sibirs Dmitrij Kugrysjev medan regerande mästarna SKA har gått motsatt väg och blivit ganska kraftigt försvagade när man tappat Jimmie Ericsson, Tony Mårtensson, Patrick Thoresen, Roman Červenka, Viktor Tichonov och framförallt Artemij Panarin. Det är sex av de nio spelarna man litade på offensivt ifjol – de övriga tre var Jevgenij Dadonov, Ilja Kovaltjuk och Vadim Sjipatjov.
Man har, i princip, bara ersatt de flyktande spelarna med Jarno Koskiranta och Joakim Lindström som håller klass. Jevgenij Artiuchin, storjävla, är tillbaka i klubben men är ju så klart knappast kapabel att spelmässigt fylla tomrummet från någon av de som lämnat.

Två lag i väst tror jag kan skrälla till det ganska bra jämfört med ifjol. Det handlar om Severstal och Torpedo.
Severstal var tia i konferensen ifjol men har tagit in rätt intressanta backar i Miroslav Blaťák, Mattias Karlsson och Ondřej Němec. Man har dessutom superintressante Pavel Butjnevitj framåt, en spelare som mycket väl skulle kunna explodera den här säsongen.

Torpedo, med Linus Videll och Carl Klingberg, har värvat rätt spännande offensivt. Utöver de två svenskarna har man tagit in tidigare stortalangen Aleksandr Frolov efter ett uppehåll plus bröderna Kostitsyn. Något som kan bli pannkaka, men som även har en potential att bli riktigt, riktigt bra.

Vilka blir då ligans poängbästa svenskar under säsongen? Ja, det vore ju lätt att hävda att det blir Linus Omark och Joakim Lindström. Båda kommer med största sannolikhet göra duktiga mängder av poäng, allt pekar ju på att Lindström kommer att spela med Kovaltjuk, exempelvis. Men jag tror även att Simon Hjalmarsson kommer att blanda sig i den leken. Nu får han vara med i CSKA från start och han har matchats en del med Aleksandr Radulov under försäsongen och får han fortsätta göra det under säsongen så är det närmast en garanti för en placering ganska högt upp i poängligan.

Poängkung totalt? Ja, det blir väl Radulov eller Moziakin i vanlig ordning. Det är ju de som vunnit under KHL:s sju första säsonger och inget talar väl egentligen för att det ska bli någon ändring på det.
Det skulle i så fall vara om Barys-kedjan med Bochenski, Boyd och Dawes tar ytterligare ett kliv eller om Janne Kovář, som spelar med Moziakin, lyckas hålla sig före poängmässigt av någon anledning.

Fyra svenska målvakter finns för övrigt i ligan den här säsongen. Det är lika många som det fanns förra säsongen, men då fick å andra sidan Mark Owuya spela ganska lite och Johan Backlund hade skadeproblem som höll honom borta under längre perioder.
I år är det Henrik Karlsson, Niklas Svedberg, Viktor Fasth och Joacim Eriksson det handlar om.

Min gissning är väl att Svedberg – om han pallar rollen – blir given etta i Salavat Julajev. Att Henrik Karlsson fortsätter att vara lika mycket etta som han var ifjol i Jokerit och att både Viktor Fasth och Joacim Eriksson i CSKA respektive Riga kommer att spela runt hälften av matcherna.
CSKA har tre (Stanislav Galimov och Ilja Sorokin) rätt bra målvakter i sitt lag och alternerade ganska mycket redan förra säsongen och i Riga konkurrerar Eriksson med Jakub Sedláček som hade en rätt bra säsong ifjol vilket gör att jag tror att man kommer varva målvakterna en del.

Totalt återfinns 26 svenskar i ligan när vi startar upp säsongen. Ifjol spelade rekordmånga svenskar i ligan med 28, men då anslöt Mark Owuya, Edwin Hedberg och Simon Hjalmarsson efter att ligaspelet redan dragit igång så de 26 som finns där nu är rekordnotering för svenskar i ligan från start.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL