Henrik Karlsson Henrik KarlssonFoto: Bildbyrån

Kazakstan vill göra Henrik Karlsson till landslagsspelare nu när han är inne på sin andra säsong som spelare för nationens KHL-lag. Och det är inte speciellt förvånande, för målvaktssituationen i Kazakstan är högst tveksam.

Tidigare idag kunde ni läsa om att Henrik Karlsson kan bli aktuell för VM-spel för Kazakstan i vår. Då har han varit i Kazakstan och spelat för Barys tillräckligt länge för att kunna byta hockeynationalitet och bli kazak. Han hade behövt vänta ytterligare två år om han spelat någon IIHF-sanktionerad turnering för Sverige, men det har han inte.

Det är inte speciellt förvånande att Kazakstan approachar Karlsson om att spela. Målvaktsposten är inte direkt en oviktig roll och klubben har ju sedan tidigare lockat Barys starka utländska utespelarnamn som Kevin Dallman, Nigel Dawes, Dustin Boyd, Brandon Bochenski (som lagt av nu) och Martin St. Pierre att spela landslagshockey.

Kazakernas målvaktssida är inte vad den en gång var numera. Så av den anledningen är det inte heller förvånande att man gör vad man kan för att få in Karlsson i landslaget.
Vitalij Kolesnik, som varit en mkt bra KHL-målvakt tidigare, blev utkonkurrerad av Karlsson i Barys ifjol och lade av med hockeyn efter säsongen. Han är dessutom 38, så det var inte direkt så att det inte var på gång.
Tidigare hade man även Vitalij Jeremejev som ett starkt målvaktskort för nationen, men han lade ner karriären för tre år sedan.

Idag står man med Pavel Poluetkov i farmarligan VHL och Karlssons backupmålvakt Sergej Kudrjavtsev som sina vassaste målvaktskort och det är väl ingen större hemlighet att ingen av dem är någon Henrik Karlsson.

Svenskar som byter nation för att få spela landslagshockey är däremot inget som vore något nytt. Det har hänt förr, även om just ett byte till Kazakstan vore synnerligen exotiskt och oväntat till skillnad från det gänget svenskar som blivit norska landslagsspelare.

Jonas Norgren blev det till det norska OS-kvalet 2001 och gjorde sedan fyra VM-turneringar för nationen.
Erik Ryman kom in året efter och spelade VM och följde upp det med ytterligare sex VM-turneringar och Matthias Holmstedt spelade VM 2008, men hade en tämligen kort landslagskarriär. Även Per Tengvert blev norsk landslagsspelare i samma veva, men spelade aldrig VM.

Under den där perioden valde Norge att ta en del utländsk hjälp. Det var inte bara svenska namn som dök upp i landslaget, utan även finska backarna Juha Kaunismäki och Eerikki Koivu fanns med.
Men sedan Kaunismäki lade av 2013 har det norska landslaget hållit sig till uppfödda norrmän i landslaget. Jag har ingen aning om det är ett aktivt val eller inte, men det känns inte orimligt om så vore fallet.