160123, Fotboll, Franska Ligan, PSG Zlatan IBRAHIMOVIC / Blaise MATUIDI / Lucas MOURA / Thiago MOTTA - 23.01.2016 - PSG / Angers - 22eme journee Ligue 1
Photo : Nolwenn Le Gouic / Icon Sport © BildbyrŒn - COP 75 - SWEDEN ONLY ZlatteFoto: Bildbyrån

Idrottsgalan. Det finns få saker som retar upp folk som den. Vinner inga hockeyspelare, så är det en skandal eftersom vi är många inom hockeyn som föraktar exakt alla andra sporter som finns eftersom, ja… hockey är bäst och det är bara det som räknas. Allt annat är skit.

Den här gången fick Lidström, Sundin och Forsberg hederspriset, så alla var nöjda och glada. Fram till det visade sig att Zlatan inte fick något pris. Av någon anledning är Zlatan exakt så cool nu att hela Sverige, oavsett idrott, tydligen kan rasa över att han inte vinner och det är väl sannolikt så att man tycker det för att vi har en världsspelare i en världssport som fotboll och då ska han vara självskriven att vinna priset.

Men frågan jag ställde mig var: Måste den som är stor i världens största sport verkligen vara den bästa idrottaren i sig?
Måste världens största sport vara världens svåraste sport?

För om vi bryter ner det lite är det ganska korkat att skrika sig hes om att Zlatan ska vinna priser för att han är en av världens bästa i världens största sport. Som att man alltid ska gradera allt efter sportens storlek och inte utifrån vem som faktiskt är den största idrottaren.

Låt mig förklara lite djupare för er:

Henrik Leman på GT skrev igår en text om en studie som ESPN hade låtit ett gäng ”sportvetenskapsmän” gjorde för typ nio år sedan där de här experterna rangordnade sporterna i tio kategorier som du behöver vara bra i när det kommer till sport.
Uthållighet, styrka, smidighet, snabbhet, psyke och så vidare.

Ni kan kolla in genomgången här och ja, ni kan väl kanske ägna en minut eller två åt att fnissa åt faktumet man använder Lance Armstrong, Barry Bonds och Marion Jones som exempel på personer som har den egenskapen som avses.

Där visar det sig att enligt de här experterna så är fotboll den tionde ”svåraste” sporten av alla. Det krävs helt enkelt mer i nio andra sporter än det krävs i fotboll. Om man ska utgå från att de här experterna har rätt och det kan vi väl göra för ordningens skull.

Så även om fotboll i sig är världens största sport, så är det inte världens svåraste sport. Och någonstans måste man ju fråga sig själv om bästa idrottaren ska bedömas utifrån den svåraste sporten eller utifrån den största sporten.
Jag kan själv känna att sportens storlek är irrelevant i sammanhanget. Hur stor sporten är säger möjligen hur stor du är hos folk som följer din sport. Men det säger egentligen inte något om att du måste vara bättre än en idrottare i en helt annan sport bara för att din sport är större.

Så att automatiskt utse att Zlatan är störst för att ”han är en av världens bästa i världens största sport” kan vara väldigt fel.
Eftersom boxning toppar och hockey ligger tvåa hade det kanske legat närmare till hands att tycka att världsmästaren Badou Jack eller Norris-vinnaren Erik Karlsson är Sveriges bästa idrottare. Åtminstone sett till att vara bra i de sporter som kräver mest av utövarna.

Sen finns det ju ingenting som säger en idrottare i en mindre krävande sport inte kan vara den som ändå är bästa idrottaren. Det är ju också fullt möjligt att Zlatan skulle kunna vara Sveriges bästa idrottare. Det har jag egentligen ingen åsikt om. Jag vet bara att han inte bör vara bäst med motiveringen att han är en av de bästa i världens största sport.
Den motiveringen köper jag inte.

För att förenkla min teori runt detta kan vi göra så här. Aftonbladet och Expressen är Sveriges två största tidningar.
Innebär det att de journalister som jobbar där per automatik är Sveriges bästa, eller kan det vara så att det finns folk på lokaltidningar som är vassare?

 • alfie

  Hej Robert, håller oftast med om det mesta du skriver och tycker också att debatten som alltid uppstår kring idrottsgalan är riktigt tröttsam. Dock vill jag inflika att det, från de få seriösa kommentarerna som skrivs kring detta, handlar om konkurrens, inte om hur svår sporten som sådan är. Om kast med liten boll hade varit en populär sport och haft 3 miljarder utövare hade det varit en större bedrift att ta sig till världstoppen där än i en betydligt mer komplicerad sport med högsta svårighetsgrad på alla ”ESPN-parametrarna” om sporten bara har några hundra utövare.

