Robert Pettersson
Ett sista farväl av Denver
ANNONS

DENVER, COLORADO.
Nu har jag varit ett tag i Denver och ska börja bege mig söderöver igen. Det är en spännande stad det här, med fantastiskt goda hamburgare på Cherry Cricket. Men det skrev jag väl om redan i senaste texten jag skrev?
Där fick jag visa legitimation och få en stämpel om att jag, om jag ville, fick dricka alkohol. Trots att jag nära på är dubbelt så gammal som åldersgränsen för det är.

Jag ser med andra ord lika mogen ut som jag framstår.

Ju mer jag funderat över Denver desto mer har jag insett att det är ju en stad som haft en hel del prominenta idrottsutövare boende här genom åren.
Peyton Manning och John Elway, två av tidernas främsta quarterbackar, Tim Tebow… en av tidernas främsta på college men som aldrig blev något i NFL.
Och NBA-stjärnorna Carmelo Anthony och Allen Iverson.

Sen har vi ju hockeystjärnorna som passerat också då förstås. Peter, Roy, Sakic, Bourque, Kamenskij, Blake och ja, till och med Sanny Lindström har ju bott här till och från. Däremot verkar ingen på stan minnas honom.

Visste ni att före Colorado Avalanche dök upp här i Denver i och med flytten från Québec (Kent Forsberg!) för 20 år sedan så fanns det ett annat NHL-lag här?
Colorado Rockies huserade här mellan 1976 och 1982. Klubben hade tre svenskar som spelade NHL-matcher under den tiden. Christer Kellgren gjorde fem matcher här under klubbens sista säsong och Mathias Porselands pappa Peter Gustavsson gjorde två samma säsong. Dessutom hade man ju Hardy Åström som målvakt i ett par säsonger. En klassisk epok där Don Cherry var tränare under den första av de två säsongerna under vad som kom att bli hans sista säsong som tränare
Han skyllde mer eller mindre skylde hela sin misslyckade sejour i klubben på just Åström som han redan från start ville ha bort för att få in en ny, bättre målvakt men nekades.
Cherry kallade Åström för ”The Swedish Sieve” (Det svenska sållet) kort och gott.

Loggan som Rockies hade på den tiden är den samma som Avalanche nu har på axlarna.
16
Det är, kanske inte helt otippat, också det man har som sina retrotröjor man ska ha när man spelar utomhushockey här senare under säsongen.
Det är i februari som man kommer spela mot Detroit på Coors Field, som passande nog är baseballarenan i stan.

Hur är det passande, kanske vän av ordning undrar? Men jo, det är så att laget från stan som spelar i MLB heter just Colorado Rockies, och är grundade 1991, nio år efter att hockeylaget med samma namn lämnade staden.
Hockeylagets franchise är för övrigt det som idag går under namnet New Jersey Devils.

På de här 20 åren som Avalanche funnits är det inte speciellt många svenskar som faktiskt spelat för klubben. Utöver nuvarande svenskarna Landeskog, Söderberg och Everberg är det faktiskt bara Peter Forsberg, Per Ledin, Joakim Lindström, Tommy Salo och Daniel Tjärnqvist som spelat här. Då har Salo bara fem NHL-matcher med klubben. Ledin bara tre. Lindström 16 och Tjärnqvist 37.

Annars är det lite annorlunda vyer här lite längre in i Colorado än i början. Det är väl en av många saker som är så kul med såna här resor. Att det är så ofantligt många olika kulisser man har omkring sig under resans gång,

IMG_2454

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM