Matt Dalton Matt DaltonFoto: Bildbyrån

Med hjälp av systematiska värvningar av nordamerikaner redo att ingå i en OS-satsning har Sydkorea tagit sig till ett OS-förberedande möte mot Tre Kronor idag.

Idag möter Tre Kronor Sydkorea. I hockey. Tänk vad tiden går ändå.
När jag var yngre fanns det många lag som inte fanns på kartan att Sverige någonsin skulle spela hockey mot.
Sen ändrade IIHF om systemet och Japan fick friplats till A-VM och nånstans där började man väl inse att allt ändå var möjligt.

Men Sydkorea ändå. Vilken grej.
Även om de nu inte resultatmässigt visat sig vara någon slagpåse i Channel One Cup (2-4 mot Kanada och 1-4 mot Finland) så har de ju varit totalt utspelade i båda matcherna och skjutit runt tio skott på mål och fått över 50 emot sig.
De är inte riktigt DÄR ännu, som man säger. Och en liten del av mig är så klart jätteledsen över att jag inte får chansen att se det här koreanska laget möta ett NHL-förstärkt Kanada i OS i februari. Det hade varit en stor upplevelse att se en match med så stor kvalitetsskillnad. Det hade varit ett kul experiment.
Men nu ville NHL-ägarna något annat.

Men även om Sydkorea må vara en slagpåse så är min känsla att de är betydligt bättre än vad man var den där sommardagen 2011 när man tilldelades OS och insåg att man skulle få en fribiljett till hockeyturneringen.

Då var man en nation som hattade lite så där mellan de lägre VM-divisionerna och bara hade spelare uppvuxna i Sydkorea i sitt lag.
Därefter valde man att aktivt försöka göra vad som var tvunget att göra för att utveckla hockeyn. Man tog in nordamerikaner i hopp om att de ville vara en del av en OS-satsning och bli koreanska medborgare.
Man kan diskutera om det är rätt eller fel väg att gå, att mer eller mindre köpa till sig stjärnspelare på landslagsnivå. Men jag tror att det för utvecklingen av de inhemska spelarna, så är det nog inte en dålig grej att ha med sig en handfull spelare som på riktigt är uppvuxna med hockeyn på alla sina landslagssamlingar.

Det har gjort Sydkorea till en A-nation (möjligt att den bara blir ettårig, men skit samma), det har gjort dem till ett betydligt vassare landslag än för några år sedan.
Sen får vi se hur bra landslaget verkligen är den dagen de inte längre har de där kanadensarna i laget längre. Men min gissning är att de ändå kommer att vara avsevärt bättre än de var 2012, året innan Brock Radunske blev första icke-koeran att kliva in i landslaget.
Radunske följdes sedan av Michael Swift och Bryan Young och senare av Matt Dalton, Eric Regan och Mike Testwuide. Och framförallt tog man för något år sedan in NHL-erfarna – och Korea-födda – duon Jim Paek och Richard Park för att leda laget till OS på bänken.

Att just Dalton finns där är så klart ingen tillfällighet. Han är målvakt och det har förstås varit högsta möjliga prio för koreanerna att få in en bra målvakt villig att ingå i den här satsningen. Dalton värvades till Anyang 2014 från KHL och det vore ingen underdrift att påstå att Sydkorea inte hade varit där de är idag om de inte lyckats göra den investeringen.
Dalton har storspelat både mot Kanada och Finland och om Sydkorea överhuvudtaget skulle råka skrälla sig till en poäng antingen i OS eller VM under nästa år, så kommer det vara via honom i första och andra hand.

Men skulle det ske hade det inte varit första gången en Dalton rånar någon.

Däremot blir dagens match mot Sydkorea inte den första gången som svenskar har med nationen att göra. Utöver de svenskar som mött koreanska lag i Asia League genom åren så har två svenska spelare lirat i koreanska lag.
Pontus Morén spelade med det som idag är High1 redan 2006 och två år senare spelade Magnus Österby med just High1.