Alexander Nylander Alexander NylanderFoto: Bildbyrån

Alexander Nylander kommer loss till JVM och får göra sin tredje turnering. Så klart ett jättebesked för det svenska laget som får mer offensiv spets. Nylander kommer också jaga en plats bland de riktigt stora poängmakarna i JVM-historien.

Som jag skrev när den svenska JVM-truppen släpptes så kände jag att truppen var bra och hade en del toppar, men kanske ändå saknades lite topp för att vara en riktig guldkandidat.
Med dagens besked om Alexander Nylander så förändras det en del. Nu får Lias Andersson och Elias Pettersson sällskap av ytterligare ett jättenamn offensivt att addera till en offensiv backsida av tunga proportioner med Liljegren, Brännström och Dahlin.

Det vore lätt att utbrista att det är den tyngsta backbesättningen någonsin för svensk del. Men vi ska komma ihåg att vi spelade JVM 2009 med Victor Hedman, Erik Karlsson, Tim Erixon och David Rundblad, som med facit i hand kanske bara till hälften ser skräckinjagande ut, men som ändå efter turneringen blev fyra stycken förstarundare.

Men tillbaka till Nylander. Han dominerade inte AHL ifjol, absolut inte. Han har haft en tung säsong i höst och vinter med en seg inledande skada och därefter trögt i AHL. Men JVM kommer nog, precis som ifjol, som ett lägligt avbrott i vardagen för honom. Ifjol klev han ju in och var magnifik.
Vi ska komma ihåg att det handlar om en spelare som vunnit den interna svenska poängligan i två raka JVM och där ingen spelare i hela turneringen gjorde fler poäng än honom ifjol.

Med 21 inspelade JVM-poäng tidigare år kommer han dessutom att ha chansen att slå sig in bland de stora i svensk JVM-historia i poängväg.
Pappa Micke är familjebäst med 28 poäng. Med det är han också den som gjort 13:e flest poäng någonsin i JVM. En notering Nylander definitivt ska kunna passera. Det krävs ju ”bara” att han inte gör sin poängmässigt sämsta JVM-turnering för att nå dit.
För att kliva in topp-10 genom tiderna totalt sett behöver han passera Eric Lindros på 31 poäng.

Här nedan följer en lista på de tio poängbästa spelarna någonsin i JVM.

42 Peter Forsberg
40 Robert Reichel
39 Pavel Bure
36 Esa Tikkanen
35 Aleksandr Mogilnyj
34 Vladimír Růžička
34 Markus Näslund
33 Niklas Sundström
32 Esa Keskinen
31 Eric Lindros

Det är inga direkt svaga namn med där direkt. Esa Keskinen är den enda av de här som inte haft starka säsonger i NHL och då vet de som är lite äldre av er förmodligen om att Keskinen är en av de absolut bästa spelarna i ‘modern tid’ som aldrig spelat i NHL och som mest sannolikt hade varit en stjärna i NHL om han haft liknande skills och haft sin storhetstid idag.

Var är det realistiskt att Nylander hamnar i den här poängligan till slut? Ja, skadefri bör han ha alla möjligheter att hamna någonstans i trakterna av Näslund och Sundström och det bör väl vara ungefär nån stolpe in eller ut någonstans som avgör om han kommer före eller efter. Med maxutdelning är han fyra totalt efter turneringen. Men de tre översta ska han nog inte kunna passera.

Flest svenska JVM-poäng genom tiderna:

42 Peter Forsberg
34 Markus Näslund
33 Niklas Sundström
28 Michael Nylander
26 Henrik Sedin
25 Daniel Sedin
23 Ola Rosander
23 Thomas Sjögren
22 Ulf Dahlén
21 Alexander Nylander