Ilja Kovaltjuk Ilja KovaltjukFoto: Bildbyrån

De har 16 matcher kvar att spela och är redan klara för slutspel i Europas bästa liga. De har en hel rad häpnadsväckande siffror att visa upp den här säsongen och idag kommer vi att lista upp en del av dem.

Det finns en del att säga om SKA:s säsong i KHL. Det är mycket som är imponerande med vad laget håller på med den här säsongen.
Som att man har tagit poäng i 39 av 40 matcher. Vunnit 31 på ordinarie tid och ytterligare sju efter förlängning eller straffar.

Att man gjort 171 mål på 40 matcher. Att man släppt in 66 mål.
Att man har 20 poäng mer än den som har näst flest poäng i ligan och redan nu är officiellt klara för slutspel. I början av december.

Men den största bedriften man har svarat för i mitt tycke är att man har vunnit samtliga sina 20 bortamatcher under säsongen.
Den första, mot Torpedo, vann man på straffar. Därefter vann man 18 raka på ordinarie tid innan man vann på OT mot Ak Bars ikväll.

På de där 20 raka bortasegrarna har man dessutom bara släppt in 24 mål. Man har fem nollor och åtta matcher med bara ett insläppt. Två gånger har man släppt in tre mål. Aldrig fler än så. Offensivt har man svarat för 91 mål.

Det är verkligen ett monster vi har att göra med här. Man spinner vidare på där man avslutade förra säsongen, då man var 16-2 i slutspelet, där bara en av förlusterna var på ordinarie tid.
Målsnittet man har framåt idag är vassare än det man hade ifjol när man krossade KHL:s målrekord och sköt 249 mål under säsongen. Det var med ett målsnitt på 4,15. Just nu ligger man på 4,27. Däremot blir det väl kanske svårt att nå fjolårets rekordnotering i mål eftersom man spelar 56 omgångar den här säsongen, mot fjolårets 60.

Definitivt ett monster. Och då har Pavel Datsiuk ändå varit indisponibel den senaste månaden.
Och man har just plockat in Vadim Sjipatjov (7+7 på nio matcher) och Patrick Thoresen (två assist på sina två matcher) och har inte direkt fått mindre bredd på toppen.
Det är inte utan att man med fog skulle kunna hävda att det här är det starkaste vi sett i Europa sedan CSKA inte längre hade möjlighet att låta alla sina spelare träna dag och natt tillsammans 300 dagar om året.