KutejkinFoto: Skärmdump/KHL

Gagarin Cup har varit oväntat rikt på udda prestationer så här långt. Ni läste häromdagen så klart om att Danis Zaripov lyckats göra tre hattricks på de fyra senaste matcherna och att superkedjan i Magnitogorsk redan hunnit med att göra 20 mål på åtta matcher i slutspelet. Det blev ett par mål till innan de blev klara för semifinal.

En annan udda detalj är Andrej Kutejkin, back i Dinamo Moskva, som lyckats göra mål från halva planen. Ni vet, det är sånt där som en del backar får uppleva någon enstaka gång under sina karriärer. Man drar iväg en puck och så råkar den segla in. Det händer då och då, men inte särskilt ofta. Åtminstone inte med målvakt i mål. Normalt sett.

För Kutejkin har det hänt tre gånger bara i slutspelet. En gång mot Torpedo i åttondelsfinalen (OT-mål, dessutom) och sedan två gånger mot SKA nu i kvartsfinalen. I två raka matcher, kvartsfinal 2 och 3. På samma målvakt, Mikko Koskinen.
Nu sket det sig för Kutejkin ändå till slut. SKA avancerade vidare till semi med 4-1 i matcher, men det är bara en parentes i sammanhanget.

Kan det vara så att den här sortens avslut kommer bli vanligare även i Sverige? Det skulle kanske få ett slut på det eviga ringandet till Situationsrummet för att döma bort målet på grund av spelare som stör målvakten.