Vegas VegasFoto: All Over Press

LAS VEGAS. Tillbaka i Vegas igen efter ett par dagar i Arizona. Och vilken match det blev mellan Vegas och Blues. Vegas fortsatte vinna och det var William Karlsson som sköt segermålet i OT. Men matchen hade ändå en betydligt mer överraskande ingrediens. Oscar Dansk fick NHL-debutera.

Tillbaka i Vegas igen efte att ha varit en sväng i Phoenix med omnejd, som ni kanske noterade häromdagen.
Direkt efter matchen var slut fick jag mess från Jonatan Lindquist, som plötsligt dykt upp i stan vilket var ganska komiskt. För innan jag åkte frågade jag om han skulle till Vegas nåt den närmaste tiden. Det skulle han inte. Men i Phoenix hamnade han samtidigt som mig.

Vi stämde så klart en snabbträff dagen efter. Han skulle till arenan och göra ett par intervjuer för Viasat, så jag sköt lite på tillbakaresan till Vegas. Det visar sig att Jonta aldrig har spelat om pengar. Apropå Vegas. Det är så klart anmärkningsvärt. Inte på det stora hela, så klart. Men en svensk idrottsintresserad man som aldrig spelat om pengar. Det känns som att det kanske rentav skulle kunna vara unikt.

Men nånstans har vi väl båda lite ovanliga drag ur den aspekten. Jag dricker ju inte alkohol, till exempel. Har aldrig gjort. Vilket väl får ses som ganska udda för en man av det här skrået vi är i. Troligen inte lika udda som att inte ha spelat om pengar i sitt liv, men ändå.
Nu ska väl för sakens skull nämnas att jag bara spelar om pengar när jag är i Vegas. Aldrig annars.

Innan jag träffade Jonta var jag över i Scottsdale och träffade Mario Kempe en snabbis. En artikel om det hoppas jag kunna få upp under söndagen. Tanken var att jag skulle vara så tidigt på arenan idag att jag skulle hinna med att lägga bra med grund för artikeln redan innan och under Vegas-Blues. Men det blev inte riktigt som jag hade planerat. Och när jag väl kom fram var det lite för mycket väsen för att jag skulle kunna göra något åt det hållet.
Men jag hoppas att jag orkar lösa det på hotellet innan jag slocknar.

***

Många svenskar i rullning i kvällens match. Oscar Lindberg och William Karlsson i Vegas. Oskar Sundqvist, Alexander Steen, Carl Gunnarsson och Lill-Gunnar i Blues. Och så Oscar Dansk på bänken i Vegas då. Surrealistiskt ändå, just den biten. Det lär ju varit en och annan som fnissade gott när Dansk överhuvudtaget fick ett kontrakt av Vegas och många trodde nog att det i bästa fall skulle bli ECHL-spel. Att han skulle sitta på bänken i en match var det nog ingen som hade räknat med.

Det ser inte ut att bli lika mycket folk idag som det var senast. I skrivande stund är det kvarten kvar till nedsläpp och det är glest. Inte Arizona-glest, men glest.
Men det kanske strömmar till i sista stund. Om inte annat så får man väl skylla på att det är femte matchen på tio dagar. Och att det är lördag. Till skillnad från många andra marknader så är jag inte övertygad om att lördagar är en bra speldag för just Vegas.

***

Väldigt många Blues-fans på plats, hörde jag nu när det drog igång på i ena hörnet av arenan. I det hörnet på övre etaget och bakom målet på nedre etaget kan jag nog räkna ihop åtminstone ett par hundra samlade fans. Och det är en hel drös till utspridda på andra ställen.

***

Jodå, det börjar fyllas på bra här i arenan nu trots allt. Lördagskvällar funkar tydligen också.

***

Oscar Dansk är alltså bara en usel insats från Malcolm Subban från att få spela en NHL-match. Undrar om det inte är det jag hoppas mest på av allt jag kan hoppas på i den här matchen.
Det enda som går emot det hoppet från min sida är väl att jag under inga omstäldigheter vill se Brayden Schenn göra poäng i den här matchen.
I den här veckans match i fantasyn, mot Leepel den jäveln, så leder jag inför den här matchen, som är veckans sista för oss. Bara Schenn är kvar i spel och allt han gör i poängväg can, and will be used against me in a court of law.

***

Nu brände Brayden Schenn friläge i numerärt underläge tämligen omgående i matchen. Vilken nerv!

***

Oj oj oj, Lill-Gunnar gör matchens första mål. Oskar Sundqvist trampar runt köksvägen och får in pucken framför Subban där Lill-Gunnar kan raka in pucken under Subban, som inte riktigt har någon större koll på var pucken är.
Första målet för säsongen för Magness Piijarvi.
Det blir också första periodens enda mål.

***

Halvvägs in i matchen är det 27-6 i skott på mål till Blues. Vet en KLARA målchanser. Men jag ska kolla med Piijarvi sen.

***

Nu var det hastigt och lustigt vänt. Två raka PP, två raka mål. 5-1 i skott till Vegas sedan senast det begav sig. Vegas fortsätter att överraska.

Oskar Sundqvist har bara spelat sex minuter i de två första perioderna. Jag trodde det var mycket mer, för han har synts väldigt mycket och bör således ha varit bra varenda en av de där sex minuterna.

***

Intressant notering: Vladimír Sobotka är bättre i en lite, lite mer undanskymd roll i NHL än han är i en roll som storstjärna i KHL. Han lyckades aldrig riktigt hantera den rollen, men ser riktigt bra ut här.

***

Nu är Subban skadad elva min in på tredje perioden och får ledas av isen. Oscar Dansk får göra den där NHL-debuten. Wow.

***

Det tog inte mer än fyra minuter så fick Alex Pietrangelo stå helt ostört och dunka in 2-2-kvitteringen bakom Dansk.
Bra samspel av Blues precis i slutet av matchen är nära att avgöra matchen redan innan OT. Det var bara några sekunder kvar när Jaden Schwartz hade en styrning i stolpen.

***

En ganska intressant OT. Dansk gjorde en bra benprad tidigt. Därefter brände Brayden Schenn ett friläge för Blues, tack och lov. Och sedan var det Brendan Leipsics tur att göra det samma för Vegas.
Och med 23 sekunder kvar av övertiden fick William Karlsson avgöra för Vegas. Han klippte till direkt i en spelvändnig där han fick pucken i sidled från Reilly Smith.

William Karlsson blev så klart också matchens första stjärna. Det brukar ju bli så om man råkar avgöra matcher.