  Menar inte att jag inte håller med dig, bara att du utelämnar ett av de största argumenten för varför folk tycker Zlatan alltid bör vinna. Personligen skiter jag i vilket då jag är konspiratoriskt lagd och aningen cyniskt tror att SVT gör allt i sin makt för att promota sporter där de har rättigheter och belöna idrottare som faktiskt kommer på deras årliga jippo :)

  Argumentet med tidningar och journalister haltar också rätt betänkligt i min mening eftersom jag inbillar mig om att det i mediavärlden handlar mycket mer om i vilket forum man vill skriva, vilken målgrupp man vill nå, vilka kontakter man har etc. Mats Wennerholm och Magnus Nyström skriver ju inte på AB och Expressen för att de är bäst i Sverige. Du, Uffe mfl skriver ju inte på hockeysverige för att ni inte kan tillräckligt mycket om hockey. Nu vet jag inte om du hellre velat skriva för en aktör som når fler läsare men jag inbillar mig att det är roligare att skriva hockey för folk som är hockeyintresserade som aktivt söker sig till specifika hockeysajter än att skriva hockey för en större massa flyktigt sportintresserade som slentriansurfar in på AB och klickar på häftiga rubriker.

  Bengt Bengtsson, 43 år i Burlövs BK i division 5 hade ju inte fått spela med Real Madrid för att han känner Florentino Perez och har spelat länge på samma sätt som Zlatan Ibrahimovic inte hade stannat kvar i FC balkan för att deras fans är mest hardcore pålästa kring fotboll.

  Svårt att få till den jämförelsen, men du fattar :)

  • Robert Pettersson

   Om det handlar om konkurrens så är ju den stora frågan hur mkt konkurrens Zlatan skaffar sig genom att spela i franska ligan och vinna den och dess skytteliga. Och att ”ta Sverige till EM” vet jag inte om det är en så stor bedrift.
   Han behövde ju ta dem dit via playoff efter att han bommat att ta dem vidare från en grupp där de var klara favoriter att gå vidare till EM från utan kval.

   Jag vill nog påstå att Zlatans år inte varit speciellt bra således. Han misslyckades att vinna CL och misslyckades att ta Sverige direkt till EM. Han vann franska ligan.
   Det är väl i princip jämförbart med att ge Erik Karlsson priset om han flyttar till Omsk och vinner KHL.

 • Robert Pettersson

  Och det är just i fotboll det är absolut svårast att bli bäst? Hur stödjer du det?
  Jag är övertygad om att det är svårare att bli bäst i världen i fotboll än det är att slå Sergej Bubkas världsrekord i stavhopp. Jag är övertygad om att en stavhoppare som blir bäst i världen kommer ha lagt ner betydligt fler träningstimmar än en fotbollspelare som är bäst i världen för övrigt.

  Hade mängden utövare i något inneburit att det är svårare att bli bäst så hade ju en svensk aldrig varit bäst i världen i hockey eftersom det strider mot all möjlig logik med tanke på hur många utövare det finns i alla andra länder kontra Sverige. Ändå är det nästan alltid så att någon svensk i princip är bäst i världen.
  Hade konkurrensen och mängden utövare varit en avgörande faktor hade Kanada jobbat hem JVM varje år med tanke på hur många fler hockeyspelare de har än Sverige.

  Konkurrensen avgör inte vad som blir bäst. Och ”mest konkurrens” avgör definitivt inte vem som är den bästa idrottaren av två olika idrottare i två olika sporter.

  • el loco

   Om lika många satsat på stavhopp som det finns fotbollsspelare
   kanske inte någon utanför Ukraina ens hört talas om Bubka.
   Det är så jag menar. Hur svår och komlicerad en idrott är
   har ingenting att göra med hur svårt det är att bli bäst.
   Därför menar jag att antalet utövare är det viktiga.
   Vi kommer under SM-veckan i Piteå nu t.ex utse
   svenska mästare där det endast är 1 deltagare.
   Betyder det att denne är lika bra idrottare som Kalla
   som förmodligen också vinner något guld?
   Däremot är det inte så per automatik att världens bästa
   fotbollsspelare alltid är världens bästa idrottsman.
   Jävlar vad jag tjorvar till det men du förstår nog hur jag menar.

   • Robert Pettersson

    Innebär det även att inga stavhoppare kan vara bättre idrottare än några bra fotbollspelare därmed?
    Jag har lite svårt att förstå logiken i att bäst fotbollspelare PerDef alltid är en bättre idrottsman än någon från någon annan sport bara för att ”inte lika många utöver annat”.

    Eftersom fotboll inte har fler utövare än alla andra sporter tillsammans har, så borde det ju vara mer logiskt från din synvinkel om någon annan idrottare faktiskt är bättre eftersom det är fler icke-fotbollspelare än fotbollspelare.

    • el loco

     Har aldrig sagt att bästa fotbollsspelaren alltid är bästa idrottsmannen. Tvärtom skrev jag att denne inte per automatik
     är världens bästa idrottsman.
     Däremot är den sport i världen som har flest utövare svårast att bli bäst i. Om nu boxning är den ”svåraste” sporten att utöva är det ju ändå så att om antalet boxare skulle tiodubblas vore det jävligt mycket svårare bli bäst.

     • Pär Nyman

      Rent allmänt är det nog så att det är lättare att bli utsedd som ”bäste idrottare” om man är aktiv i en individuell idrott jämfört med en lagidrott…..I Sverige i synnerhet om man är aktiv i en folkkär idrott som längdskidor, som även om den är väldigt krävande inte har någon större konkurrens internationellt. Frågan är vad man ska avse med konkurrens… i en sport som fotboll finns det utrymme för 100-tals svenska spelare som kan försörja sig och träna sin sport på heltid trots usel standard internationellt….i andra sporter är utrymmet för heltidssatsande utövare väldigt litet….

  • AH

   Nu är jag möjligen ute på lite hal is, men jag tror inte att Bubka längre har världsrekordet i stav. Visserligen skedde Lavillenies 6,16-hopp inomhus, men sedan år 2000 verkar det vara världsrekord oavsett om det sker utomhus eller inomhus. Tidigare ska det ha funnits uttryckt i själva regelboken att världsrekord kan slås med eller utan tak. Detta ska dock endast ha gällt resultat som skett år 2000 eller senare:

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world_records_in_athletics

   I senaste regelboken hittar jag dock inte denna skrivning. Men det står å andra sidan inget om att världsrekord måste slås utomhus. Det finns krav på hur arenan ska vara utformad, men inget står om att det måste ske utomhus.

   Regeln om världsrekord hittar ni här (regel 260):

   http://www.iaaf.org/about-iaaf/documents/rules-regulations

   På IAAF:s hemsida över världsrekord skriver de dock om utomhus- och inomhusvärldsrekord, trots att det enligt regelboken inte existerar något som heter utomhusvärldsrekord. Dock står Lavillenie som rekordhållare vare sig man kollar på utomhus- eller inomhusvärldsrekord:

   http://www.iaaf.org/records/by-category/world-records

  • Morris_Schaffer

   ”Hade mängden utövare i något inneburit att det är svårare att bli bäst så hade ju en svensk aldrig varit bäst i världen i hockey eftersom det strider mot all möjlig logik med tanke på hur många utövare det finns i alla andra länder kontra Sverige”

   Så klart att det inte strider mot all möjligt logik för en svensk hockeyspelare att vara bäst i världen, trots att mängd har stor betydelse. Det gör det bara mer osannolikt. Kortfattat: mängd är centralt, det växelverkar med status, pengar, intresse, kultur, utveckling etc; större mängd, flera talanger, svårare motstånd, etc.

   ”Hade konkurrensen och mängden utövare varit en avgörande faktor hade Kanada jobbat hem JVM varje år med tanke på hur många fler hockeyspelare de har än Sverige.”

   Verkligen inte. Varför? Dålig jämförelse för att lägga fram nått om att mängd inte har en avgörande betydelse. Kolla på NHL-draften istället, vars kommer alla spelarna ifrån? Kanada är bäst på hockey och har flest ”världens bästa spelare” – Kanada har störst mängd hockeyspelare. Rätt eller Fel? Kina är bäst på pingis och har flest pingspelare? Vilket inte gör det omöjligt för en J O Waldner, det gör honom bara extremt osannolik.

   • Robert Pettersson

    Ja, att flest spelare kommer från Kanada är en sak. Men det du hävdar, indirekt, är ju att den som är bäst i Kanada alltid per definition ska vara bättre än den bästa svensken.
    Det är ju det du får fram genom att Zlatan PerDef ska vara bättre än alla andra idrottare för att han är i den största sporten. Då är han bättre än den bästa i andra sporter. Precis som Kanadas bästa hockeyspelare alltid måste vara bättre än den bästa från exempelvis Sverige, eftersom det är störst konkurrens där och störst mängd spelare som kommer därifrån. Avsevärt mycket större än i Sverige.

    Men det kanske är så? Kanadas bästa back kanske alltid perDef är bättre än Sveriges bästa back? Eller nä… just ja…