Robert Pettersson
PETTERSSON: Han har fått ihop en läskig monstermaskin
ANNONS

Halva grundserien är spelad för SKA i KHL. 30 av 60 matcher. Det är snart en månad sedan klubben gjorde sitt hundrade ligamål för säsongen. Inget annat lag har nått dit än idag, utan vi är nog minst två omgångar kvar innan nästa lag når dit.

Inför säsongen skrev jag en text om det jobb Oleg Znarok hade framför sig som ny tränare i SKA. Att klubben som alltid hade ett offensivt vidunder till lag med en löjligt stor mängd offensiva stjärnspelare, gott och väl tillräckligt för att fylla tre kedjor och lite till. En uppgift Znarok knappast varit den enda att ha i SKA under KHL-eran, men där egentligen ingen annan (möjligen Bykov, som ändå vann mästartiteln med klubben, men utan att vinna ligan) riktigt lyckats få till det så bra att man fungerat fullt ut med att alla spelare varit någorlunda nöjda med de roller de fått i laget.

Under hösten har SKA varit ungefär så där dominanta som man som hobbyexpert tänker sig att ett lag alltid ska vara när de har ett så överdrivet starkt lag. Ni vet, Ilja Kovaltjuk, Jevgenij Dadonov, Nikolaj Prochorkin, Aleksandr Chochlatjov, Vadim Sjipatjov, Pavel Datsiuk, Nikita Gusev, Steve Moses, Jarno Koskiranta och så vidare i samma lag.

Men tänker ju ‘jävlar vilket lag, det här ska ju inte kunna misslyckas’, men nånstans så är väl aldrig så pappersöverlägsna lag speciellt nära att vara just så överlägsna man tror. Dels för att man sätter kravribban högt, men också för att det av olika anledningar alltid tycks bli något fel nånstans på vägen som gör att laget inte bara misslyckas med att vara överlägsna, utan till och med misslyckas med att vara bäst.

SKA:s första halva av säsongen har varit allt man drömmer om när man ser just ett ‘drömlag’ på papper.
De har gjort 39 mål mer än något annat lag i KHL. De har förlorat en match, av 30, på ordinarie tid och ytterligare fyra på OT eller straffar. De har vunnit 22 matcher på ordinarie tid och gjort mäktiga 132 mål, vilket ger ett snitt på 4,4 mål per match vilket i sin tur är en sanslös notering på den här nivån. Men de har gjort fem eller fler mål i runt hälften av sina matcher.

Och som om det inte är nog med det släpper de in klart färst mål också. De har nämligen bara släppt in 46 mål, 1,53 per match.
De har åtta nollor (sensationen Igor Sjestiorkin har sju av dem) och bara ett insläppt i ytterligare nio matcher. De har alltså bara släppt in två eller fler mål i 13 av 30 matcher. och de är just nu inne på en 24 matcher lång svit med matcher utan poängförlust.

Och för den som undrar vad målrekordet för KHL under en säsong är så är det 215.
Man behöver bara 84 mål till för att slå det. Är man i någorlunda närhet av att hålla det målsnitt man haft under första halvan av säsongen så är man förbi med tio matcher kvar av säsongen.

Det lustiga med den här prestationen SKA stått för under första delen av säsongen som på något kanske rentav känns unik på den här nivån över de senaste kanske 20 årens tid, är att man ändå inte känner att det är fullt så stort som det är.
Jag antar att det har att göra med att man fantiserat så många gånger om drömtrupper och vad det laget kommer att göra (som aldrig blir av), som man ändå bär med sig undermedvetet som att de har inträffat tidigare, att när det väl sker så känns det inte som att det är någon stor grej.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch