Robert Pettersson
PETTERSSON: Svenskarna som kan vinna poängligor utomlands
ANNONS

Vi är mitt uppe i det sista landslagsuppehållet för säsongen och var passar egentligen bättre då än att gå in lite närmare på hur det egentligen ser ut för de svenska topparna i de utländska ligorna?

I Schweiz jagar Linus Klasen poängligatiteln med 4-6 omgångar kvar att spela. Han ligger just nu tvåa bakom Mark Arcobello. 46 poäng mot 47, men där Arcobellos Bern har sex matcher kvar och Klasens Lugano bara har fyra. Troligt klar fördel Arcobello där, även om man nog inte ska räkna bort miniliraren Lino Martschini från Zug, som också har sex matcher kvar och ligger på 45 poäng.

Svensk poängkung på backsidan kommer det att bli igen. Precis som ifjol när Daniel Sondell vann och blev den första svensken på 16 år att göra så.
Junland, som svarat för 37 poäng för Lausanne, är sex poäng före Romain Loeffel.

***

I Finland har vi Erik Thorell som den vassaste svenska spelaren. Med 20 mål och totalt 36 poäng på 49 matcher har det väl gått lite sämre med målskyttet och poängplockandet den senaste tiden jämfört med inledningen av säsongen.
Men han har två poäng upp till en fjärdeplats i poängligan och ligger trea i skytteligan med tiotalet omgångar kvar.

Thorells målnotering är dessutom en av blått åtta svenska 20-målnoteringar i finska ligan genom tiderna. Med bra utdelning under slutdelen av säsongen kan han nå så högt som att bli den svensk som gjort näst flest mål på en säsong i finska ligan. Jonas Andersson och Nils Ekman delar den platsen på 24 mål. Thomas Sjögren toppar på 31, och lär nog ha den platsen ett antal år till.

***

I KHL har Linus Omark redan satt nytt svenskt assist-rekord och hade bra häng på Tony Mårtenssons poängrekord innan han åkte på en fotskada som innebär att han missar avslutningen av ligaspelet och därmed också går miste om chansen att passera Mårtensson.

Richard Gynges flytt från Växjö till Neftechimik har inneburit framgång för honom. Han har för första gången noterat över 20 mål i KHL och är bästa svenska målskytt i ligan, även om hans 21 mål inte ens innebär topp tio i KHL.

Notabelt i övrigt därifrån är att Mario Kempe satt nytt personligt rekord med 33 poäng (14+19), vilket är en poäng mer än han hade under sin debutsäsong i ligan i förfjol och nästan dubbelt så många (17) som han gjorde ifjol. Målnoteringen på 14 är också hans bästa hittills i KHL.

***

I Tyskland är det inte direkt så att svenskarna öser in poäng den här säsongen. Fredrik Eriksson, backen i Köln, har gjort 27 poäng på 44 matcher och toppar bland svenskarna. Han är fyra poäng från att toppa backarnas poängliga och med en bra avslutning är det möjligt att han lyckas ta sig dit.

Annars är väl det som lyckats bäst i svensk väg i Tyskland den här säsongen Kölns målvakt Gustaf Wesslau, som har 93,1 i räddningsprocent (trea i ligan) och bara släpper in 1,86 mål per match (lägst i ligan).

***

I norska ligan kan vi få både svensk skyttekung och poängkung om det vill sig väl. Tobias Lindström, den tidigare Djurgårdsjunioren, gör en jättesäsong i Vålerenga med 28 mål och 27 assist på 39 matcher.
Med sex omgångar kvar att spela är han tvåa i poängligan, en poäng bakom Mark Van Guilder, och toppar målligan två mål före Martin Laumann Ylven.

Det vore inte första gången en svensk vinner både skytteligan och poängligan samma säsong i Norge, om han skulle lyckas med det.
De två senaste svenskarna att lyckas med den bedriften är Martin Strandfeldt (10/11) och Henric Höglund (08/09). De två är också de senaste svenskarna att ta hem skytteligan eller poängligan i Norge.

***

I Danmark är de stora svenska topparna Sebastian Strandberg (Odense) och Jon Palmebjörn (Rundsted) som har 40 respektive 38 poäng. Ingen av dem kommer ha med totalsegern i poängligan att göra, men Strandberg spelar i ligans hetaste kedja tillsammans med Dale Mitchell och Tony Romano, som ligger etta (54 poäng) och tvåa (49) i poängligan. Kedjan gör väldigt, väldigt många fler poäng än några andra spelare i Odense gör.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL