Sergej MoziakinFoto: Skärmdump/KHL

KHL är inne på sin tionde säsong. Sergej Moziakin och Aleksandr Radulov är de enda två spelarna som vunnit poängligan under de tidigare säsongerna. Den här säsongen väntar ett trendbrott.

Det kommer att bli ett trendbrott i KHL den här säsongen.
Under de tio första säsongerna av ligans existens, så är det bara Aleksandr Radulov och Sergej Moziakin som vunnit poängligan. Moziakin har gjort det sex gånger, Radulov tre.

Den här säsongen vinner ingen av dem. Radulov för att han är i NHL. Moziakin delvis för att han varit skadad och missat minst elva matcher. Han är 18 poäng bakom ledande Ilja Kovaltjuk just nu, och med bara 15-16 omgångar kvar så är det – till och med för Moziakin – ett ointagligt försprång. Speciellt eftersom han fortfarande är skadad och ingen riktigt vet när han kan spela igen.

Kommer han inte tillbaka i skälig tid, så finns det dessutom viss risk att han inte lyckas nå de där 20 målen som han alltid når. Det har han gjort samtliga nio tidigare KHL-säsonger och gjorde det dessförinnan de tre sista säsongerna av ryska ligan.
Just nu står Moziakin på 15 mål.

Förra säsongen satte Moziakin både nytt målrekord och poängrekord i KHL. Med 85 poäng gjorde han fem mer än Radulov hade som det tidigare rekordet och med 48 mål krossade han Steve Moses målrekord på 36.

Däremot är det högst oklart vem som faktiskt vinner poängligan när trenden med Radulov och Moziakin bryts.
Kovaltjuk toppar på 49, men han har Lindey Vey bakom på 47 och Nikita Gusev på 46. Därefter kommer Nigel Dawes på 45 innan det är ett långt hopp ner till Dmitrij Kagarlitskij på 37 och Linus Omark på 36.