Lars Johansson Lars JohanssonFoto: All Over Press

Lasse Johansson. Minns ni honom? Ja, alltså han målvakten som var i Mora, Västerås och Frölunda. Lite i skymundan gör han en ganska mäktig säsong i CSKA Moskva. Och utsågs idag till förra veckans bästa målvakt.

Att flytta till KHL är fint för plånboken och för en del kanske även fint för utvecklingen. Däremot får du inte speciellt mycket svenskt mediautrymme av att spela där.

Det märks väl kanske mest av allt på Lasse Johansson. Ni vet han som gjorde en kanonsäsong i Frölunda säsongen 15/16 och hade ett strålande slutspel fram tills han skadade sig och som Frölunda till slut vann med Johan Gustafsson i mål.
Sedan dess har det varit ganska tyst runt Johansson. Bortsett från när han vid ett tillfälle under fjolårssäsongen kallades upp av Chicago för att sitta på bänken några matcher under sin tid i organisationen.

Numera spelar Lasse i CSKA. Han har den roll i klubben som Viktor Fasth hade två säsonger innan. Det vill säga en roll bakom unge Ilja Sorokin.
Den rollen sköter Johansson riktigt, riktigt bra i det defensivt starka CSKA-laget. Statistiskt sett är Johansson ligans bästa målvakt bland målvakter som lirat mer än tio matcher.

Han spelar normalt sett ungefär vad tredje match. Sorokin får två, Johansson får en. Förra veckan spelade Johansson för första gången två raka matcher. Då nollade han både Dinamo Riga och Spartak på bortaplan, vilket räckte för att utses till förra veckans bästa målvakt i hela KHL.
Dessförinnan hade Sorokin nollat Severstal och Amur, så laget i sig har inte släppt in mål på fyra raka matcher.

Johansson själv spelat i 15 matcher (14 från start, ett inhopp efter halva matchen) under säsongen. Sorokin i 24. Johansson har bara förlorat en enda match av de där matcherna han spelat. Det var mot Lokomotiv.
Efter förlängning.
Bara en sån sak.
Han har hållit nollan fem gånger och trots att övriga (utom Markus Svensson möjligen, han har en tung säsong) svenska målvakter – som alla är givna ettor och spelat över 20 matcher fler – så finns det ingen svensk målvakt som har fler nollor.
På sina sex senaste matcher har han hållit fyra av de där nollorna och han har bara släppt in fyra mål totalt på de där matcherna.

Totalt under säsongen har han en räddningsprocent på 94,4 och släpper bara in 1,16 mål per match, vilket ju egentligen är siffror som är så löjligt starka men som väl automatiskt klassas som sämre än vad de faktiskt är bara för att han inte är förstamålvakt och bara för att det ”bara” handlar om 15 matcher. Och jag antar att han kommer att få leva med det där även om han i slutändan hamnar på 22-23 matcher och fortfarande ligger på liknande siffror.

Fem nollor.
Fyra matcher med ett insläppt mål.
På 14 starter.

Det är ändå ganska konsekvent. Även om vi ska ha klart för oss att CSKA är defensivt ramstarka. Sorokin till exempel har sex nollor och åtta matcher med ett insläppt på 24 starter. Laget har bara släppt till 30+ skott i två av 38 matcher under säsongen och 25+ i sju matcher.