Robert Pettersson
Ökenkörning och en liten hotellgajd
ANNONS

Ett 60-tal nya mil under bältet idag. Från San Diego till Scottsdale. Genom öknen och genom Yuma (som man kan tro att filmen 3:10 to Yuma handlar om, men de tar sig ju aldrig riktigt dit), ofta precis strax intill mexikanska gränsen. Bitvis rätt vacker omgivning, i all sin tråkighet, men ganska långrandig. Dessutom var det runt 1,5 timme i sträck där jag inte fick någon som helst mottagning på telefonen. Så jag har ingen som helst aning om hur de mexikanska droglorderna klarar av sitt arbete med de förutsättningarna.

Jag fick till och med uppleva en del sandstormar som flög in över vägen. Det var väldigt spännande och även lite skrämmande.
Detta är första stället jag kommer vara på samma plats ett par nätter. Ångrar det redan eftersom det är ett casino här och det går inget vidare och jag misstänker att detta kommer påverka hur mycket glass jag kommer kunna köpa resterande delen av resan.

Men den här texten ska egentligen mest handla om hotellrum. Det är säkert något som intresserar en del av er.

Hotell i USA. Det kanske funkar likadant världen över. Jag har ingen aning eftersom i stort sett alla mina resor går hitåt.
Men det är något typiskt med det och något som ganska ofta slår in.

Tumregeln är nämligen att ju billigare hotell du är på, desto mer ‘tillbehör’ är gratis. Ju dyrare hotell, desto mer får du betala för det som inte kostar på de billiga hotellen, som väl egentligen är mer motell än hotell men som går under samma namn.

För tro mig. Jag har testat det mesta i hotellväg i det här landet. Av olika anledningar har jag bott en mängd nätter på de där billigare hotellen som ibland gärna heter hotell men kanske borde heta motell. De där som gärna ligger lite off och gärna har sina rum på utsidan i loftgångsliknande hus.
Såna där som ger en synnerligen mörk känsla av att du mycket väl kan bo vägg i vägg med en person som just är i färd med att stycka upp sitt senaste mordoffer.

I vissa kretsar måste man ju nästan skämmas över att man bor så där ibland eftersom det är väldigt sunkigt. Men till och från kan det vara skönt att bara lägga 50 dollar på ett rum man i princip bara ska ha mellan 23 och 08. Det finns liksom ingen anledning att ta något annat.
Sen är ju den där ”här kan jag nog fan bli mördad”-känslan måhända lite kuslig i sig, men den har också sin charm. Lite som en jobbig berg-och-dalbana. Du vill egentligen inte vara där eftersom du kan dö, men du vill ändå ha den där känslan av att du kan dö.

Hur som helst. På de där hotellen är det nästan undantagslöst så att parkeringen är gratis och du ställer oftast dessutom bilen bara ett par meter från ditt rum.
Ovanpå det är det kanske inte helt felfria nätet också gratis.

På de lite finare hotellen, de där du betalar över 150-200 dollar per natt och ju mer du betalar desto mer sannolikt är det att du inte får ett skit gratis av de där tilläggen.
Det är inte ovanligt att du åker på en parkeringskostnad på 20-25 dollar, betjänad parkering förstås så du åker troligen även på några dollar till i dricks.
Nätet är i princip aldrig fritt och även om det ofta är ganska dåligt nät bör du inte bli förvånad om det är en avgift på 10-talet dollar.

Samma system gäller inte sällan huruvida du har ett kylskåp eller inte att använda för eget bruk. Ju billigare hotell, desto troligare att du överhuvudtaget har ett kylskåp på rummet. Ett dyrare hotell lirar oftast med en minibar, numera gärna med den sorten att du absolut inte kan använda det utan att behöva betala för det du vräkt ur minibaren för att göra plats åt ditt eget.

Själv har jag ett behov av att ha kylda drycker runt mig när jag är iväg. Därför spelar kylskåp i sig ingen större roll eftersom jag, nära på det första jag gör efter landning, alltid knallat iväg till närmaste Wal-Mart och köper en kylväska och ett par tolvpack läsk och en påse is och från där och fram till jag är klar har jag kalla drickor hela vägen in i mål.

Las Vegas är för övrigt i princip undantaget allt det här. Oavsett hur dyrt eller billigt du bor har du i princip aldrig kyl, det kan bli lite kinkigt om du tar med dig en kylväska, du betalar aldrig för parkering och du betalar ofta hutlösa priser för internet. Så det är ganska blandad kompott där.

Det kan ju vara värt för er att notera nu inför en eventuell Vegas-satsning till NHL. Däremot ska ni ha väldigt klart för er att ni troligen kommer komma billigare undan med en resa till Vegas för NHL-hockey då än ni gör med NY-resorna. Även om flyget är lite dyrare, så finns det extremt billiga hotell med helt okej rum att få fram där till skillnad från att bo Manhattan, som väl i princip alla som bott där vet om att det är riktiga skitpriser om du inte bara vill hyra en säng och dela toa med tio andra i en korridor.

Du kommer kunna lägga kanske uppåt två veckor i Vegas för samma pris (flyg+hotell) som du lägger på fyra-fem nätter i New York.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL