Miro Heiskanen Miro HeiskanenFoto: Bildbyrån

Finland må få klara sig utan Patrik Laine i JVM när det drar igång om några veckor. Man får nog kanske även klara sig utan Jesse Puljujärvi.
Men vi ska nog inte låta oss luras att tro att det saknas finska stjärnor att plocka av för det. För det finns det.

I KHL gör Eeli Tolvanen ett jättejobb under sin första säsong som seniorspelare. Ni minns kanske att han hamnade där sedan han helt enkelt saknat rätt akademiska kvalifikationer för att få spela NCAA-hockey i Boston. Nu är han istället ett av KHL:s bättre lags bästa offensiva spelare. Med ganska god marginal dessutom.
Han har svarat för 17 mål och totalt 31 poäng. Fem mål och åtta poäng mer än någon annan.

I finska ligan finns två JVM-backar som gör ganska mycket väsen av sig. Den ena är Olli Juolevi, som var i ropet redan när han (oftast) var back bakom Laine-Aho-Puljujärvi i JVM för två år sedan.
Utvecklingen har väl kanske inte gått spikrakt uppåt sedan dess. Snarare har det väl stannat upp lite, vilket också gjorde att han inte fortsatte i OHL den här säsongen utan istället lånades ut till TPS i finska ligan. Där har han gjort det bra och svarat för 13 poäng på 18 matcher, även om han kanske inte får överdrivet mycket istid oftast (till skillnad från den vi ska kika på härnäst), utan lirar runt 18 minuter i snitt.

Sist men inte minst, definitivt inte, har vi Miro Heiskanen i IFK Helsingfors. Tredjevalet från sommarens draft, sajnad av Dallas redan, inledde säsongen med att återhämta sig från en hjärnskakning och missade en del hockey inledningsvis.
Men han har imponerat stort offensivt sen han kom tillbaka.
Redan efter elva matcher hade han gjort fler mål och assist än han gjorde på hela fjolårets säsong och just nu står 18-åringen på nio mål och fyra assist efter 18 matcher och när HIFK mötte Kärpät i en utomhusmatch i Helsingfors i förrgår spelade han över 29 minuter.

Ingen back i ligan har gjort fler mål – trots att Heiskanen har missat tolv matcher.
Bryter man ner det lite mer åldersmässigt och historiskt så är han redan nu topp 10 genom tiderna i mål för en U20-back och trea för en U19-spelare. I båda fallen är det Reijo Ruotsalainen som är i topp med 14 mål som U19 och 15 som U20.

Nämnde jag ens att han redan hunnit med att debutera i finska A-landslaget och gjorde två mål i Karjala Tournament?