Patrik SylvegårdFoto: Bildbyrån

Det var mycket skit i SHL igår. Alldeles för mycket. Och som alltid fanns det folk som skulle hårklyva och bli förbannade över huruvida Campolis tackling på Öberg verkligen var fulast den här säsongen eller inte.

Som att det spelar någon som helst roll om den var fulast, näst fulast eller sjätte fulast.

Men skiten stannade ju så klart inte där. Det fortsatte idag med Malmös sportchef Patrik Sylvegård som visar kanske en liten del av det problemet vi har i svensk hockey. Att folk hela tiden ska försvara dumheter och själva stå för egna dumheter.

Till Expressen säger Sylvegård, angående Adam Burish yxhugg efter Marcus Sörensen -som tack och lov inte träffade – att ”om han hade velat träffa så hade han gjort det”.

Som att han medvetet svingade klubban för att träffa just de där decimeterna från nacken/huvudet på Sörensen.
Exakt vad syftet med det vore vet jag inte. Det är svårt att skrämma en spelare genom att hugga efter honom bakifrån.

Men Sylvegård stannade inte där. Han lyckades ta på sig två dumstrutar. För han hoppades att Tomi Sallinen INTE skulle bli avstängd för den huvudtackling han gjorde på Nils Andersson.
I en hockeyliga där alla borde ta sitt ansvar för att få bort huvudtacklingar, så säger Sylvegård att han hoppas att Sallinen inte blir avstängd för något som definitivt ska ge flera matchers avstängning.

Varför, undrar n? Jodå, för att om Sallinen blir avstängd så drabbar det nämligen indirekt Malmö eftersom Djurgården ska spela mot Modo, som är huvudkonkurrent till Malmö om att undvika kvalspel.
”Om han blir avstängd eller inte hjälper ju inte oss. För Djurgården möter Modo nästa gång så det är nästan så vi blir straffade av det. Han är så pass bra så honom vill vi ha på isen”, säger Sylvegård till Expressen.

Han vill alltså inte se avstängningar för huvudtacklingar om avstängningarna drabbar hans eget lag negativt. Skiter i rätt och fel. Allt handlar om att skydda sitt eget lag. Tydligen.

Men när det kommer till såna här tacklingar så måste alla spelare och ledare börja ta något jävla ansvar och sluta komma med de ena korkade utspelen efter de andra. Det här tar väl priset, men alla eviga ”för hårt straff, men vi accepterar det” bidrar ju också till att indirekt tycka att huvudtacklingar inte är något större problem för i samma veva som ni grinar om för hårt straff så visar ni ju också att ni egentligen inte alls accepterar beslutet.
Accepterar ni beslutet: Håll bara käften då istället.

Sylvegårds beteende är ju i nivå med om vi tar ett exempel där jag har en dotter som blir mördad och tycker att det bästa vore om han inte döms för mordet, eftersom jag har en son som sitter i det fängelse där mördaren hamnar om han fälls och eftersom jag är orolig för att han ska mörda min son så tycker jag att det är bättre om mördaren får fortsätta gå runt i verkligheten och ha ihjäl folk. Så länge det inte är mina barn han dödar, och eftersom jag bara har den som redan är död och den som sitter inne så önskar jag att han hellre ska få gå fri.

Hur mycket man än må vara ansvarig för just sin egen klubb och att det är rimligt att man ser till sin egen klubbs bästa, så måste det finnas moraliska aspekter att ta hänsyn till och saker som man helt enkelt inte bör säga utåt eftersom det ger jävligt dåliga signaler.

Skärpning!