Robert Pettersson
På klassisk svenskmark igen
ANNONS

AMARILLO, TEXAS.
Efter ett par dagar utan resmil i Denver har det blivit 60-talet mil dag genom New Mexico och äntligen in i Texas där jag stannat till i Amarillo i hopp om att återigen få en gratis stor köttbit på The Big Texan.
Den här gången var formen inte lika bra som senast, så jag fick inte riktigt i mig de där 2,1 kilot kött, men det var framförallt den bakade potatisen man ska ha i sig som var dealbreakern den här gången. Med fem minuter kvar hade jag troligen klarat av att få i mig det sista av köttet, men när jag testade potatisen och efter en fjärdedel kände att det var omöjligt att få i mig så mycket mer, så var det bara att erkänna sig besegrad.

På vägen hit passerade jag Colorado Springs. Det är ju även om jag själv aldrig upplevde det live, där som ett av svensk hockeys absolut mest klassiska hockeymål har gjorts.
Nisse Nilsson sköt det där 5-3-målet i tom kasse mot Kanada i den fjärde matchen av sju i VM-turneringen 1962 och Lennart Hyland skrek för full hals att pucken glider in i mål och den segermatchen bidrog väl i högsta grad till Tre Kronors tredje VM-guld.

Målet i sig har väl inte speciellt många konkurrenter om det mest klassiska Tre Kronor-målet. Vi har väl Peter Forsbergs straff från OS i Lillehammer 1994 och Tomas Sandströms 2-2 mot Sovjet i VM 1987 som är med där uppe. Möjligen Mats Sundins 2-1 mot Sovjet i kvartsfinalen 1991 också och för all del Nicklas Lidströms segermål mot Finland i OS 2006. Men jag vet inte om det egentligen är med och slåss med de tre förstnämnda ur det större perspektivet. Visst, ett mål som gav det största svenska guldet rent konkurrensmässigt, men när det kommer till klassiska mål för att vara där och då så tror jag att de tre första är betydligt större än det.

Jag var och körde förbi där Broadmoor Ice Palace, som arenan hette då, låg på tiden det begav sig. Det revs 1994 och man byggde en ny arena några kilometer längre bort som heter World Arena. Där huserar Colorado College hockeygäng, vilket betyder att Bill Sweatt spelat en del säsonger i den arenan, liksom Gustav Olofsson som numera tillhör Minnesota.
Gamle AIK-målvakten Kjell Bennemark, som förmodligen inte så många kanske kommer ihåg har också spelat collegehockey där.

Strax före man kommer in i Colorado Springs åker man förbi Air Force Academy, colleget där man utbildat sig inom flygvapnet alltså. En hög med verkliga Batmans och dylikt med andra ord.

Väl framme i Amarillo besökte jag Cadillac Ranch, klassiskt ställe som jag och Johan av oklar anledning aldrig lyckades se när vi passerade för två år sedan. Förvåningen över hur vi missade blev inte mindre av hur lätt jag såg det den här gången, med fullt av bilar parkerade vid sidan av vägen.
Jag lyckades få fatt i en sprejburk och fick tryckt in EnkelP på en av bilarna och det kommer säkert synas där i flera dagar till.

Imorgon ska jag dra vidare ner mot Dallas. Där blir det möte med en hockeyspelare. En spelare som ni troligen inte skulle klara av att gissa fram namnet på.

Här ska ni få ett par bilder från dagen.

1 2 3 4

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch