Robert Pettersson
PETTERSSON: Gamla sanningar som skapar nya osanningar
ANNONS

Det är inte ovanligt att lite äldre människor, i synnerhet sådana som lever efter devisen att deras ord är någon form av fakta, gärna använder sig av att det de säger är en ‘gammal sanning’.

Stjärnagenten Gunnar Svensson är en sådan. Han är väldigt mycket sådan. Han pekar väldigt mycket med hela handen och använder mer än gärna sin bakgrund som spelare, ledare och agent för att trycka ner de som är i närheten av att våga ifrågasätta det som skrivs. Det har nog de flesta av er koll på vid det här laget, så den biten behöver vi inte ta oss igenom ytterligare.

Idag tänkte jag mest att vi skulle avhandla just det här ämnet med ‘gamla sanningar’.

I Gunnars fall har han slagit sig ganska varm om att som en tabell ser ut efter 27-28 omgångar, så ser den också ut när ligan är färdigspelad. Det är något han mer eller mindre skriver en gång per år. Han har en del sådana där grejer som är väldigt återkommande, även om det var ett tag sedan jag såg klassikern att TV4 alltid borde ha aktuell V75-rad i nederkant som jag tror skrivits 15 gånger.

Som ni ser på bilden med en sammanställning av fyra tweets i ämnet under de drygt fem senaste åren så diffar han lite grann i det han skriver. Det finns alternativet ”ytterst få stora förändringar”, det finns ”inga dramatiska förändringar” och det finns att det helt enkelt är så att så tabellen ser ut, så blir sluttabellen.

Namnlöst-1

Mitt svar som finns med där mitt i bilden är tweeten nedan, och visar på både betydande eller många förändringar under en period om fyra raka säsonger säsonger.

Poängen här är att det stör mig lite när man på uppstuds hänvisar till ”gammal sanning” för att understryka att det man skriver är sant. Att folk ska ta det som fakta. När det så lätt visar sig att det inte visar sig vara sanning av idag.
Kanske är det så att det 1986, med tvåpoängssystem, oavgjorda matcher och 36 omgångar var så att ”så tabellen ser ut efter 30 omgångar, så slutar den”, men det vore ju sällsynt korkat att använda den sanningen i serier som innehåller över 50 omgångar, trepoängssystem och inga oavgjorda matcher.

Apropå att ta med sig gamla värderingar in i den nya världen och leva kvar i forntiden och anpassa de åsikterna på dagens hockey, så har jag ett annat exempel här där man först får intrycket, ganska tydligt, att det här handlar om någorlunda färsk statistik.
Men som efter en följdfråga visar sig vara statistiken vara hämtad från VM 1991 (plus minus några år) och alltså är från en tid då man fortfarande spelade hockey med redline offside och lag precis hade börjat ställa upp i mittzonen för att stänga ner totalt, vilket ju några år senare ledde till att man helt enkelt fick slopa redline offside. Logiskt sett borde det vara enklare att komma till avslut efter att ha börjat med burskydd nu, än det var 1991 av den enkla anledningen att du har fler möjligheter att anfalla på nu än man hade då.

2017-02-21 09_59_58-IMG_6766.PNG ‎- Foton

En tredje devis Gunnar Svensson anammat som ‘gammal sanning’ är att man måste ha minst 100 i sammanlagd procent på PP/PK för att kunna vara ett topplag.
Även detta är så klart en gammal sanning som inte alls är en sanning.

2017-02-21 10_14_09-(inget ämne) - robert.pettersson@newsme.com - Newsme e-post

14/15 kom Växjö trea i SHL med en total på 97,6. HV71 ligger just nu trea den här säsongen med 92,7. Luleå kom trea 12/13 med 99,3. 10/11 vann HV ligan, men hade bara 98,6 i totalsiffra.

Att det finns åtminstone fem undantag på de sju senaste säsongerna som varit topp tre i SHL utan att ha haft över 100 tycker jag betydligt mer visar att det bekräftas att det inte behövs minst 100, snarare än att i oktober månad en säsong konstatera att det bekräftas av faktumet att två topplag var över då.

Så var gärna försiktiga när folk använder sig av ”gammal sanning” för att understryka att det de säger har någon form av sanning bakom sig. Det verkar nämligen som ”gammal sanning” har ungefär samma innebörd som ”gammal telefon” och ”gammal dator” och inte handlar om att det är en ”sanning som är känd sedan länge”.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL