Robert Pettersson
PETTERSSON: Här är nästa målvaktskontrovers
ANNONS

Det är något med de här unga KHL-målvakterna och att vara med och skapa målvaktskontroverser där betydligt mer erfarna målvakter är på den andra sidan av myntet.

Ifjol hade vi Ilja Sorokin som startade som trea i CSKA och slog igenom med dunder och brak, vilket ledde till att Viktor Fasth ett tag fick vara tredjemålvakt och att Stanislav Galimov senare blev överflödig nog att skicka iväg till Ak Bars.

I höst har jag redan berättat om juniormålvakten, den store talangen, Ilja Samsonov klivit in och storspelat för Magnitogorsk när Vasilij Kosjetjkin var ur slag vilket ledde till att Samsonov startade tre raka matcher för en tid sedan och gjorde det bra, men där Kosjetjkin kommit tillbaka imponerande starkt efter det och klev in och höll två raka nollor följt av ytterligare tre matcher där han släppt in väldigt få mål.

En annan skön story som uppspelar sig i detta nu i KHL är Igor Sjestiorkin i SKA. Ni kanske minns honom från JVM 2015 då han var förstamålvakt före just Ilja Sorokin.
Ifjol spelade han i farmarligan och fick göra ett par enstaka inhopp i KHL, men var ändå bra nog att få en roll som tredjemålvakt i VM.
Den här säsongen var det meningen att han skulle vara backup till Mikko Koskinen, som spelat mycket bra under sina säsonger i KHL.

Men nu är frågan hur det blir med den saken. Koskinen var iväg med Finland på World Cup och hade rollen som tredjemålvakt. Han startade fyra av fem matcher innan han begav sig dit, men sedan han kom tillbaka har han bara spelat en enda match av de fem som spelats sedan återkomsten. I den matchen släppte han in fem mål på 23 skott mot Medveščak.

Sjestiorkin, 20-åringen, spelade bra under Koskinens frånvaro. Men nu sedan Koskinen kom tillbaka har han steppat upp ytterligare ett steg och gör det i princip omöjligt för Oleg Znarok att peta honom.
I de tre senaste matcherna han spelat har han nämligen inte släppt in mål överhuvudtaget. Han har nollat Kunlun, vilket kanske inte var någon jättebedrift, via 19 räddningar men har de två senaste rundorna stoppat 36 respektive 38 skott för sina nollor. Igår nollade han CSKA i KHL:s riktiga supermöte och har totalt fyra nollor på tretton matcher.

Och då ska ni veta att Sjestiorkin hade en extremt tuff första match den här säsongen, som ligger till grund för att hans statistik trots mängder av starka insatser ”bara” ligger på 1,71 och 93,8.
I sin första match för säsongen släppte han in fyra mål på nio skott under de tio inledande minuterna hemma mot Ak Bars och blev utbytt. En start som hade kunnat knäcka vem som helst.

***

I SHL är vi ju också, må så vara att vi är tidigt in på säsongen, på randen till en liknande målvaktskontrovers i Växjö där Viktor Andrén sett lite vassare ut än Joacim Eriksson i inledningen av säsongen och med tanke på hur Johannes Jönsson sett ut på försäsongen och i sin första SHL-match för Karlskrona, så kanske det kan vara något på gång där mellan honom och Johan Holmqvist också.
Men här är vi alldeles för tidigt in på säsongen, med alldeles för få matcher för utmanarna, för att dra några större slutsatser redan nu. Men här kan vi få anledning att återkomma.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL