Robert Pettersson
Lade av med hockeyn ifjol – nu startar svensken ny klubb och gör comeback
ANNONS

Han är den mest framgångsrike svenska spelaren i norsk hockey genom tiderna med fyra ligatitlar och flest inspelade svenska poäng. Efter ett års uppehåll gör Martin Strandfeldt comeback på hockeyscenen – genom att bilda en ny hockeyklubb i Stavanger och spela i den norska fjärdeligan.

Inför förra säsongen tvingades Martin Strandfeldt, mer eller mindre, att lägga av med hockeyn.
Han fick beskedet att han inte ingick i Stavangers planer för fortsättningen. Att man ville föryngra laget. Och rotad i Stavanger som Strandfeldt var och ville bo kvar i den västnorska staden, så fick han snällt finna sig i att avsluta karriären.

Istället spelade han innebandy på lägre nivå under första säsongen utan hockey, men har hela tiden haft en tanke på att fixa något mer till Stavanger i hockeyväg. Ge folk i Stavanger ett annat hockeyalternativ än Oilers, där Strandfeldt är en av de klubbens allra största genom tiderna efter att ha gjort 384 poäng på 290 ligamatcher och vunnit fyra mästartitlar.

Nu står det klart att Strandfeldt och ett gäng andra tidigare Oilers-profiler startar upp klubben Hafrsfjord Kings och att man redan den här säsongen kommer att gå in i det norska ligasystemet där man startar i fjärdeligan.
Enligt Aftenbladet.no hoppas Strandfeldt att man inom tre till fem år har fått en egen ishall att spela i och i Strandfeldts planer finns även att man ska kunna ha en hockeylinje på skolan i stadsfelen Sola, som ligger vid flygplatsen.

Strandfeldt, som inte är mer än 34 år och är norsk hockeys poängbästa svensk genom tiderna, kommer nu alltså att spela i den norska tredjeligan tillsammans med tidigare lagkamrater som bland andra Juha Kaunismäki och Lars-Peder Nagel.

– Jag är fortfarande ganska ung. Jag känner att jag har en del att bidra med på isen, sen får vi se hur länge jag är med och spelar själv. Laget jag samlat ihop kommer att blåsa genom 3. division. Inom loppet av något år bör vi kunna vara i förstadivisionen. På sikt ser jag ett lag som luktar på Elitserien om rekryteringen är bra nog. På ett eller annat sätt hade det varit trevligt att möta Oilers i en betydande match, säger Strandfeldt till Aftenbladet.

Strandfeldt är tydlig med att den nya satsningen inte handlar om att bygga en konkurrent till Stavanger Oilers, utan mer om att bygga ett komplement.
– Först och främst handlar det om att ge barn och unga ett alternativ. Idag är Stavanger det enda alternativet för de som vill spela hockey, men jag tror också att regionen behöver ett bra alternativ på A-lagsnivå bakom Oilers.
För juniorspelarna i staden idag finns det inte många alternativ att välja på om de inte duger i Oilers A-lag efter junioråldern. Det är att antingen sluta, eller flytta en väldans många mil för att fortsätta spela hockey.

Stavanger Oilers grundades för bara 14 år sedan, 2001, och är idag norsk hockeys stormakt och har varit i sex raka finaler varav man vunnit fem mästerskap.
Man klättrade upp igenom seriesystemet på ett sätt som idag är en av många Eliteprospects-klassiker när man sopade rent i tredjeligan och andraligan två år i rad anförda av Jari Kesti som öste in poäng av sällan skådat slag och vann poängligan i tredjeligan, andraligan och sedan i högstaligan under tre efterföljande säsonger.

Den satsning Hafrsfjord Kings gör nu är inte riktigt på samma nivå och med samma ekonomiskt tunga förutsättningar bakom sig. Dessutom startar nybyggen man numera i en division lägre ner än man gjorde för 14 år sedan.

Hockeysverige.se var i kontakt med Strandfeldt snabbt för att kolla av läget och Strandfeldt förkunnade då att det stora problemet för den nybildade klubben lär dyka upp under säsongen som kommer när man avancerat en division. Då ligger lagen man möter 70-250 mil bort från den inte speciellt idrottsvälplacerade staden.
– Då måste vi flyga om folk ska orka med att spela gratis.

Redan till kommande säsong kommer man ha bortamatcher som ligger en bra bit bort i den serie man kommer att spela i, som omfattar fem lag. Ett annat lag från Stavanger, ett kompisgäng utan ambitioner att växa, ett lag från Närbö 30 minuter från Stavanger, Kristiansand fyra timmar bort och Bergen fem timmar bort. Man kommer att spela fyra matcher mot respektive motstånd under säsongen.

Strandfeldt hade lämnat hockeyn helt och hållet sedan finalsegern mot Vålerenga i april 2014 innan han under onsdagen hade sin första träning med utrustning på 17 månader.

Den oundvikliga frågan om Strandfeldt ska bli för Hafrsfjord vad Jari Kesti var för Oilers back in the days fick svaret att de lägre ligorna är bättre idag än för 14 år sedan.
– Då spelade de bara på två femmor, vi kommer att spela på fyra.

Under onsdagen startade klubben en Facebook-sida som omgående fick strax under 1 600 likes redan under första dygnet.
Så det är tydligt att det finns ett intresse för klubben och att folket är med redan nu.

Kanske inte så konstigt med tanke på den status Strandfeldt, Kaunismäki och Nagel har i byn efter alla år i Oilers.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL